Tartu laululava tagant leitud Arktika lind väikealk ehk ürr lebab praegu surnult Nigula looduspargi külmutuskapis. Ent peagi saab siinkandis haruldasest rännumehest zooloogiamuuseumi topis. Nigula looduskaitseala loomade turvakodu perenaise Kaja Kübara hing on praegugi veel novembri lõpus hukkunud linnu pärast haige. “See väike pingviin oli käitumiselt ääretult sümpaatne, eriti vannivees lobistades,” meenutab Kübar nukralt. “Selliseid lemmikuid, kes nii lühikese ajaga hinge kasvavad, tuleb harva ette.”

Kübara hinnangul võis ürr Eestisse sattuda koordinatsiooniprobleemide tõttu. Samas ei taha Kübar kindlat diagnoosi panna, sest tal pole säärase Arktika linnuga varem kokkupuuteid olnud. ”Pealtnäha ei olnud tal küll midagi viga,” ütleb ta.

Emajõe jäält leitud ürr elas Nigula looduskaitseala metsloomade turvakodus vaid ühe õhtu ja päeva. Seda, et ta üldse Tartusse sattus, peetakse tõeliselt ebatavaliseks juhtumiks. Kübara sõnul nähti ürri viimati Eestis 1971 aastal Vilsandil, mis on sellise pingviinisarnase linnu leidmiseks siiski veidi mõistetavam paik kui Tartu.

Ornitoloogiaühingu projektijuhi Andres Kalamehe sõnul sattus Arktikast pärit pingviinisarnane lind Tartusse ilmselt ekstreemsete loodusnähtuste – tugeva pakase ja suure tuule tõttu. “Ilmselt kaotas ta orienteerimisvõime ning kaldus tavapärasest trajektoorist kõrvale,” ütles Kalamees.

Ta käis hiljuti Taanis, kus 25–30 meetrit sekundis puhunud tuul oli samuti ühe väikealgi looderannikule toonud. ” Ka taanlased olid linnu leiust meeldivalt üllatunud,” tõdeb ta.