õpi tundma oma kohvimasinat

Kohvimasinat valides tuleks enne ostmist tutvuda selle omaduste, võimsuse ja kasutamisvõimalustega. On vaja teada, kui palju kohvi kavatseme ostetava masinaga valmistada. Sugugi alati ei ole otstarbekas eelistada kõige suuremat kohvimasinat, eriti siis, kui seda ei kasutata täie võimsusega.

Kohvi valmistamisel olgu kasutusel vähemalt 75-80% masina võimsusest. Väiksemat masinat kasutades saab sagedamini pakkuda värsket kohvi. Valmis kohvi säilitamisaeg peaks olema võimalikult lühike. Koju masinat ostes tuleks vaadata ka firmat, mis on masina valmistanud, sest firma annab garantii, et masin on valmistatud vastavalt nõuetele.

Kasuta ainult puhast kohvimasinat

Ega ilmaasjata öelda, et puhtus on pool jooki. Määrdunud kohvimasin mõjutab kohvi maitset.

Kohv sisaldab rasva. Kohvi valmistamisel kinnitub rasv masina nendesse osadesse, mis puutuvad otseselt kohviga kokku. Kui kohvimasinat ei puhastata, siis rasv rääsub, lahustub ning annab kohvile "vana" maitse. Kohvis leiduvat rasva võib näha rasvalaikudena joogi pinnal. Kohvi pinnal on alati natuke läiget, kuid seda ei tohi olla liiga palju. Filtriga valmistatud kohvi rasvaprotsent on väiksem kui kannus tehtul, kuna paberfilter imeb osa rasvast endasse.

Koduses majapidamises tuleks kohvimasinat puhastada vähemalt üks kord nädalas. Hea ja kindel puhastusvahend on söögisooda. See eemaldab hästi rasva ning ka loputamine on lihtne. Sooda ei jäta nõudele maitset ega lõhna. ühe liitri käesooja vee kohta on soovitav võtta 1 spl soodat. Soodavesi valatakse kohvimasinasse ja lastakse sellel tilkuda. Seejärel lastakse veel 2-3 korda masinast läbi külm vesi.

Iga valmistamiskorra järel pestakse kann ja filtrihoidja hoolikalt kuuma vee ja harjaga.

NB! ära kasuta soodat alumiiniumnõude puhastamisel, kuna see söövitab neid.

Katlakiviks nimetatakse veest eralduvat kaltsiumi. Katlakivi moodustub eelkõige veega kokkupuutuvatesse kohtadesse ning see vähendab vee läbivoolu masinast. Katlakivi saab eemaldada spetsiaalsete vahenditega - seda on soovitav teha üks kord kuus.

Kasuta ainult puhast külma vett!

Valmis kohv sisaldab 98,5% vett ning seepärast on väga tähtis, missugust vett valmistamisel kasutada. Värske vesi sisaldab hapnikku, mis annab joogile meeldiva maitse. Seisnud veest on hapnik haihtunud ja sellest valmistatud kohv ei maitse värskena. Vesi peaks kuumenema võimalikult kiiresti, vastasel korral haihtub vees sisalduv hapnik. Masinakohvi valmistamisel peab vee temperatuur olema 92-96 kraadi ja püsima sellisena kogu valmistamisaja jooksul. Kui vee temperatuur on üle 96 kraadi, imbub kohvi aineid, mis teevad joogi kibedaks. Kui vee temperatuur on madalam kui 92 kraadi, imbub kohvist liiga vähe maitse- ja aroomiaineid.

Kasuta õiget jahvatusastet!

Paulig toodab kahe erineva jahvatusastmega kohvi: peenem jahvatus on mõeldud kohvimasinaga valmistamiseks ja jämedam kannukohvi tarvis. Kohvi ostes tuleb tähelepanu pöörata pakil olevale märgile, milleks on kas kohvimasin või kannu kujutis.

Mõõda õige kogus kohvipulbrit!

Kohvi kangus on maitseasi, üks armastab kangemat, teine jälle veidi lahjemat. Vaid õige kogus jahvatatud kohvi annab joogile õige maitse ja aroomi. Kange kohvi võime saada ka siis, kui kasutame vähem kohvipulbrit, kuid sel juhul lähevad kaduma õige maitse ja aroom. Seetõttu on tähtis hinnata kohvi maitse, mitte värvuse järgi.

ühe tassi kohta soovitame panna 1 spl (7-8 g), ühe liitri vee kohta 60-70 g kohvipulbrit.

Lase valmis kohvijoogil paar minutit seista!

Kui kohv on valmis, tuleb seda lusikaga segada, sest muidu on kannu põhjas väga kange ja peal liiga lahja jook. Kohvi maitse on parim viis minutit pärast valmistamist, jooki ei ole soovitav hoida üle poole tunni. Sobivaim temperatuur kohvi säilitamiseks on 75-80 kraadi. Kui temperatuur on alla 75 kraadi, muutub kohv häguseks ja kibedaks. Kui temperatuur on üle 80 kraadi, haihtub joogist palju vett ning kohv muutub liiga kangeks.

Kasuta alati kõrgekvaliteedilist kohvi!

Halva kvaliteediga kohvist ei saa ka kõigi reeglite järgi valmistades head kohvijooki. Heal kohvil on peen ja täiuslik maitse. Jook peab alati ühtemoodi maitsema. Suurepärane maitse sünnib siis, kui erinevad kohvisordid oskuslikult segatakse. ükski hea kohv ei koosne ainult ühest kohvisordist.

Kohv säilib kõige paremini jahedas, pimedas, kuivas ja ühtlase temperatuuriga ruumis. Hoia kohvi alati originaalpakendis, õhukindlalt suletuna.

NB! Pea meeles, et avatud pakendis säilib kohvi kvaliteet ainult kümme päeva. Seega on väiksema tarbimise korral soovitav osta väiksemaid pakendeid, et alati saada head ja kvaliteetset kohvi.

Kannukohvi valmistamine

=C3 Lase veel keema tõusta ja mõõda kannujahvatusega kohv vee hulka.

=C3 Lase kohv korraks keema, aga ära keeda.

=C3 Tõsta kohv umbes viieks minutiks sadestuma.

=C3 Kalla kohv paksu pealt eelsoojendatud kannu (muidu tuleb kohvile juurde mõru maitse).

ANNE MALLENE, Pauligi koolituskeskus