Marika Lagercrantz on praegu Rootsi üks hinnatuim teatri-, tele- ja filmistaar.

Ta on sündinud 1954. aastal Rootsi kultuurielus keskse tegelase, kirjanik Olof Lagercrantzi perekonnas. Kasvanud üles intellektuaalide keskel, jõudis Marika juba õige varakult teatrilavale. Kuueaastasena tegi ta oma esimese lavarolli. 1976 kohtus Marika Ameerika maineka teatritegija Chris Torchiga, kellega koos rajati uus teatritrupp. Lagercrantz kirjutas selle tarbeks näidendeid ning lavastas neid, kiiresti tuli tunnustus ka väljaspool Rootsit, isegi Ameerikas pandi nende truppi tähele. üks lavastustest tunnistati koguni San Francisco kriitikute auhinna vääriliseks.

Marika Lagercrantz on teinud teatris hulganisti suuri rolle, enamasti mängib ta tugevaid naiskaraktereid. Tõeline kuulsus saabus aga televisiooni kaudu ning telefilmides kaasa lüües. Esimeses filmirollis võis Marikat näha juba 1968, seega 14-aastasena. Hiljem tuli suurem vahe sisse ja alles 1986. aastast mängib ta regulaarselt filmides.

Tänaseks on ta kaasa teinud 12 linateoses, mullu koguni kolmes töös. üks neist oli noore taani rezhissööri Jesper W. Nielseni debüütfilm "Viimane viiking", mis võeti üles Eestis ja Lätis, ning mille väntamist korraldas meie firma EXITfilm. Loos mängis Marika koos oma tütre Moaga. 1993 anti Marika Lagercrantzile ajakirja Chaplin auhind.

Esmakordselt kohtus Marika Lagercrantz eesti filmihuvilistega eelmise aasta lõpus "Viimse viikingi" Tallinna esilinastuse ajal. Laupäeval kell 18 ja 21 ning pühapäeval kell 18 juhatab võluvat ja meelast Violat mängiv Lagercrantz sisse Bo Widerbergi filmi "Noorus on ilus aeg" seansid. Kell 17 toimub Tallinna Kinomajas Marika Lagercrantzi pressikonverents.

SULEV TEINEMAA