Nojah, panime siis selle EVEA Panga lõpuks kinni. Eks ma olin Vahur Kraftile juba ammu seda kärbest pähe ajanud, et mistarvis nii palju panku? Äriajamine pole kerge töö, omal ajal tege lesid sellega ainult kõige karastunumad inimesed, nagu suurärimees Jänes, või siis Puhk oma p oegadega. Praegu on väga paljud inimesed võtnud endale liigseid kohustusi ja lähevad enneaeg u halliks. Lõppude lõpuks on ju olemas Eesti riik, kelle esmane üles-anne ongi oma rahva hea käe- käigu eest hoolt kanda. Nii andsimegi Forekspanga ja Investeerimispanga riigi hooldada, et senised omanikud saaksid elust mõnu tunda ja nautida elu Eesti Vabariigis.

Olen oma mälest ustes kirjutanud, milline nägi välja Pätsi-aegne tänavapilt – see oli täis tantsivaid ja kukerpallitavaid inimesi. Neid hüüti siidivendadeks. Sellist rahvast praegu pole, kõik käivad r ingi näod mossis ja mõtlevad oma äriasjadele. Noh, nüüd on vähemalt Ivar Lukk ja Härmo Värk iga päevamuredest priid. Ka kaks uulitsail tantsijat võib olla armee! Kaitseliitlased pankadesse P ealegi sunnib olukord Venemaal riiki erilisele valvsusele. Taas on võimul koerakoonlane ja vali tsuses kantakse ametliku rõivastusena kummimantleid nagu minu võitluspäevil. Nüüd tuleb olla er iti hoolas ja kanda hoolt, et tiblatõugud Eestisse sisse ei roomaks. EVEA Pangal ja Forekspanga l oli ju Venemaa turgudega tihe side, aga neist kanalitest võivad punased vaglad vabalt sisse i mbuda. Nüüd pani riik iga Forekspanga sularahaautomaadi juurde kaitseliitlase, kelle t ööks on Eestisse pugeda üritavatele limukatele kohe pipart näkku visata, aga EVEA Panga kanalid müüritakse sootuks kinni. Las pusserdavad siis seal suletud käikudes nagu mutid, meie maale nad ei pääse.

See pole pogromm! Muidugi, EVEA Panga pankrotti laskmisega võtsime endile kaela ka pisikesed riskid, ja Vahur Kraft rüüpaski enne allkirja andmist otse pudelist hea klõmaka konjakit, et hirmu peletada. Asi on ju selles, et just EVEA Pangas hoidsid oma raha paljud Eestimaa juudid, pisikeses söögikohas panga all pakuti maitsvat kosher- toitu ning tegelikult polnud ju mingi saladus, et EVEA Pank täitis reedeti sünagoogi aset. Kas ei näi EVEA Panga sulgemine mitte holocaustina, see pani mõtlema. Ei sooviks kuidagi, et 1. oktoobrit hakataks tagantjärele nimetama “kristalliööks”.

Otsustasime seetõttu, et ehkki me panga sulgeme, võib sünagoog tegutsema jääda. Maja on ju suur ja kena, sinna mahub nii mõndagi. Näiteks võib ülemistele korrustele rajada kortereid. Muidugi jääb ka siis alles palju koduta inimes i, kuid õnneks on lähiajal valmimas Ühispanga tore torn. Kui see pankrotti läheb, saavad kõik seni üürikorterites virelenud eestimaalased endale ilusa kodu. Ilves lahkub haiglast Kui pangandusega õ nnestus asjad kenasti joonde ajada, siis invaliididest koosnev valitsus on jätkuvalt pinnuks riigi silmas. Ainus terve minister Toomas Hendrik Ilves loobus oma tõbiste ametivendade põetamisest ja lahkus valitsusest. “Ma ei suuda enam seda sanitaritööd teha!” kaebas ta. “Ja oleksid nad vähema lt tänulikud, et ma oma noore elu nende pärast pissiproovide ja viinakompresside sisse uputan! Ei ! Maaministritele on näiteks arst kirjutanud välja raviküünlad, aga nemad nõuavad kangekaelselt, e t ma neile hoopis tollid sisse torkaksin! No kus ma saan sedasi! Riided juba haisevad joodi järele . Las kiirabi tegeleb nendega, mina enam ei suuda.

” Pimsskivi August Sabbele Ei saa Ilvest hukka mõista, sest sotsiaaltöö pole kõigile jõukohane. Ega ma isegi medvenna ametit oska. Käisin küll laatsaretis valitsust vaatamas, püüdsin Siimanniga rääkida, aga see rippus meelemärkuseta tilguti küljes nagu kellatila. Teised pidÏaamades ministrid üritasid oma karkudest ja ratastoolidest ehitada valimisliitu, panid teisele tablettidest nööbid ette ja torkasid kraadiklaasi ninaks. Sandikeste lapsikud rõõmud… Polnud mul seal midagi teha, panin külakostiks toodud apelsinid lauale ja tulin koju. Avasin köögis oma vanale sõbrale, metsavend August Sabbele mälestuskivi. Tema oli üks väärt mees. Panin talle pimsist kivi, sellega on hea käsi ka puhastada.