Paljud avamispeol osalenud nentisid, et maja on tundmatuseni muutunud.

"Ma pidin langetama poliitilise otsuse," meenutas jõulujärgsel avabanketil linnavolikogu esimees Anatoli Paal. Nimelt tabasid Paali ja linnapea Raivo Murdi pärast suuremahuliste rekonstrueerimistööde algust süüdistused. Mõned Narva 14 kooli juhid panid pahaks, miks kulutavad Eesti rahvusest linnajuhid 250 õppuriga kooli kordategemiseks nii palju raha, kuigi hulk palju suuremaid vene koole pole ammu remonti näinud. Tekkis arusaam, et eesti kooli remonditakse vene koolide arvel.

Murdi sõnul tuli otsuse selgitamiseks kokku kutsuda kõigi Narva koolide direktorid. Lepiti kokku, et kui üks kool on korda tehtud, siis saab tulevikus just sellele viidates kergemini raha muude haridusasutuste remondiks.

Narva Eesti Gümnaasiumi rekonstrueerimiseks kulunud 16,5 miljonist kroonist pool andis linnavalitsus, teise poolega toetasid valitsus ja Ida-Viru maavalitsus. Maja, kus tegutseb ka linna Eesti Selts, suurenes uue peasissekäigu ehituse võrra ning juurde saadi kodundusklass.

Kapitaalselt remonditi koridorid, võimlad, sööklad, aulad, garderoobid. Kohta, kus enam kui aasta eest plahvatas pomm, oli võimatu ära tunda. Hoone rekonstrueeris Narva ehitusfirma VANT Juri Barkovi juhatusel.

õpetajate lisatasu vähenes

Narva Eesti Gümnaasiumi direktriss Luise-Marie Kulbas ütles avapeol jõulukuuse juures, et tal jätkub sellekski õhtuks kolleegide-direktorite hulgas palju lobby-tööd.

"Me elame Narvas ja vaid pikka aega siin elanu mõistab, kuidas tuleb Narvas eesti asja ajada," selgitas Kulbas mitmekeelselt sumisevasse peosaali astudes, kus taldrikutel kõrgusid marineeritud silmude kuhjad.

Majas 25 aastat töötanud Kulbas nentis, et Eesti Gümnaasiumi õppurite arv kasvab stabiilselt umbes kümne lapse võrra aastas. "Enamik lapsi on segaperekondadest," selgitas ta.

Kooli õpetajad saavad 1993. aastast muude piirkondade pedagoogidest kõrgemat palka, tänu millele on lahenenud aastaid kestnud kaadrikriis.

Direktriss selgitas, et seni said Eesti Gümnaasiumi õpetajad oma kolleegidest kuni poole rohkem palka. Sel aastal kärbiti Narva, Narva-Jõesuu, Sillamäe ja Sinimäe eesti koolide õpetajate ning vene koolide eesti keele õpetajate lisatasu määra.

"Ma ei saa aru, miks vähendati meie lisatasu määra 50 protsendilt 40-ni," pahandas direktriss, kes pole mingeid selgitusi kuulnud. Palga vähendamine ei pruugi hästi mõjuda eesti keele õpetamisele Ida-Virumaal.

Pommipanijad on vabaduses

Narva Eesti Gümnaasiumis plahvatas pomm mullu 16. septembri õhtul. See oli esimene kord Eesti taasiseseisvumise järel, mil terroriakt suunati haridusasutuse vastu.

Kolmekümne meetri pikkuses koridoris plahvatanud lõhkekeha purustas 126 koolimaja akent, eest lendas paarkümmend ust. Rikuti hoone sooja- ja elektrivarustus. Inimohvreid ei olnud.

Samal õhtul ähvardati telefonitsi Narva linnapead Raivo Murdi. End maffia esindajana esitlenu teatas, et kui Murd ei vallanda kohalikku politseiprefekti Rein Laidi, võib Murdi perekonna elu ohtu sattuda. Laid töötab seni Narva politseiprefektina ja Murdi enam ähvardatud pole.

Hoolimata rikutud hoonest jätkus õppetöö seal juba kolme päeva pärast. "Kuna ajutistesse klassiruumidesse tahvlid ei mahtunud, siis kasutasime nende asemel pingpongilaudu," meenutas Kulbas.

Plahvatusejärgsel pressikonverentsil väitsid politsei ja kaitsepolitsei esindajad, et pilt toimunust saab iga hetkega selgemaks. Politseijuhid ja tollane siseminister Savisaar kinnitasid, et kurjategijad tabatakse ja nad saavad karistuse. Linnavalitsus pani välja 10 000-kroonise preemia plahvatusega seotud info eest.

Tänavu märtsis väitis linnavolikogu esimees Anatoli Paal: "Me teame, kes korraldas plahvatuse Narva gümnaasiumis, me teame, kelle tellimusel see tehti. Kahjuks on nende süü tõestamine võimatu." Sama kinnitas Paal kooli avapeol, lisades, et tal oli oma avalduse pärast kaitsepolitseiga mõningaid erimeelsusi.

Kaitsepolitsei võttis Eesti Gümnaasiumi pommiplahvatust uurides vahi alla kaks kahtlusalust, kuid vabastas nad süütõendite puudusel. Kui mullu oktoobris õhkisid poisikesed Sillamäel jalakäijate silda, äratas tähelepanu seal kasutatud lõhkeaine sarnasus Narva koolis plahvatanule.

Narva ainukesele eesti koolile pommi panijaid pole seni karistatud.

REIN SIKK