Aasta vanaemaks valitud Mare Ermos (46) ei ole tüüpiline hallipäine põllega vanaema. Ta on kaasaegne reibas naine, kelle figuur lubab kanda teksasid ja miniseelikut ning kes ei saa läbi mobiiltelefonita ega vaata telerist “Prillitoosi” ja seebikaid. Mare on kolme lapse ema ja kahe poisslapse vanaema. Viimast staaÏi on tal juba seitsme aasta jagu. “Mina olen selline tuututamise vana-ema, kes vigurjutte räägib,” ütleb Mare. ”Mulle meeldivad ulakad lapsed, mõnikord laskun nende tasemele, aga vahel, kui lapsed jonnivad, olen ka kuri.”

Lapsed käivad kaisujutte kuulamas

Kui lapselapsed külas, ei tõuse vanaema Mare hommikul kell kuus, et Kristole (7) ja Taiurile (4) pirukaid küpsetada. “Mulle meeldib voodis olla seni, kuni lapselapsed kaisust läbi käivad,” tunnistab ta. ”Meil on omad voodijutud, mida tuleb lugeda ja jutustada. Alles pärast neid tõuseme üles ja hakkame koos päevatoimetusi tegema.”

Teleri ette istub Mare enamasti vaid uudiste ja seriaali “A-rühm” ajaks. Saadete jälgimisega üheaegselt liiguvad ta näppude vahel kudumisvardad. ”Isegi autos on mul vardad kaasas,” ütleb ta.

Näputöö oskuse ja sellega tegelemise soovi on elu ise Mairesse istutanud. ”Kasvasin vaeses peres,” räägib ta. ”Kui ma tahtsin midagi uut selga saada, siis toormaterjali jõudis ema veel osta, kuid õmblema ja kuduma pidin ise.”

Kuna pole näputööd, mille tegemisest ta oleks ära öelnud või millega jänni jäänud, pole Mare sõnul kumbki tütar käsitöös kuigi osav. ”Nööbi õmblemise ja muu sarnasega saavad nad ikka hakkama,” rõõmustab Mare.

Mare peab ennast positiivseks realistiks, kes on kahe jalaga tugevalt maa peal ega kujuta ette, et midagi võib iseenesest juhtuda või tulla. “Ma ei tekita endale ise probleeme. Ma võtan elu nii nagu see on.”

Aasta vanaema konkursist osa-võttu selgitab Mare horoskoobimärkidega. “Ma olen ju draakoniaasta kaksik, mis tähendab, et teen vahel lihtsalt mingi tuju ajel eriskummalisi asju,“ selgitab ta. “Aasta vana-emaks valimine ei muutnud minu elus midagi. Olen vanaema edasi,” tõdeb ta. “Tiitliga kingiks saadud arvuti algkursus on küll vajalik, sest tegelikult oligi mul plaan endale arvuti muretseda.”

Tööotsingutel jääks ukse taha

Aasta vanaema missiooni ei suuda Mare hästi ette kujutada. ”Kui misse valitakse, siis tõusevad neiud kohe kõrgesse seisusesse. Vanaemast ei ole keegi sel moel huvitatud,” tõdeb ta. “Kui ma vajaksin tööd ja helistaksin mõnda firmasse ning ütleksin, et saan hakkama raamatupidamisega, oskan suhtlustasandil vene, soome ja inglise keelt, siis minu vanust kuuldes nad heal juhul helistaksid ja ütleksid mulle ära. Halvimal juhul ei võetaks enam üldse ühendust,” oletab Mare. Õnneks ei pea ta tööotsimisega tegelema. “Minu elu on aasta-aastalt läinud aina paremaks ja ma olen õnnelik, et olen just nii vana kui olen,” ütleb ta kindlameelselt.

Mare veedab tänase jõuluõhtu kodus pere ja veel kroonimata vanaisa seltsis. “Oleme kõik koos – abikaasa ja kolm ema oma poegadega,” rõõmustab teenekas vana-ema Mare.