Ajalehe Postimees tehnikadirektor Sulev Sepp, kuidas te Kalev Kallo roolist kõrvaldasite?

Keerasin Sakala tänavalt Pärnu maanteele ja kino Kosmose juurest Tõnismäe tänavale. Jalakäijate raja juures oli imelik juhtum, kus mäest alla tulev poolkastiga Jeep pidurdas järsult. Üks meeskodanik hüppas teelt ära, aga sel hetkel ma eesliikuva auto imelikke liigutusi ei näinud. Lasin jalakäijate rajal kodanikud üle tee minna ja sõitsin mäest üles Rahvusraamatukogu poole. Mäe otsas avanes vaatepilt, kus üks auto püüdis vastassuuna vööndisse ehk siis Rahvusraamatukogu ette suunduda. Viimasel hetkel suutis ta end õigele teele ehk siis Tõnismäe poe ette õigeks ajada. Sel hetkel ma juba kiirendasin ja vaatasin, et midagi hullu on lahti.

Kas Kalev Kallo auto jäi seisma?

Tema auto jäi seisma keskmises sõidureas Hariduse tänava otsas. Eesoleval ristmikul põles kollane vilkuv tuli, seal ootasid kaks autot samuti keskmises reas ristmiku ületamist. Tema nende autodeni ei jõudnud, vahele jäi kahe või kolme auto jagu ruumi. Auto jäi seisma. Sõitsin tema juhipoolse ukse kõrvale ja nägin pilti, kus kodanik oli oma lõua langetanud rinnale.

Milline oli esimene mulje?

Et tal on tervisega midagi lahti, südamerabandus või midagi taolist. Hüppasin autost välja ja olin valmis teda autost välja rebima ning tegema kunstlikku hingamist või südamemassaazhi. Aga auto ust avades sai selgeks, et tegemist oli alkoholiga. Ta oli purupurjus, poolmagavas olekus. Hüppasin talle kõhuli sülle, lülitasin automaatkasti parkingu peale, võtsin süütevõtme välja ja ütlesin, et sellises olekus rohkem edasi ei sõideta ja nüüd tuleb asjale teine käik. Sellel hetkel ma endale veel ei teadvustanud, et tegemist on Kalloga, võtsin ta maha kui tavalise inimese. Politsei saabudes ja dokumentide kontrollides selgus, et tegemist on Kalev Kalloga. Politsei kutsus välja meile järgnenud taksojuht ning politsei saabus 5 – 10 minuti jooksul.

Kas Kallo hakkas teile ka vastu?

Vastupanu ta ei osutanud. Paari minuti pärast tuli ta autost välja ja suundus minu poole ning ütles: anna võtmed tagasi, tahan sõita koju. Aga agressiivsust ta üles ei näidanud. Vastupanu ei osutanud ta ka politseile, ta oli nii raskes joobes ega saanudki bravuuritseda.

Kui teie poleks Kallot tabanud, oleks ta poolmagades edasi sõitnud?

Jah. Ta oleks avarii sooritanud, õnne korral oleks ta ehk veel mõne ristmiku suutnud läbida. Aga siiski vaevalt. Mina ei mõelnud sel hetkel millegi muu peale, kui tema masin peatada. Kaarli puiesteel oli liiklus küllalt tihe, kell oli umbes 22.10, ja seal oleks ta kindlasti avarii sooritanud.

Teie näol on siis tegemist Kalev Kallo elupäästjaga?

Niivõrd-kuivõrd. Ma ei tähtsustaks seda rolli üle, aga mul ei olnudki tol hetkel midagi muud valida. Oli vaid üks tee – teha võimatuks tema edasi sõit.

Mida te ise roolijoodikutest arvate?

Täielikult aut. Olgu inimene kes tahes, aga mingisugust õigustust sellel puhul ei ole. Vast ehk ainult üksinda kõrbes.

Kallo arutas purjuspäi Tallinna probleeme

Meedikud tuvastasid neljapäeval purjus peaga autoroolist tabatud Keskerakonna abiesimehel ja riigikogu liikmel Kalev Kallol 3,43 promillise üliraske alkoholijoobe, mis võib nõrgema organismiga inimeste puhul lõppeda isegi surmaga.

Kalloga Argentiina restoranis koos joonud ja pealinna küsimusi arutanud Tallinna aselinnapea Monika Salu ning Edgar Savisaare nõunik Jakko Väli jõid enda sõnul ära vaid paar pudelit punast veini.

Wismari haigla valvearst Anu Arold ütles, et 3,43 promillise joobe saavutamiseks peaks ka kõige tugevama tervise ja raskeima kehakaaluga inimene ühekorraga ära jooma vähemalt pool liitrit väga kanget alkoholi.

Kahe kuni kolme tunni jooksul tuleb sellise joobeastme saavutamiseks aga ära juua vähemalt liiter.

"Kõik oleneb inimese kehakaalust, tema organismi tugevusest ja vastuvõtlikkusest," ütles Arold.

"Mõni inimene võib kahe promilli juures juba täiesti käpukil olla, teise käitumises ei pruugi aga samas kategoorias eriti midagi välja paista.

Kuid 3,43 promilli juures on ka kõige tugevama organismiga inimene ikkagi juba väga purjus."

Arold ütles, et avaliku elu tegelasi on ennegi Wismari haiglasse narkootilist – või alkoholijoovet tuvastama toodud, kuid ta ei soostunud samas ühtegi konkreetset nime avaldama.

"Mõned neist on olnud väga viisakad, mõned sõimavad ja lärmavad, mõned ähvardavad või püüavad ära osta," lausus valvearst.

Vaatamata üliraskele joobele oli Kallo neljapäeva õhtul Wismari haiglas valves olnud õdede sõnul viisakas.

Antti Oolo

VIIMASTEL AASTATEL NAPSISPÄI POLITSEILE VAHELE JÄÄNUD:

Mart Opmann - toonane rahandusminister sõitis 1995. aasta suvel dzhinniuimas Tallinna piiril Pärnu maanteel tagant sisse Mazdale ja lömastas ka oma kalli Mercedese.

Kristiina Ojuland - Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige jäi napsitanuna liikluspolitseile vahele 1997. aasta juuli algul.

Tõnu Tepandi - Riigikogu Koonderakonna fraktsiooni kuulunud Tepandi sõitis 1997. aasta augustis Rakvere-Luige maanteel oma Opeliga kraavi. Ekspertiis tuvastas tema veres 1,5 promilli alkoholi.

Nikolai Maspanov - Endine Riigikogulane Vene Erakonna Eestis esimees jäi 0,5 promillise alkoholisisaldusega veres politseile vahele Tallinnas Gonsiori tänaval 1997. aasta lõpus.

Robert Närska - endine ekssiseminister kihutas jaanuari lõpus Tallinnas Tammsaare teel vastu elektriposti ja põgenes sündmuskohalt. Tema puhus alkomeetrisse 1,0 promilli.

Andres Tarand - Mõõdukate erakonna esimees jäi purjuspäi autoroolis vahele 1998. aasta aprilli keskel.

Politsei mõõtis tal alkoholijoovet 0,8 promilli.

Uno Veering - endine riigisekretär rammis oma kurbade silmadega Mercedesega politseiautot Mazda 1999. aasta märtsi lõpus.