Sellega jõudis haripunkti Tartu pimedate usalduskriis Eesti Pimedate Liidu (EPL) juhtkonna vastu. Olukorra kontrolli alla saamiseks läks tarvis politsei abi.

Tartu pimedad on aasta algusest saadik elanud hirmus, et keskliit parseldab nende teise kodu maha kütusefirmale Favora Tanklad. Osalt osutuski kartus tõeks, sest aprilli lõpus andis Tartu linnavalitsus Pimedate Liidule loa lahutada Era 2 kinnistu kaheks osaks. 30. aprillil müüs EPL 2901-ruutmeetrise õunaaia Favora Tanklatele. Enamik Lõuna-Eesti pimedaid sai tehingust teada alles eile, kui ehitajad firmast Rand ja Tuulberg hakkasid katusel kobistama, et müügist saadud raha eest alustada katuse remonti.

Lõuna-Eesti ühingu juhatus oli veebruaris keskliidule teatanud, et ei nõustu Era 2 kinnistu müügi ega rentimisega. "Kuid EPL jätkab julmalt ainult müümise varianti," tõdes Lõuna-Eesti Pimedate ühingu juhatuse esimees Eva Kirillova. Ta lisas, et EPL juhatus on lõpetanud Lõuna-Eesti ühingu rahastamise, mistõttu ühing ei saa enam maksta palku. Lisaks peatuvad pimedate sporditegevus, taidlus, rehabilitatsioon ja patronaazh.

Lõuna-Eesti ühing on üks EPL neljast piirkondlikust allorganisatsioonist. Liidu põhikirja kohaselt on kõik pimedate varad katusorganisatsiooni halduses.

Liiga mustvalge pilt

"Seda laviini on nüüd juba raske peatada," hindas Lõuna-Eesti Pimedate ühingu aseesimees Aare Raigna ärritunud pimedate eilset käitumist. Raigna sõnul ei poolda Lõuna-Eesti ühing miitingute ja streikide stiilis õigusenõudmist.

Sellist allumatust ei toeta ka ettevõtte Epitar direktor Ants Alpius, kelle sõnul ei ole asjad nii mustvalged kui ajakirjanduses on näidatud.

"Pimedate Liit ja tema juhid on kindlad, et Era 2 peab praegu teenima Eestis elavaid pimedaid ja nägemisvaegureid," kinnitas liidu ökonoomikadirektor Vambo Veer. Kuid ta ei välistanud maja või selle ruume puudutavaid rendilepinguid tulevikus.

Raigna hinnangul poleks suhted nii keeruliseks läinud, kui keskliit ja Lõuna-Eesti ühing oleksid omavahel kinnistu majandamise võimalused läbi arutanud. "Ka meie pole siin süüst puhtad," tunnistas Raigna.

Raigna selgitusel algasid sisevastuolud aasta algul seoses sellega, et Pimedate Liidul tekkis vajadus oma hooned registrisse kanda. Era 2 kuulus sel ajal ettevõtte Epitar alla. "Nii mindi asjaajamisega Lõuna-Eesti Pimedate ühingust mööda," lausus Raigna.

Nägija tuleb ja läheb, pime jääb

"Kui see maja välja üüritakse, ei olegi meil enam kusagil olla," ahastas pime Asta Sikk, kelle elu on majaga seotud 31 aastat.

Hoones on aastakümneid tegutsenud pimedate kool ja ühiselamu. Nüüd tunnevad pimedad, nagu oleks rikkurid tunginud nende kodu kallale. Praegu töötab siin kuus pimedate asutust, sh muuseum, rehabilitatsioonikeskus ja juhtkoerte fond.

"Pidime rajama siia skulptuuride aia. Siia peab tulema pimedate kultuur, aga teie tahate seda bensiinihaisu sisse matta," katkestasid pimedad EPL esindajate juttu. "Emajõe kool on kohtus vaidlustanud maja kuuluvuse Pimedate Liidule. Sotsiaalminister lubas, et vaidluse ajaks äritehingud peatatakse!"

Aare Raigna sõnutsi muretsesid Lõuna-Eesti pimedad, kas müügist saadav raha ei kao lihtsalt Vambo Veeri taskusse. "Selliseid juhtumeid on liidus varem olnud," selgitas Raigna. "Majandusasju ajavad nägijad mehed. Nemad tulevad ja lähevad. Meil ei ole minna kuhugi."

Eile alustasid Era 2 tegutsevad pimedate organisatsioonid näljastreiki oma maja kaitseks. Varem on nad korraldanud Tartu tänavatel rongkäigu ning piketeerinud Toompeal. "Taotleme, et Pimedate Liit lõpetaks vaimse ja majandusliku terrori meie suhtes," sõnastas nälgijate eesmärgid maja haldusnõukogu esimees Jaan Martin. Ta ütles, et kümmekond pimedat kavatseb nälgida väljas aia kõrval kella 9-21 ning öösel jätkata majas sees. Esialgu on streik kavandatud viiepäevaseks.

Favora ei taha maja

AS Favora juhatuse esimees Aivo Pärn vaatas eile mitu tundi vaikides hoones ja selle ümber keenud kähmlust ja sõnasõda. "Ma ei saa aru, mis siin toimub," ütles pimedate õunaaia uus omanik. "Kui tegemist ei oleks puuetega inimestega, siis ma kõiki neid süüdistusi nii kannatlikult ei kuulaks."

Pärna sõnul pakkus Era 2 krunti ja ruume Favorale esimesena hoopis seesama pimedate muuseumi juhataja Aldo Kals, kes praegu seisab protestiürituste eesotsas. Alles hiljem jätkusid läbirääkimised EPL kui omanikuga.

"Hiljuti teatas Kals mulle, et ei ole Favora lepingust enam huvitatud, sest on leidnud endale uue sponsori, kes on juba andnud pimedatele 200 000 krooni ja remondib ära ka maja katuse," rääkis Pärn.

Pärn kinnitas, et kogu ostusumma läheb lepingu kohaselt Era 2 remondiks. Hoone majandamiseks avati eriarve, millele Favora Tanklad kandis üle ostusumma. Krundi eest maksis Favora miljon krooni.

ANU JõESAAR