Mitu aastat Eestis tegutsenud eratelejaamu Kanal 2 ja TV 3 ähvardab sulgemine, kui kultuuriministeeriumi komisjon annab ühe ringhäälinguloa telejaama TV 5+ luua soovivale AS-ile Eesti Jonnipunnid. Meediategelase Rein Langi sõnul on Eesti Jonnipunnide taga peale tema ärimees Hans H. Luik ning kunagised Eesti esimese erakanali EVTV asutajad Andres Küng ja Viktor Siilats. Krediidiinfo andmeil kuulub AS Eesti Jonnipunnid Atlanta Grupile ja Meediakorbile.

Kultuuriministeerium kuulutas 1. detsembril välja avaliku konkursi ringhäälingulubadele Kanal 2 ja TV 3 sagedusalal. “Ringhäälingulubade konkursil võivad kandideerida kõik soovijad ning juba ammu oli teada, et avaldusi tuleb rohkem kui kaks,” ütles komisjoni esimees kultuuriministeeriumi kantsler Urmas Sõgel. Ta teatas, et komisjon avab kinnised ümbrikud konkursil osalejate pakkumistega kuu keskel.

Langi kinnitusel läksid nad ringhäälingulubade konkursile tõsiste kavatsustega. “Oleme täiesti reaalselt valmis oma telejaama tegema,” kinnitas Lang. “Mis jalgratast maailma mastaabis selle telejaama loomisel ikka on leiutada.”

Poliitiline otsus

Viktor Siilats ütles, et nad kandideerivad praegu lihtsalt huvist. “Tahame näha, kas lubade komisjon eelistab jätkuvalt väliskapitalil põhinevaid telejaamu või tehakse poliitiline otsus Eesti kapitalil põhineva jaama kasuks,” märkis ta.

Ringhäälingunõukogu esimehe Paul Eerik Rummo sõnul ei usu ta, et komisjon eelistab tuntud ja populaarsetele tegijatele tundmatut üritajat. “Ma tahaks loota, et ringhäälingulubasid jagav komisjon ei puhu lõkkele uut telesõda,” tähendas ta.

TV 3 peadirektori Andres Jõesaare andmeil on konkurente kahe juhtiva eratelekanali ringhäälinguloale rohkem kui ainult Langi ja Luige firma. Mis saab, kui mõni neist juhtub konkursi võitma, ei soovinud Jõesaar kommenteerida. Rummo sõnul peab konkursil kaotanud tegutsev telejaam loogiliselt võttes pillid kotti panema.

Riigi möödalaskmine

“Tegemist on parlamendi möödalaskmisega. Avalik konkurss tegutsevate telejaamade ringhäälingulubadele on ringhäälinguseaduse suurimaid puudusi,” märkis Jõesaar. Tema sõnul on raske välismaa partneritele seletada, miks edukaim eratelejaam peab konkursil oma ringhäälinguloa pärast veidrate konkurentidega võitlema.

Rummo avaldas lootust, et uues ringhäälinguseaduses antakse ennast teleturul tõestanud firmadele teatud garantiid. “Samas ei tohiks ainult kaua tegutsemine olla põhjenduseks ja eelduseks, et telejaam peaks saama igavesti tegutseda,” märkis Rummo.

Ringhäälingunõukogu esimees pidas täiesti võimalikuks, et TV 3 ja Kanal 2 kõrval tehakse nii vägev pakkumine, milles seni tegutsenud telejaam võib kaotajaks jääda.

Siilatsi sõnul panevad nad konkursi võitmise korral jaama sisse nii palju raha, kui vajalik. TV 3 ja Kanal 2 load lõppevad järgmise aasta septembris.