Fond andis tänavu 50 000 kroonised tänuauhinnad kolmele kultuuritegelasele ning tunnustas 30 000 krooniga Setu leelokoori "Leiko" tegevust unikaalse setu kultuuri säilitamisel. Tänupreemia pälvis Rootsis elav kirjanik Ilmar Laaban (77), kes kirjutas esimesena eestikeelset sürrealistlikku luulet, on loonud häälutusi ja kirjutanud mitmes võõrkeeles esseid kujutavast kunstist ja muusikast.

Preemia sai ka 30 aastat konservatooriumis õppejõuna töötanud helilooja Ester Mägi (77) ning baletipedagoog Helmi Puur (65), kes oli pikki aastaid Estonia priimabaleriin. Praegu töötab Puur samas ballettmeistri ning repetiitorina.

Fondi nõukogu esimehe Eri Klasi sõnul kestis seitsmendat aastat jagatavate tänu-preemiate arutelu väga kaua. "Esimest tänu-preemiate punkti arutasime üle tunni," sõnas Klas. Mitmekordse hääletamise tulemusel jäid sõelale just Laaban, Mägi ja Puur ning leelokoor.

"Keegi ei esitanud ühtegi neist fondile arutamiseks, see oli puhtalt meie omaalgatus," sõnas Klas, rõhutades, et paljud olulised kultuuritegelased kipuvad teenimatult tähelepanuta jääma. "Mure kultuuriloo pärast on meil kõigil, aeg läheb nii kiiresti ja unustatakse kiiresti, raadio fonoteeki tullakse näiteks küsima, mis bändis Georg Ots laulis," sõnas Klas.

Kuigi rahvuskultuuri fond ei toeta mäletussammaste püstitamist, leiab selle nõukogu esimees, et Gustav Ernesaksa ja Georg Otsa mälestuse jäädvustamisega on Eestis kehvasti ümber käidud.

Pikkadel aruteludel otsustas fondi nõukogu 14 miljonile kroonile esitatud toetustaotlusest rahuldada 3,2 miljoni ulatuses.

Esmakordselt anti seekord raha Robert Lepiksoni nimelisest allfondist. See on üks 41 nimelisest allfondist, millele peagi lisandub veel kuus (Peeter Lilje, Jaak Tamme, Ivo Risti, Kõpu Majakas, Lepa Anna Sukasäär, Juhan Jaigi). Ajakirjaniku eetikapreemia

18 594 krooni sai Lepiksoni fondist Kuku raadio peatoimetaja ja saatejuht Harri Tiido.

Helilooja Eino Tambergi sõnul kulus enamik otsustamise ajast ettevalmistavale tööle. "Läbi tuleb vaadata kaheksa suurt mappi avaldustega. Osalt on see töö rõõmus, teisalt jätab hinge valu – keegi peab ilma jääma," ütles helilooja.

Stipendiume

53 700 krooni Estoniale oboe ostmiseks sümfooniaorkestrile

25 000 krooni Haapsalu Muusikakoolile VI keelpillimängijate suvekursuse korraldamiseks

18 900 krooni kõrgemale lavakunstikoolile professor Maria S. Horne i meistrikursuse korraldamiseks

16 000 krooni Tartu Linna keskraamatukogule raamatute parandamiseks

42 000 krooni stipendiumid Loomingu kaastöölistele

25 000 krooni Kunstiakadeemiale soome-ugri uurimisprogrammi läbiviimiseks

60 000 krooni Anne Langele, Piret Kruusperele, Ilona Kolbergile "The Oxford Illustrated History of Theatre" tõlkimiseks

15 000 krooni Evald Hermakülale õppereisiks Poola ja Tshehhisse tutvuma nukuteatritega