Portaal Propastop tuvastas, et rohkem kui kaks aastat pärast sõja algust liputavad agressorriigi trikolooriga jätkuvalt Prisma, Maxima, Stockmanni ja Apollo iseteenindusekraanid. Kodulehel kuvab Kremli riiklikku sümboolikat aga Selver.

Maxima avalike suhete juht Ingrid Piirsalu teatas portaali kommentaaripalvele, et „teema võetakse kindlasti kaalumisele“ - konkreetseid tegusid ja tähtaegu välja pakkumata.

Prisma kommunikatsioonijuht Kertu Kärk oli konkreetsem ja lubas Venemaa lipust ekraanidel lahti saada teise kvartali jooksul.

Selveri käitumine: 16. aprillil saadetud järelepärimise vastus ei ole tänaseks Propastopini jõudnud.

Ka R-kiosk kuvas veel aprilli alguses oma ekraanidel Venemaa lippu. Propastopi päringu peale vastas turundusjuht Indrek Lass, et lipp võetakse maha….ühe päevaga! Nii läkski.

Vene lipp oli Grossi poe kodulehel kuni Propastopi päringuni, nüüd on see eemaldatud. Eeskujuks tõi ka Elroni: rongide iseteeninduskassades lehvis lipp veel jaanuaris, aprillis aga enam mitte.

Propastop tõi esile ka kauplusi, kellel teemaga kõik hästi. Näiteks Coop, Rimi, Lidl, Kaubamaja ja Rahva Raamat kuvavad keelevalikut nii poes kui veebis ilma agressorit toetamata.

Portaal märgib, et lipud võivad olla küll väikesed, kuid propagandasõnum nende taga suur. Lisaks agressiooni toetamisele on Venemaa lipul keelemenüüs veel üks salakaval külg: see annab mõista, et vene keel on otseselt seotud Vene riigiga. Nii levitatakse Eestile kahjulikku arusaama, et Venemaal on õigus esindada kõiki vene keelt rääkivaid inimesi. Seda Russkii Miri ehk Vene Maailma propagandanarratiivi kasutab Putini režiim agressiooni õigustamiseks ja vaenu külvamiseks kõigis naaberriikides. Loe selle narratiivi analüüsi siit.

„On lubamatu, et trikoloor, mis lehvib Kremli kohal ja külvab surma Ukrainas, tervitab inimesi vaba Eesti kodulehtedel ja iseteenindusekraanidel. Peame Vene lippu avalikus ruumis selgeks toetuseks Venemaa vallutussõjale ning Putini režiimile,“ teatab portaal.

Viimati kirjutas ta teemast jaanuaris, fookusega Eesti tanklate ekraanidel. Probleemi ei ole suutnud mitme kuuga lahendada Circle K ja Krooning tanklates ning Jetoil kodulehel.