Harjumaal Viimsis tapsid relvastatud röövlid eile õhtul rahavedaja ning vigastasid raskelt teist, kuid esialgseil andmeil langesid kurjategijate saagiks suure raha asemel liivakotid. Kolm maskides ja tumedasse riietatud kurjategijat ründas AS-i Sularahakeskuse inkassaatoreid kella 19.45 paiku Haabneemes Kaluri tee 3 halvasti valgustatud Spari kaupluse juures.

Esialgseil andmeil toimus rünnak hetkel, kui Mercedese rahaveobussi juhtinud 33-aastane inkassaator hakkas kauplusesse sisenema.

“Röövlid olid professionaalid, sest kogu operatsioon oli põhjalikult läbi mõeldud,” kinnitas AS-i Sularahakeskuse osakonnajuhataja, endine politseisheff Ain Seppik.

Kõva esemega pähe saanud ja pikali kukkunud inkassaator ei näinud, kuidas lasti maha tema paarimees, rahaveobussi kõrvalistmel istunud relvastamata Hillar (53).

“Appi hüüdma hakanud inkassaator üritas kauplusesse sisse saada, kuid kuna müüjad ei teadnud kellega tegu, siis ei avatud mehele ust,” ütles politseiameti pressiesindaja. “Kui mees hakkas abi otsides ümber maja jooksma, kostis püstolilask.”

Saagiks ka raha

“Hillarit tulistati üks kord paremalt kaenla alt rindkeresse,” ütles Eesti Päevalehele sündmuskohal käinud politseinik. “Arvatavasti lasti läbi auto akna.”

Sõnagi vahetamata kuriteo sooritanud 185–190 sentimeetri pikkused röövlid avasid rahaveobussi kongi, kuid eksituse tõttu ei võtnud nad kaasa raha täis riidekotte, mis olid plommitud.

“Must huumor, aga esialgu tundub, et ähmis röövlid tõstsid enda autosse samuti plommitud liivakotid, mis olid Mercedese bussi raskuseks pandud,” väitis anonüümseks jääda soovinud usaldusväärne Harju kriminaalpolitseinik. “Kõik suurte firmade rahakotid olid bussis alles, kuid lõplik rahaline kahju on alles selgitamisel.”

Ain Seppiku kinnitusel langes kurjategijate saagiks ka raha. “Päris nii roosiline asi polnud, et ainult liivakotid kaasa võeti,” lausus Seppik, kelle väitel oli kaubikus kallaletungi hetkel tunduvalt kui 100 000 krooni.

Tapetud inkassaatori kaaslane (33) viibis eile hilisõhtul Mustamäe haigla neurokirurgiaosakonnas. “Kahtlustame, et tal on koljuluumurd,” lausus Mustamäe haigla ülemarst Teet Lainevee, kelle sõnul mehe elu siiski ohus ei ole.

Pärast kallaletungi põgenesid kurjategijad mõrvapaigalt heleda umbes 15 aasta vanuse 300 seeria BMW-ga.

Politsei pani eile välja 50 000 krooni suuruse preemia inimesele, kelle antud vihje aitab tabada röövi sooritanud kurjategijad.

Seppiku sõnul tegi rahabuss tavapärast rahakogumisreisi ning enne röövi jõudsid inkassaatorid kokku koguda enam kui kümne poe, baari ja firma päevase raha, et see panka viia.

Teine mõrv

Kallaletung inkassaatoritele oli teine pärast seda, kui möödunud aasta 29. septembril tapsid röövmõrvarid Tallinnas Mustamäel AS Securitase inkassaatori. Ka eile tapetud rahavedaja töötas varem Securitases.

Rühm seni tabamata kurjategijaid ründas toona Securitase turvamehi Sõpruse puiesteel Konsumi kaupluse lähedal. Siiani täpsustamata andmeil said röövlid saagiks üle kahe miljoni krooni sularaha. Kuritegu on siiani avastamata.

Üks inkassaatoritest läks majas asuvast firmast raha tooma ning leidis naastes oma paarimehe, 53-aastase Valeri surnukeha. Volkswageni rahabuss oli selleks ajaks juba kadunud.

Politsei leidis röövitud bussi veidi aja pärast hüljatuna Sütiste tee lõpust ühe autoparkla lähedusest metsa äärest. Röövlite saagiks langes peale sularaha ka tapetud inkassaatori Makarovi püstol.

Viimati rünnati rahavedajat teadaolevalt kolmapäeva pärastlõunal Harjumaal Saha-Lool, kui AS Talleggi rahavedajalt rööviti üle 160 000 krooni.