CHISINAU. Eile toimus Moldovas presidendivalimiste teine voor, kus on vastamisi praegune riigipea Mircea Snegur ja parlamendi spiiker Petru Lucinschi.

56-aastane Snegur, kes on Moldova president alates 1991. aastast, saavutas esimeses voorus 39 protsendiga häältest parima tulemuse. Lucinschi kogus valimiste esimeses voorus 28 protsenti häältest.

Teises voorus kujuneb konkurents aga tihedaks, sest Lucinschit toetavad nii kommunistid kui ka esimeses voorus välja langenud peaminister Andrei Sangheli. Sneguril on tugev toetus maapiirkondades, kuid viimase viie aasta majanduskriis on presidendi populaarsust vähendanud.

Ukraina sulges ühe Tshernobõli tuumajaama reaktori

KIIEV. Ukraina sulges laupäeval ühe kahest seni töötanud Tshernobõli tuumajaama reaktorist.

Kiiev on lubanud Tshernobõli tuumajaama 2000. aastaks täielikult sulgeda. Lääs on tuumajaama sulgemist toetanud 3,1 miljardi dollariga.

Edaspidi jääb Tshernobõli neljast reaktorist tööle vaid üks, kolmas reaktor. Teine reaktor suleti 1991. aastal pärast tulekahju puhkemist kontrollruumis.

üRO eraldas Eesti koolidele 60 000 krooni

üRO egiidi all tegutsev Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) otsustas eraldada 60 000 krooni aidsialaseks kasvatustööks Eesti koolides. Raha on mõeldud kasutamiseks käesoleva kooliaasta jooksul, teatas üRO Arenguprogrammi (UNDP) Eesti esindus.

üRO Eesti esinduse juhi Jan Wahlbergi sõnul soovib WHO selle otsusega rõhutada, et aidsi riskigruppide - narkomaanide ja homoseksuaalide harimise kõrval ei tohi jääda väiksema tähelepanu alla pidev ja lakkamatu aidsialane ennetustöö koolilaste hulgas.

Tallinnas helisesid advendikellad

Tallinna Raekoja platsil süüdati eile pärastlõunal paarisaja pealtvaataja silme all esimene advendiküünal. Neli jõuludeni jäävat nädalat peaks inimesed muutma sõbralikumaks ja lahkemaks, leidis peapiiskop Kuno Pajula.

"Tahame soovida, et see jõululaps, keda me ootame, tooks rõõmu igasse peresse," ütles Pajula ning süütas koos Tallinna linnapea Robert Lepiksoniga kaharal kuusel esimese advendiküünla.

Aplausi saatel lõid valge taraga piiratud kuusepuul põlema elektrilambid. Elusat tuld kandvast lapikust küünlast mahtusid jõuluootust ja -valgust ammutama sajad väikeseid valgeid ja punaseid küünlaid hoidavad käed. Kristlikku advenditava austavate perede pesamunad helistasid särasilmil pisikesi kuldseid kellukesi ja lippasid jõulumuusika saatel ümber vanemate.

"Jõulusõnum räägib rõõmust," olid paljud kokkutulnud ühte meelt ja jäid kuuse lähedusse juttu puhuma ka siis, kui valjuhäälditega väike buss platsilt ära sõitis.

q Sajad väikesed küünlad ammutasid eile suurest lapikust küünlast Tallinna Raekoja platsi kahara kuuse küljes oma esimese advenditule. RAIGO PAJULA

Reuter/Baltic News Service/EPL