filmikriitik Täna Tallinna Kinomajas algava Ameerika filminädala raames tulevad esitamisele viis filmi, mille reÏissöörid on küllalt tuntud, ning kuigi neis filmides mängivad mitmed staarid, pole need linateosed kujunenud kassatükkideks. Nädala kavas on Hollywoodi mainstream’ist väljapoole jäävad linateosed. Ühisjoonena näib, et kõik need filmid tegelevad suures osas USA värvilise elanikkonna probleemidega.

ReÏissöör John Saylesi pretensioonikas draama ”Täheserif” (Lone Star, 1995) hargneb Texases, mis teada-tuntud rassismi pesana. Ühe väikelinna lähistelt leitakse inimskelett, mis osutub 1957. aastal ootamatult kadunud kurikuulsa politseiniku jäänusteks. Tollal juhtunu tagamaid asub välja uurima linnakese serif ning satub kummituslikele minevikuvarjudele. Erinevate kultuuritraditsioonide – angloameerika, mehhiko ja afroameerika – kokkupõrge ning vastasseis, sotsiaalne temaatika ja intsesti kui tabu eitamine segunevad ”Täheserifis”. Kümne aasta jooksul esimese tähelepanuväärse rolli teeb siin kunagine kuulus kantrilaulja ja menunäitleja Kris Kristofferson 1957. aasta ”paha poisina”.

Carl Franklini ”Saatan sinises kleidis” (Devil in a Blue Dress, 1995) on 1948. aasta Los Angeleses toimuv film noiri laadis põnevuslugu. Teisest maailmasõjast tagasi jõudnud peategelane on töötu ja rahata ning kõigele lisaks leiab end keset müstilisi sündmusi. Kriitikute soodsa vastuvõtu leidnud film kukkus levis läbi, kuigi peaosa teeb kuulus neeger-staar Denzel Washington.

Veel teiseski filmis saab näha Washingtoni – hindu Mira Nairi romantilises ja koomilises draamas ”Mississippi Masala” (1991). Armastusloos suhtleb 1972. aastal lapsena koos vanematega Ugandast Mississippi äärde elama asunud ja nüüd täisealine hindu Mina mustanahalise ärimehe Demetriusega (Denzel Washington), mis muidugi ei meeldi põrmugi konservatiivsele perekonnale.

Mira Nair sai kümme aastat tagasi kuulsaks filmiga ”Salaam Bombay” ja põhjustas eelmisel aastal Indias tsensuuriskandaali uusima tööga ”Kama-suutra”.

Maineka hiinlasest reÏissööri Wayne Wangi varasem teos ”Dim Sum: midagi südamele” (Dim Sum: A Little Bit of Heart, 1985) kajastab San Francisco hiina linnaossa elama asunud tütarlapse ja tema tõsihiinlannast ema erinevaid arusaamu tänapäeva elust.

Reserveeritud seansil, kuhu oodatakse ajakirjanikke ja diplomaate, demonstreeritakse Steven Spielbergi viimast filmi ”Amistad” (1997), mis kujutab 1839. aastal toimunud orjade ülestõusu Amistadi – nimelise laeva pardal.

Osalevad suurepärased näitlejad Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Matthew McConaughey. Film kandideeris just praegu kahele Oscarile ja loodetavasti jõuab ”Amistad” ka Kosmose ekraanile, sest Spielbergi nimi lihtsalt kohustab.

Ameerika filme näeb Kinomajas tasuta.