Eesti Päevalehe andmeil on mitmed Tallinna prokuratuuri prokurörid avaldanud imestust Kurmi määramise üle Tallinna prokuröri kohale – see ametikoht nõuab nende hinnangul aastatepikkust kogemust.

Tallinna aseprokurör Märt Toming ütles, et Kurmi määramine on pisut ootamatu. "Samas pole prokuröridele keegi selgitanud, miks oli vaja tuua uut meest ning milliste põhimõtete alusel ta valiti," märkis Toming.

Ka Tallinna prokuröri kohalt lahkuv Hannes Kiris osutas, et tal on kurb prokuröride pärast, kes on pisut pettunud ja kibestunud nii noore mehe etteotsa määramisest.

"Vanemad kolleegid leiavad, et juht peaks oskama lahendada nendele esilekerkivaid probleeme, kuid nad kahtlevad, kas uus inimene sellega hakkama saab," ütles Kiris.

Tema sõnul on kaadrivahetusi prokuratuuris põhjendatud prokuratuuri arengu seismajäämisega. "Mina ei saa aru, milles see seismajäämine seisneb ning miks on vaja verevahetust," tähendas Kiris. "Meditsiinis läheb patsiendil verevahetust siis tarvis, kui surm on silme ees. Ma ei tea, et prokuratuuril sellist olukorda oleks olnud."

Kirise sõnul pole ta Tallinna prokuröri koha kaotusest pettunud. "Keegi pole mulle etteheiteid teinud ja võin lahkuda sirge seljaga," lausus Kiris, kes langetab otsuse, kas võtta vastu talle Harju prokuratuuris pakutud prokuröri ametikoht.

Varasemas usutluses on Kurm väitnud, et noorus pole probleem. "Eestil on olnud ka 31- aastane peaminister," põhjendas ta.

Justiitsminister Paul Varuli kinnitusel sai Kurmi kinnitamisel Tallinna prokuratuuri etteotsa määravaks see, et Kurm on noore põlvkonna ideoloog.

"Prokuratuuri koha paremaks määratlemiseks ja prokuröride rolli ja hoiakute kujundamiseks on vaja tuua prokuratuuri inimesi, kes on suutelised arengut edasi viima," lausus Varul.

Varul möönis, et Kurmi puhul on probleem kogemuste puudus. "Tunnistan, et on suur risk nii noort meest niisugusele vastutavale kohale panna, aga loodan, et ta õigustab ennast," lausus Varul. "Kurm on ennast näidanud otsiva ja edasiviiva inimesena. Vahetult prokurörina pole ta töötanud ning ilmselt esimese asjana tuleb tal amet selgeks õppida."

Varuli sõnul tegi juristiharidusega Kurm juba ülikooli ajal tihedat koostööd justiitsministeeriumiga ning pärast ülikooli lõpetamist tuli ta justiitsministeeriumi prokuratuuri osakonna juhatajaks. "Kurm sai hästi hakkama ja see saigi määravaks tema Tallinna prokuröriks kinnitamisel. Muidu poleks nii noort meest sellisele kohale saanud panna," viitas justiitsminister.

Mis on prokuröriga valesti

TUNDMATUKS JÄÄDA SOOVINUD RIIGIAMETNIKU VÄITED TALLINNA PROKURÖRI KOHTA:

Kurm ei suutnud esimese hooga isegi ülikoolis kõiki eksameid ära teha. Tema kursus lõpetas juunis, Kurm sai aga eksamitega ühele poole detsembriks. Ei ole just kõige parem näitaja. Kurmi oskustes sunnib kahtlema ka lünklik karistusseadustik, mille üks autoritest noormees on. Probleem on selles, et ükski kogenud prokurör ei võta kogemusteta nooruki käske tõsiselt. Kurm peaks mõne aasta prokuratuuris stazheerima, enne kui koha vastu võtaks. Tal ei ole prokuratuuris praktikat ja pole normaalne, et teoreetik pannakse kohe etteotsa.