Ometi väheneb piima joomine aasta-aastalt ja mitte üksnes meil, kus üheks piimast loobumise põhjuseks võiks pidada toote paljudele üle jõu kerkinud hinda, vaid ka enamikes läänemaades.

"Võib-olla on oma süü ka ühekülgses tervisliku toitumise propagandas - piima peljatakse küll kaloririkkuse, küll kolesteroolitaset kergitava rasvasisalduse pärast. Samas unustatakse, et piim sisaldab inimese elutegevuseks asendamatuid aminohappeid, vitamiine ja kaltsiumi. Kaltsiumipuudusest põhjustatud tervisehäired, nagu luuhõrenemine, muutuvad järjest suuremaks mureks nii meil kui mujal," arvab asjast Ilona Eskelinen firmast Tetra Pak.

"Kõige halvem on see, et piim on ebapopulaarne kasvueas teismeliste ja eriti noorte tütarlaste seas," lisab jaekaubanduse spetsialist Margit Gnadenteich. "Oleme korraldanud piima degusteerimist 25 Tallinna suuremas kaupluses ning Pärnus paarisajal korral. üht kahekümne ringis neidu piima maitsma meelitada näib olevat küll üsna lootusetu ettevõtmine. Piima suisa põlatakse."

Paljudes maades püütakse teha piima joomist noortele ahvatlevaks lõbusate kampaaniate ja konkursside korraldamisega. Sooja kliimaga maades kasvas piimatarbimine suuresti pärast seda, kui müügile ilmusid kauasäilivad piimad. Ka meil on poelettidel oma eestimaine kõrgpastöriseeritud piim. Rasvata kauasäilivas piimas on olemas kõik piimarasva koostisse kuuluvad vitamiinid - A, D ja E - , mida organism vajab kaltsiumi omastamiseks.

"Piimajoomise propageerimisel võtame kõige suurema tähelepanu alla lapsed. Pisikesest peale joob piima iga laps. Alles murdeeas jõuab kätte aeg, kus piim kuulutatakse "titade joogiks" ning joomist väärivaiks arvatakse üksnes kihisevad suhkrujoogid. Just selles eas ongi vajalik anda poistele ja tüdrukutele teadmisi ja neid veenda," selgitavad oma tegevusplaane Ilona Eskelinen ja Margit Gnadenteich.

Kampaaniate ning piimajoomist propageerivate programmidega tahetakse seega teha tasa paljudes kodudes kas teadmatusest või tähelepanematusest tegemata jäänut. Võib-olla tundub mõnele isale-emale piimaklaas toidulaual tõepoolest nii tavaline ja iseenesest mõistetav, et ei märgatagi hakata pojale või tütrele selgitama, miks on piima juua hea ja kasulik. Teisest küljest - ega vist paljud teagi, missuguseid tagajärgi võib kaasa tuua piimast ja piimatoodetest loobumine.

Eestis läbiviidud uuringud aga näitavad, et meie üliõpilaste toidus on vaevalt pool soovitatud kaltsiumikogusest, ning luuhõrenemisest tingitud luumurde tuleb järjest sagedamini ette juba põngerjaealiste hulgas.

Kaltsiumivajadus on suurim lapsepõlves, kui luud kasvavad kõige kiiremini. Ehkki luude kasv peatub 18 aasta vanuselt, jätkub nende kõvenemine ja tihenemine veel kümmekonna aasta vältel. Eriti vajalik on kaltsium beebiootel naistele ning rinnaga toitvatele emadele.

Kaltsiumirikaste piimatoodete liigvähene tarvitamine koos kaltsiumi väljutamist soodustavate toiduainete ja jookide (must kohv, mahlad, alkohoolsed joogid, tsitrusviljad) ohtra tarvitamisega tekitab noores organismis pideva kaltsiumi defitsiidi. Polegi siis imestada, miks meie noored emad on hädas lagunevate hammaste ning väljalangevate juustega. Luude hõrenemine võib anda endast märku aastate pärast.

ANNE LILL