Astrid Lepa (75) peab praegu aktiivset pensionipõlve, viimati osales ta Bittneri balsami reklaamis. Poeg Margus (45) on teatritööst Salong-teatris loobunud ning veab Nõmme raadios iga päev mitmetunnist programmi ja teeb koos Raimo Aasaga estraadi.

1968. aastal, kui Arvo Kruusement Marguse Kose bussipeatusest avastas, oli poiss pärast sapiteede põletikku terve aasta dieedil olnud, sonde neelanud ning ainult üksikutest toiduainetest toitunud. "Ma ise olin ju nii palju mänginud, et teadsin: filmivõtetel Palamusel pole ilmselt mingit korralikku toitumist," põhjendab ema oma vastuseisu.

"Kes sulle kinostuudiost helistas? Kruusement? Ma ei tunne mingit Kruusementi," meenutab ema, kes poja kinojuttude peale oma hea tuttava maha salgas. Astrid Lepa vastuseis kestis nii kaua, kuni Kruusement ta filmistuudios kinni pidas ja näitas talle fotot, kus Kiire isa mängiv Ervin Abel Margust noomib.

"See oli huvitav pilt, kus Margus oma pikkuse juures püüab alandlik olla ning Ervin Abel noomib teda ähvardavalt. Hakkasin naerma ja edasine kemplemine tundus mõttetu," lausub näitlejanna.

Oma lavaristsed sai Margus Lepa samuti tänu televisioonis töötavale emale. Margus mängis nelja-aastselt koos Heini Druiga lastele lauakombeid õpetavas saates. "Teles oli lapsi niigi palju, rohkem ma teda sinna ei lubanud," ütleb ema karmilt.

Pärast filmi said kõik "Kevades" osalenud noored päevapealt kuulsaks. Kui Margus jälle koju jõudis ja rääkis, et kes ja kuidas talle lugupidamist avaldas, ütles ema üksnes: "Vii prügiämber välja. " Sellega kuulsuse-jutud lõppesidki.

Lavastusraha eest tahtis Margus mootorratast osta, aga selleks oli tal ema luba vaja. Kuna ema nõusse ei jäänud, saatis Margus vanaema teda pehmeks rääkima. Mootorratas majja ilmus, aga koos lubadusega, et sõita võib ainult oma maja ees.

"Mina läksin sanatooriumisse ja Margusel oli esimene asi minna uue rattaga ringrajale rekordit purustama. Sealt jooksjad ta leidsidki, poiss oli poolsegasene ja ratas kortsus," meenutab ema. Tagatipuks tehti röntgenipilt tervest rangluust, nii et ema oli koju jõudes tõelise segaduse ees.

Väikest Margust iseloomustab ema kui tõsist last, kes õppis vara lugema. Nina raamatus ta aega veetiski. "Vahel tuli ta minu juurde ja palus, et ema vestleme," meenutab Astrid Lepa. See vestlemine tähendas, et poeg hakkas teda pommitama küsimustega: kas? mis? kuidas?