"Sotsiaalministeerium otsustas, et minu ravi hakkab korraldama Mustamäe haigla. Sealsed arstid tahavad minu peal katsetada ja alles siis, kui ravi või operatsioonid ei õnnestu, kutsutakse kohale spetsialistid USA-st," ütles detsembri lõpus pommikahjutustamisel invaliidistunud Lokk. Ta lisas, et temaga ei konsulteerinud otsuse vastuvõtmisel keegi.

Loki sõnul sai ta sotsiaalministeeriumi otsusest teada augustis, kui tema juurde tulid Riigi Päästeameti pressiesindaja Tiit Tambi, Loki-nimelise fondi esindaja USA-s Fred Ise ja USA kolonel Larry Guderjohn. Vigastatud eridemineerija lisas, et vestlus toimus paar päeva enne seda, kui ta pidi USA-sse sõitma.

Tambi kinnitas, et nad käisid tõepoolest Loki juures. "Aga kust ta võtab, et pidi paar päeva hiljem USA-sse sõitma? Kindlat aega polnud ju kokku lepitud," avaldas pressiesindaja hämmastust.

Tambi sõnul oli Fred Ise saanud juba varem Mustamäe haiglast Loki haiguslood ja viinud need USA-sse. "Ameerika arstid kinnitasid pärast haiguslooga tutvumist, et Loki opereerimiseks ja haiglapäevade eest tasumiseks ei piisa fondi kogunenud rahast," kinnitas Tambi.

Erinevatel andmetel tuleb Lokile teha mitu operatsiooni, mille vahele peab jääma teatud aeg. "Pole mõeldav, et ta sõidaks mitu korda lennukiga USA vahet," nentis päästeameti pressiesindaja.

Tambi sõnul on Ameerikas Loki jaoks kogutud veidi üle 23 000 dollari. "Selle raha eest saaks neli Ameerika arsti Eestisse saata. Raha kataks lennukipiletid USA-st Tallinna," nentis Tambi.

Arstide Eestis viibimise kulud kataks Loki fond Eestis.

Tambi väitel on Lokile korduvalt selgitatud, et USA arstid on nõus teda ravima ainult koostöös Eesti kolleegidega. Spetsialistide kinnitusel saavad ka Eesti arstid Loki opereerimisega edukalt hakkama.

Lokk ütles, et tema ainus soov on saada väga head ravi USA-s. "Aga mind ei lasta sõita ja mulle ei anta minu raha," kinnitas ta.

Loki toetuseks avatud fondi raha on arvel Põhja Eesti Pangas (PEP). "Läksin sinna, et saada endale VISA-kaart, aga mulle öeldi, et päästeamet oli keelanud PEP-il minuga suhelda," kurtis Lokk.

PEP-i juhatuse aseesimehe Jaan Tamme sõnul on tegemist päästeameti erifondiga, mille kasutamise õigus on fondi avajal. "Arne Lokk ei ole selle fondi volitatud isik," märkis Tamm.

Tambi väitel on Lokk fondist mitu korda raha saanud. Märtsis Moskvas akadeemik Anatoli Nesterovi konsultatsioonil käimiseks anti talle 15 000 krooni, Norra-sõiduks 10 000. Juulis sai Lokk 15 000 krooni vanaema matusteks.

"Kui Lokk oleks VISA-kaardi saanud, oleks ta fondi arve tühjaks teinud," avaldas Tambi arvamust.

Arstide väitel on Lokil ravimisõltuvus

Loki sõnul on arstid teda süüdistanud kangetest valuvaigistitest sõltuvusse sattumises. "Ma ei ole narkomaan," kinnitas vigastatud eridemineerija.

Haiglast väljasaamise järel süstiti Lokile pidevalt petidiini, mis on uuemat sorti tugev narkootilise toimega valuvaigisti. Praegu piirdub Lokk enda kinnitusel kergemate valuvaigistitega, mida apteegis on vabalt saada. "Need leevendavad pisut valu, aga eriti ei aita," tõdes Lokk. Arstimite nime ei soovinud ta öelda.

Lokk on süüdistanud Eesti arste ka selles, et need pole teinud piisavalt tema ravimiseks ja välismaale operatsioonile saatmiseks.

Märtsis uuris Loki silmi tunnustatud Moskva akadeemik professor Anatoli Nesterov. "Tema sõnul on mu silmanärv atrofeerunud ja sellepärast pole enam midagi teha. Eesti arstid jäid minu Moskvasse saatmisega hiljaks. õnnetusejärgne operatsioon oli tehtud valesti," väitis Lokk.

Mais uuris vigastatud silmi Tartu Maarjamõisa haigla silmakliiniku juhataja professor Aleksei Panov. Viimane pakkus Lokile silmaproteese, millest pime mees aga keeldus.

Silmaspetsialistide sõnul polnud algusest peale lootust, et Lokk kunagi nägema hakkab, aga shokis vigasaanule seda kohe ei öeldud.

"Märtsis palusime kõikjal üle maailma uurida, kas tema silmadega on võimalik veel midagi teha. Inglismaalt Moryfieldi kliinikust ja Kaplinnast vastati, et Lokk ei hakka kunagi nägema," rääkis Tambi.

"Kui kusagil maailmas oleks võimalik midagi teha, siis oleksime sellest kuulnud. Praegu uuritakse Jaapani saatkonna kaudu, ehk on Jaapanis midagi avastatud. Teaduslik kirjandus sellele praegu ei viita," kinnitas professor Panov.

Mitme arsti kinnitusel on Lokile tema seisukorda selgitatud. "Ta saab asjast aru ja jääb meiega nõusse. Pärast hakkab aga jälle igasuguseid jutte rääkima," kurdavad arstid.

Praegu kaalub Lokk edasist ravi Norras või Moskvas.

KäRT KARPA