Täna möödub 10 aastat laulja Hendrik Krummi surmast.

Saaremaal Leisis sündinud mees oli üle kümne aasta Estonia teatri esitenoriks ja ta lahkus 55-aastaselt oma loome täisjõus.

Hendrik Krumm lõpetas Tallinna Konservatooriumi, täiendas end Eestist esimesena Itaalias ja oli 1961. aastast Estonia solist ning ühtlasi TRK laulupedagoog.

Tema õrn ja väljendusrikas lüüriline tenor oli kaua aega Estonia teatri visiitkaardiks. Sõltub ju etenduse elamuslikkus suuresti klassikalise "esimese armastaja" isikust: tema näitleja- ja lauljameisterlikkusest. Hendrik Krummi hiilgerollideks olid Manrico ooperist "Trubaduur"ja Tonio "Rügemendi tütrest". Nende rollide nõudlikus ja kõrges partiis oli tema hääl nõutud kõigis lähiriikide ooperimajades.

Eriliselt südamelähedaseks oli talle Verdi "Maskiball", mille ta lavastas oma 50. juubeliks ja kus ta laulis kuningas Gustav III osa. See jäi ka laulja ainsaks lavastuseks.

Lisaks publikule eriti hinge läinud lüürilistele rollidele, millest peab nimetama ka Rodolfot Puccini "Boheemis", tegi ta lustiga ka karakterrolle: Monostatos "Võluflöödist" ja Shuiski "Boriss Godunovist". Kuulsa tenori viimaseks tööks Estonia teatris jäi Fausti roll. Suhteliselt lühikest aega laval olnud lavastus langes varsti pärast Krummi surma mängukavast välja. Nii kadus Estonia teatri üks üle aegade kuulsamaid tenoreid koos oma viimase rolliga.