Jõulumehed peavad arvestama nõudlike peoliste ja eluohtlike olukordadega

Pealinna tööbüroo pakub juba teist aastat proosalise torulukksepa ja kraanajuhi ameti kõrval tööd jõuluvanadele. Tänavu on büroo kaudu tööd saanud kuus jõuluvana. Pealinna Tööbüroo juhataja Marko Miitra sõnul on jõulumeheks saamisel kõige olulisem varasem jõuluvanatöö kogemus, näitlejameisterlikkus, esinemisjulgus ja suhtlemisoskus. Miitra väitel pole tänavu teistsugused mehed jõulumehe tööd tahtmas käinudki. “Tõelise jõuluvana tunneb kohe ära. Kui ta sisse astub, lööb ruum särama,” ütleb Miitra.

Enamik tööd saanud jõuluvanadest on endised pulmavanad, näitlejad ning lauljad, kes mängivad jõulumeest põhitöö kõrvalt.

Kuid jõulurõõmu toojaks on end pakkumas käinud ka mõned elu hammasrataste vahele jäänud inimesed. “Paraku me neid pidudele saata ei saa,” ütleb Miitra.

Tööbüroo kaudu ametisse võetud jõuluvanade palk on otseses sõltuvuses tellija nõudmistest. Kallimad jõulumehed löövad tantsu, mängivad pilli ning hoiavad pika peo vältel seltskonna tuju üleval.

Hea välimusega kommertsvanaks

Tallinna Kaubamaja otsib endiselt meest, kellele sobib punane jõulumehe müts ja valge habe – nii on öeldud jõuluvana otsimiskuulutuses. Projektijuhi Erko Karingu sõnul tegelikult ikka vaid mütsist ei piisa. Tööle võetakse ikkagi mees, kes on hakkaja ja kellel on juba jõuluvanaks olemise kogemus.

Kaubamaja jõuluvana tööperiood on pealinna tööbüroo omaga võrreldes tunduvalt lühem. Tööd jagub vaid jõulueelseks nädalaks, ent iga päev peab jõulumees olema ametis kaheksa tundi. Erko Karingu sõnul on jõulumehe ülesanne jalutada mööda müügisaale ja jagada külastajatele väikesi kingitusi. Samasuguste ülesannetega jõulumees peaks ametis olema ka Tartu Kaubamajas.

Kaubamaja jõulumehed peavad enne töö saamist läbima kaks vooru. Üheks on eelnevalt saadetud foto ja intervjuu. Lõppvoorus peab jõulumees esinema Tallinna Kaubamaja esinduse ees, kes siis show põhjal langetab oma otsuse. Palka ei soovi Erko Karing avalikustada.

Leidub mehi, kellele on detsember saanud arvestatava sissetuleku teenimise kuuks.

Kümneaastase töökogemusega jõuluvana Aleksander Parman ütleb, et tema jaoks on rahast olulisem näha laste põnevil silmis jõulurõõmu.

Mees tunnistab, et on kuulnud, kuidas mõningad jõuluvanad selle tööga saavad sellise teenistuse, mille järgselt pool aastat üldse tööd otsima ei peagi. “Üldiselt korralikud jõuluvanad otseselt rahaga ei tegele,“ ütleb Aleksander. “Jõulumehed tööle palganud firmad sõlmivad tellijaga lepingu, meie oleme ainult tellimuse täitjad.” Samas teab Aleksander, et keskmiselt teenivad jõulumehed asutuste pidudelt 500 krooni ühelt õhtult.

Kutsehaiguseks on nohu

Kui Aleksander parasjagu jõuluvana ei ole, on ta Järva Kuku raadios toimetaja.

Mehe sõnul on ta jõuluvana ameti juurde jäänud kasvõi seetõttu, et inimesed on teda korduvalt selle ülesande täitmiseks volitanud. “Mõnda kohta on mind kutsutud juba kümme aastat jutti,” tõdeb Aleksander.

Aleksander on professionaal, kes on lõpetanud Viljandi kultuurikolledzhi ja Tallinna Pedagoogikaülikooli kultuurhariduse eriala. Ta ei usu, et jõuluvanaks olemine sobiks igale raha teenida soovivale inimesele. “Teatud mõttes peab jõuluvana alge ikka inimeses juba enne sees olema,” leiab Aleksander.

Asutustele tahab Aleksander öelda, et jõuluvanad pole sugugi selleks olemas, et saalinurgas kaks tundi vaid pakke jagada. ”Temast peab saama õhtu nael, sündmus, ta peab mällu jääma,” ütleb Aleksander.

Aleksander loodab, et kuuleb tänavu täiskasvanud kingisaajatelt vaimurikkamaid jõulusalme, sest lühikestest labastest ja kulunud salmikestest on ta tüdinenud.

Aleksanderi sõnul pole jõuluvanadel, erinevalt paljudest teistest elukutsetest, kutsehaigusi. ”Kui üldse mõni haigus esineb, siis on selleks külmetushaigus, sest ruumis hakkab habeme ja mantli all soe ning õues võib külmetada,” tunnistab mees. Samas lisab ta kohe, et iga jõulumees sattub aeg-ajalt kummalisse või isegi ohtlikku olukorda. Kord pidi Aleksander ronima tuletõrjeredeliga kolmandale korrusele. “Jõuluvana pidi tookord publikut üllatama ja akna kaudu sisenema,” selgitab ta.

Aleksandril on vedanud, et keegi pole veel palunud tal korstnast siseneda.