Koonderakonna asutajaliige Endel Lippmaa (68) lahkub erakonnast ja ei kavatse kandideerida järgmistel Riigikogu valimistel, kuid lubab poliitikaga edasi tegeleda. “Põhjus, miks ma Koond- erakonnast lahkun, on see, et ma pole rahul nende tendentsidega, mis valitsevad Riigikogus, valitsuses ja erakondades,” ütles Lippmaa Eesti Päevalehele.

Lippmaa sõnul võtavad Eestis maad vasaksuundumused, mis võivad kaasa tuua Venemaale sarnased probleemid. “Mina leian, et Eestile pole sellist arengut vaja, kuid vasaktendentsidega selliste probleemidele paratamatult Eesti jõuab,” lausus akadeemik Lippmaa.

Lippmaa märkis, et kui Eesti laseb põhja oma panganduse, rahanduse ja kingib ära infrastruktuuri ettevõtted, siis tulebki selline olukord, et riigil ei jätku raha pakiliste probleemide lahendamiseks ning põllumajandus kiratseb ja ettevõtlusele pole raha laenata.

“Näiteks on kahtlane, miks tahetakse imeodavalt ära müüa Narva elektrijaamu, samuti võib selline saatus oodata Eesti Raudteed ning ka Telekomiga on asi kahtlane,” lausus Lippmaa.

“Koonderakond 1998. aasta sügisel ei ole enam see Koonderakond, mille asutajaliige ma olen,” kirjutas Lippmaa lahkumisavalduses.

Lippmaa ütles, et tal pole oma otsuse pärast kahju. “Olen veendunud, et teadlaste aeg poliitikas on möödas. Meid võis vaja olla kümme aastat tagasi,” tähendas Lippmaa.

Lippmaa ütles, et Koonderakonnast lahkumisega lahkub ta küll parteipoliitikast, kuid ei lahku poliitikast. Samas ei kavatse ta kandideerida järgmise aasta parlamendivalimistel. “Las seda teevad need, kes selleks vajadust tunnevad. Lasku aga käia,” märkis Lippmaa.

Avalduse, kus Lippmaa teatab oma lahkumisest erakonnast ja ka Koonderakonna fraktsioonist Riigikogus, palus teadlane BNS-i andmeil teatavaks teha Koonderakonna tänasel kongressil. Koond- erakond loodi 1991. aasta 8. detsembril. Lippmaa on erakonna asutajaliige ja kuulunud varem ka selle juhatusse.

Lippmaa on ka varem avaldanud protesti Koonderakonna poliitika vastu. Nii näiteks keeldus ta osalemast Tallinna linnavolikogu istungitel pärast seda, kui Koonderakond oli sõlminud liidu Keskerakonnaga.