Üle 45 000 Eesti krooni suuruse Bonnieri aasta ajakirjandusauhinna võitsid tänavu Äripäeva ajakirjanikud Kaja Koovit ja Väinu Rozental artikli "Farmaatsiatehas Moskvas ei tooda" eest. Eesti juhtivate ajalehtede peatoimetajate hinnangul oli tegemist särava artikliga, mis paljastas Tallinna Farmaatsiatehase juhtide vale, ütles Pille Vaher Eesti Meediakeskusest.

Kaja Koovit (29) ja Väinu Rozental (40) ütlesid, et 25 000 Rootsi krooni suuruse auhinna võitmine tuli neile ootamatult. "Iga ajakirjanik oleks võinud selle info üles korjata, kuid meil läks õnneks, sest suutsime olla kõige operatiivsemad," lausus Koovit.

"Kahtlusi oli juba pool kuud enne, tuli lihtsalt minna Moskvasse ja kontrollida, kas farmaatsiatehase jutt tehase rajamisest vastab tõele," lisas Rozental. "Et börsil farmaatsiatehase aktsia nii metsikult langeb, oli endalegi ootamatu."

Artikli ilmumise päeval, 10. novembril kukkus farmaatsiatehase aktsia hind Tallinna börsil esimese kümne minutiga rohkem kui poole võrra. Samuti sundis Kooviti ja Rozentali kirjutis tehast avalikustama ettevõtte tegelikku olukorda, mis oli oodatust kehvem.

Ajakirjandusauhinna zhürii leidis, et erinevalt poliitikast, mis püsib kogu aeg avalikkuse tähelepanu all, on ettevõtlus suletum ja sealt skandaale avastada keerulisem.

Bonnieri auhinna peapretendendid olid veel Kadi Heinsalu, Rein Sikk, Raivo Palmaru, Toomas Sildam ja Enno Tammer. Kokku kandideeris aasta ajakirjandusauhinnale 39 ajakirjanikku rohkem kui 200 tööga.

Võitjad selgitanud zhüriisse kuulusid Eesti Ekspressi peatoimetaja Aavo Kokk, Eesti Päevalehe peatoimetaja Kalle Muuli, Postimehe peatoimetaja Vahur Kalmre, Sõnumilehe peatoimetaja Mart Luik ja Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov.