Teede- ja sideministeeriumi spetsialisti Jaak Ideoni sõnul on rahvusvahelisi vedusid tegevatel sõidukitel sõidumeeriku kohustus juba neli aastat, kuid uuest aastas peab see seadeldis olema ka riigisisestel vedudel.

Tema sõnul on sõidumeerik nii juhile kui ka firmale sotsiaalseks garantiiks ning tagab liiklusohutuse. Firmajuhile annab sõidumeerik informatsiooni, kaua juht otseselt tööd tegi ning autojuhile on see tõestusmaterjal, et ta tööd tegi. Sõidumeerik välistab ka juhud, et autojuht on üliinimlikult kaua roolitaga ning kaotab väsimuse tõttu kontrolli liikluse üle.

Tema sõnul tohib autojuht ühes jutis rooli taga olla neli ja pool tundi ning siis ta peab tegema kolmveerandtunnise puhkepausi. Puhkepause võib ka varem, näiteks 15-minutiste peatustega teha. Ööpäevas tohib juht autot juhtida 9 tundi ning ta peab puhkama vähemalt 11 tundi.

Ideoni sõnul on Euroopa Liidu riikides sõidumeerik kohustuslik juba mitmeid aastaid ning seal ei tehta vahet, kas tegemist on riigisiseste või rahvusvaheliste vedudega. Näiteks Saksamaal kontrollitakse veoautodel sõidumeeriku olemasolu väga hoolikalt ning kui see seadeldis puudub, võidakse autoomaniku trahvida kuni 10 000 Saksa margaga.

Eestis kontrollivad sõidumeeriku olemasolu politsei ja tööinspektsioon. Sõidumeeriku puudumise korral võib trahv küündida 1000 kroonini.

Ideoni sõnul peaksid firmad sõidumeeriku paigaldamisega kiirustama ega jätma seda aasta vahetuse viimasteks päevadeks. "Sõidumeeriku paigaldamine kõikidele veokitele võtab Eestis aega vähemalt kolm kuud" väitis ta.

Sõidumeeriku paigaldamisega tegeleva AS Parkli direktori Heino Liivaku sõnul on Eestis ligi 5000 autot, millele tuleb uue määruse järgi paigaldada sõidumeerik.

Sõidumeeriku paigaldusega tegeleb Eestis kaks firmat – AS Parkli ja Exan –, kellel on üle riigi kokku 22 paigalduspunkti.

Sõidumeeriku hinnad algavad Liivaku sõnul 9000 kroonist ning paigaldamine kestab ligikaudu neli tundi.

AUTOD, MILLEL NÕUTAKSE SÕIDUMEERIKUT

* kaubaautod, mille lubatud suurim mass, kaasaarvatud haagis või poolhaagis, ületab 3,5 tonni

* reisijate veoks mõeldud sõidukid, mis ehituselt ja seadistuse tõttu on sobitatud rohkem kui üheksa inimese (kaasaarvatud juht) vedamiseks

SISERIIKLIKEL VEDUDEL EI NÕUTA SÕIDUMEERIKUT:

* sõidukit kasutavad põllumajandus-, aiandus-, metsandus-, või kalandusettevõtjad oma veoste veol 50 km raadiuses kohast, kus sõiduk tavaliselt paikneb, kaasaarvatud linnad, mis jäävad sellesse piirkonda

* sõidukit kasutatakse müügiks või töötlemiseks sobimatute tapamaja jäätmete või korjuste veol

* sõidukit kasutatakse elusloomade veol põllumajandustootjalt turgudele ja vastupidi, turgudelt tapamajadesse

* sõiduk on kohandatud kauplusautoks turgudel või ostjatele kojuviimisega müügiks, liikuvaks pangaks või hoiukassaks, jumalateenistuseks, raamatute, plaatide või kassettide laenutamiseks, kultuuriüritusteks või näitusteks

* sõiduk veab juhile isiklikuks tarbeks vajalikke materjale või seadmeid kuni 50 km raadiuses kohast, kus sõiduk tavaliselt paikneb, tingimusel, et juhi põhitegevusalaks ei ole autovedu

* sõiduk töötab elektriga ja seda kasutatakse sõitjate või kauba veol

* sõidukit kasutatakse ainult õppesõidul juhiloa saamise eesmärgil

* sõiduk on valmistatud enne 1. jaanuari 1985