Moskva

”Mind kutsutakse Juraks...,” praalib vinge naistemees viimase aja vene menukaimas ”kinoteoses”. Nii Vene kui ka paljude välisriikide telekanalid on rahvale näidanud filmikatkeid skandaalselt kassetilt, kus Vene peaprokurör Juri Skuratov naudib ühes tagasihoidlikus korteris alasti prostituutide seltskonda. Peod näitsikutega

Film on must-valge ning üpris ebakvaliteetne ja see-tõttu nimetatakse meeskangelast ametliku ekspertiisi ootuses esialgu ”peaprokuröri sarnaseks meheks”.

Skuratov, keda Jeltsin juba enam kui kuu aja eest ametist vabastada üritas, kuid kes regioonijuhtide ehk Föderatsiooninõukogu toel kolmapäeval ametisse jäi, ei ole eitanud oma läbikäimist kergemeelsete naistega. Samas on peaprokurör rõhutanud, et konkreetne kassett on provokatsioon ja tema eraelu ei peaks olema kuidagi seotud tema tööga.

Päevalehe Izvestija andmetel olevat teistegi juhtivate ametnike kohta olemas säärased videofilmid. Ja peaaegu kõik nad olevat üles võetud ühes ja samas korteris, mis annab alust oletada, et keegi on spetsiaalselt korraldanud pidusid, mida salaja filmida ja kuhu on kutsutud ”vastupandamatud” näitsikud.

Vaikne pereisa

Veel hiljuti näitas NTV telekanal südamlikku saadet Skuratovite õnnelikust ja rahumeelsest abielupaarist, kus pereema kurtis, et ei soovinud oma mehele pea-prokuröri rasket ametikohta, mis lastelt nende isa pikkadeks õhtutundideks ”röövib”. Tagasihoidlik pereisa väitis aga selle peale, et ”keegi peab ju ka seda tööd tegema”.

Skuratovi vihjete järgi on talle kaikaid kodaratesse loopinud eelkõige suuräriees Boriss Berezovski ning mõned endised ministrid. Peale regioonijuhtide toetab Skuratorit tema seksiskandaalis ka Riigiduuma kommunistidest enamus, kelle arvates pole peaprokurör saatnud korda midagi taunitavat. Seega on kommunistid skandaalse Skuratovi näol leidnud liitlase võitluses vihatud juudiärimees Berezovski ning president Jeltsini väidetavalt sügavalt korruptiivse lähikonnaga. Ühtlasi loodavad punamehed Skuratovile ”pugemisega” summutada korruptsioonilugusid, mis viimasel ajal asepeaminister Juri Masljukovi ning teiste vanameelsetega seoses ilmsiks on tulnud.

Salakaval tegelane

Liberaaldemokraatliku partei liidri Vladimir Îirinovski väidete kohaselt on Skuratov olnud salakavalamaid peaprokuröre, kelle valduses olevat kümneid toimikuid, millega võimul olevaid tegelasi ‰antaÏeerida.