Tänavu maailmas kõige vaadatuim film on "Iseseisvuspäev" (Independence Day), teist kohta hoiab enda käes äsja meie kinodesse jõudnud "Keeristorm".

Seega, et saalid rahvast täis tuleksid, peab lugu olema parasjagu uskumatu, ja samas mingil määral tõenäoline. Hiigeltaldrik, mis New Yorgi kohale laskununa varjab päikese, on muidugi ennekuulmatu, kuid pisemaid ufosid on oma silmaga juba iga teine näinud, vähemalt nende olemasolus ei kahelda.

"Iseseisvuspäev" tegi panuse lendavatele taldrikutele, "Keeristorm" pakub veelgi tuttavamat ning maisemat nähtust - tornaadot. Kuigi tornaadot on näinud ehk väiksem hulk inimesi kui ufosid, aga tema tegudest teatakse hästi. Kui tavaliselt tirib tornaado kaasa majade katuseid, siis "Keeristormis" tõstab ta algul õhku lehmi, pärast haarab endaga kaasa kümneid tonne kaaluvaid treilereid.

Action - naine juhtivaks pooleks!

Jo (Helen Hunt) ja Bill Harding (Bill Paxton) on küll veel ametlikult abielus, kuid elavad juba mõnda aega lahus. Koos jälgisid nad aastaid tornaadosid ning konstrueerisid keeristormide uurimisseadme "Dorothy". Töö viis lõpule Jo, sest Bill otsustas uut elu alustada. Nüüd saabub mees, kaasas uus väljavalitu Melissa (Jami Gertz), Jo juurde, et õiendada lahutusformaalsused. Parajasti möllab aga Oklahoma piirkonnas keeristorm, kogudes üha jõudu. Jo koos oma kaaslastega püüab "Dorothy" võimete kindlakstegemiseks jõuda võimalikult lähedale tornaadole. Keeristormi piirkonda satuvad Jod jälitades ka Bill ja Melissa. Loole lisab pinget konkureeriva uurimisrühma olemasolu, kes on varastanud Jolt ja Billilt "Dorothy" idee.

Raskustes avalduvad mõistagi kõige selgemalt inimese loomujooned. Melissa osutub keset keeristormi täielikuks hädavareseks ja lahkub varsti areenilt. Karistuse saavad vääralt talitanud. Kokku jäävad need, keda jumal ühte pannud.

Põnevusfilmides ei ole tavaliselt naine juhtivaks pooleks, tihti tirib actionkangelane teda lihtsalt enda järel kaasa. "Keeristormis" dikteerib kõike just Jo, jõuline, tark, enesekindel ja ühtlasi veetlev naine. Helen Hunt, kes varem mänginud paarikümnes filmis pisemaid osi ning tuntud telestaarina, teeb siin usutava, meeldejääva ja tuumaka rolli.

Kõige olulisemaks tegelaseks on aga keeristorm. Tornaadot peetavatki looduskatastroofidest inimesele lähedaseimaks, tal olevat nagu hing... Süzheeliselt üpris lihtsakoelises loos tõusevad jõuliselt esile just keeristormide stseenid, võrratud teostuselt ja esteetiliselt nauditavad.

Filmiaasta parimaid vaatemänge

Taani päritolu rezhissöör Jan De Bont, taani kunagise uue laine esinduskuju, lõi Hollywoodis kõigepealt läbi operaatorina. 1993 lavastas ta oma esimese Hollywoodi filmi, actionloo "Kiirus", staarideks Keanu Reeves ja Sandra Bullock ning võitis laialdase tunnustuse. "Keeristorm" kindlustab veelgi tema positsioone, praegu tegevat ta ettevalmistusi endise näitlejatekoosseisuga "Kiirus 2" võteteks.

"Keeristormi" käsikirja põhiautoriks ja üheks produtsendiks on techno-thrillerite isa Michael Crichton, kellelt pärineb ka "Jurassic Park". Kahtekümnesse keelde, ka eesti keelde, tõlgitud kirjaniku romaanidest seitse on juba kinolinale toodud ning enamasti edukalt. Teise produtsendina lõi aga kaasa Steven Spielberg ise.

"Keeristorm" on kahtlemata selle aasta üks parimaid vaatemänge, mõnes osas isegi kõige parem.

SULEV TEINEMAA