Kesklinna valitsus uuendab linnasüdames asetseva Politseiaia, rajades sinna peale purskkaevu ja veeseina ka moodsad lasteväljakud.

Uudisena võivad loomapidajad kevadest oma lemmikuid vabalt jooksutada spetsiaalsel koeraplatsil, torisevaid märkusi kartmata.

Kevadel saavad koerad oma pargi

"Helsingi kesklinnas on koeraväljakuid enam kui 80 ja neid kohtab igal pool. Ka meie peame hakkama nõudma, et detailplaneeringutes lahendataks kõrvuti laste mänguväljakutega ka koeraaedade paiknemine," leidis Kesklinna asevanem Kaia Sarnet.

Kui Kadrioru kavandatud kahte koeraaeda alles joonistatakse, siis Politseiaia pargis võivad koerad eraldi aedikus ringi kihutada kava järgi juba kevadel.

500-ruutmeetrise kära täis jooksuplatsi ohutuse möödakäijatele peab tagama 1,5 meetri kõrgune piire, peremehed võivad oma lemmikute lustimist jälgida aia istepinkidelt.

Koertest kolm korda rohkem ruumi annab arhitekt Tiina Linna pargiprojekt lastele, kellel selles linna paigas muud rohelist õuesolemise võimalust polegi. Lasteväljakutele põnevaid mänguvahendeid valides eelistas Kesklinna valitsus tuntud firmade valmistooteid, kuna nende puhul on täpselt teada, millist turvaala näiteks turnimisredel vajab, et rüblik mänguhoos poomi või kiige peale ei kukuks.

Täiskasvanute heameeleks rajatakse pargi Park Hotelli poolsesse otsa mitmevärviliselt valgustatud püramiid-purskkaev, sellest veidi eemal hakkab silmailu pakkuma purskkaevudest moodustatud veekardin.

Suuri puid parki istutada pole kavas, küll pannakse mulda enam kui 4000 haljastuse taastusfondi raha eest ostetavaid põõsast.

Praegu paigaldavad ehituse peatöövõtja AS Terrati töömehed parki maa alla vee- ja elektritrasse, septembri keskel seatakse üles valgustuspostid.

"Teekatted vajavad kõik uuendamist, sest asfalt pole sõbralik lapsele ega koerale," tähendas Sarnet.

Park Hotell aitab kaasa

Kui palju kogu pargisisustus maksma läheb, ei soovinud Kesklinna asevanem ennustada. "Ainuüksi maa alune osa – gaasitrassid, vesi ja elekter – maksab miljon krooni. Ja seda rahapaigutust inimesed otseselt ju kusagilt ei näe," nentis ta.

Politseiaeda uuendades teeb Kesklinna valitsus koostööd Park Hotelli ja kasiinoga, kes samuti on huvitatud turvalisuse tagamisest pargis.

Ehkki teadaolevalt pole hotelli-kasiino külastajate või töötajatega Politseiaias ühtegi õnnetust juhtunud, seatakse pargi hotellipoolsesse ossa valvekaamera.

Registreeritud on 1188 koera

"Rahaga pole meil pargi uuendamisel aidata plaanis, küll kavatseme abistada ühiskondlikult – näiteks koristustöödel," teatas Park Hotell & Kasiino juhatuse esimehe Armin Karu oma abi vahendusel.

Kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni sõnul ei maksa koeraomanikel karta, et väljaku rajamiseks linnas koeramaks kehtestatakse.

"Sellest pole linnavalitsuses juttugi tehtud, ehkki nõukogude ajast on meil maksukogemus olemas. Aga siis majahoidjad teadsid, kus koerad elavad," rahustas Valdmann.

Eesti Kennelliidu Büroo juhataja Tõnu Kalju sõnul oli Tallinna koerte keskregistris augusti keskpaigaks 1188 koera.

"Kliinikud toovad või saadavad kord nädalas meile registritunnistuste koopiaid. Kui juunis kirjutati koeri üles veel vähe, siis juulist alates käib see regulaarselt," kiitis Kalju koeraomanikke.

Kui palju Tallinnas koeri täpselt elab ja kui mitu väljakut nende jooksutamiseks vaja, ei saa registri abil selgitada veel vähemalt aasta.

Üksnes Eesti Kennelliidu Büroo registris on Tallinna tõukoeraomanikke kirjas 7294 inimest.

"Võib-olla mõnikümmend on neist surnud ja enamik peab tõesti ühte-kahte looma, aga linna koerte arvu suurusjärgu saab siit ligikaudu teada," nentis büroo juhataja.