Californias elava eestlasest advokaadi Bruno Laane sõnul on osariigi kuberner Gray Davis avalikes esinemistes öelnud, et toetab surmanuhtlust sajaprotsendiliselt.

"Davis on väga ettevaatlik poliitik," ütles Laan. "Seetõttu ei kujuta ette, et ta hakkaks oma seisukohti muutma."

Laan ütles, et enam-vähem samasugusel arvamusel ka teised tema tuttavad USA advokaadid ja politoloogid.

Lootus riigikohtul

Laane sõnul on Vaidlal ja Sakariasel surmanuhtlusest pääsemiseks suurem lootus riigikohtus (Federal court), kus neile määratud karistus võidakse asendada eluaegse vangistusega.

Teoreetiliselt võib kuluda aastaid, enne kui advokaadid on kõik edasikaebamise võimalused ammendanud.

California ajalehe Valley News teatel taotlevad Vaidla ja Sakariase advokaadid uut kohtuprotsessi, väites, et meestele esitatud kahes süüdistusaktis on erinevad andmed.

Kummagi mehe edasikaebust arutatakse eraldi. Seni tuleb neil edasi oodata Californias San Quentini vangla surmamõistetute osakonnas.

Tartust pärit Sakarias ja Vaidla põgenesid 1987. aastal Ida-Saksamaalt Nõukogude armeest Lääne-Saksamaa kaudu Ameerika Ühendriikidesse.

Californias elanud eestlastest abielupaar Piirisillad aitasid neil võõral maal toime tulla ning võtsid mehed enda majja elama.

Aasta pärast läksid Vaidla ja Sakarias Piirisildadega tülli ning lahkusid abielupaari kodust Põhja-Hollywoodis.

Tapsid ja röövisid

1988. aasta juulis valisid nad hetke, kui Piirisillad olid kodust ära, ja murdsid nende majja sisse. Koju tagasi saabunud Viive Piirisild sattus meestele peale ning Vaidla ja Sakarias tapsid ta noa ja kirvega ning röövisid majast väärtesemed ja krediitkaardi.

Umbes kuu aja pärast vahistas politsei Sakariase ja Vaidla New Yorgi osariigis hetkel, kui mehed tahtsid ületada USA ja Kanada piiri.

Pärast vahistamist tunnistasid arstid Sakariase süüdimatuks ning ta oli ligi aasta ravil vaimuhaiglas. Seal tehti talle põhjalik ekspertiis, mille tulemusena tunnistati Sakarias siiski süüdivaks.

Kohtus selgus, et röövi plaani valmistas ette Sakarias, kes osales ka ohvri peksmises. Vaidla puhul tõestati, et just tema lõi ohvrit kirvega.

Kui meeste surmaotsus jõusse jääb, on neil valida kas gaasikambri või uinutava mürgisüsti vahel.

Peeter Sakarias otsib interneti kaudu naist

USA-s California osariigis San Quentini vanglas surmaotsuse täideviimist ootav Peeter Sakarias otsib interneti kaudu naiskirjasõpra.

San Quentini vanglas surmamõistmist ootavatel vangidel lubatakse kasutada internetti ning selle kaudu endale tuttavaid otsida.

Ligi kolmekümne kirjasõpra otsiva vangi enesetutvustuse hulgast leiab vangide koduleheküljelt ka eestlase Peeter Sakariase oma, kes tutvustab ennast siiski inglise päraselt Peterina.

"Ma olen 32-aastane, pärit Euroopast Eesti Vabariigist," kirjutab Sakarias enesetutvustuses. "Ma olen USA-s illegaalne välismaalane ning ootan surmamõistmist alates 1988. aastast. Mul ei ole USA-s ühtegi sugulast."

Sakarias ütleb enese pikkuseks olevat 175 sentimeetrit ning kaaluks 79 kilogrammi.

"Otsin naiskirjasõpra," kirjutab Sakarias. "Minu huvialadeks on lugemine, õues töötamine, muusika, loodus, loomad ja linnud. Seda on päris palju, arvestades mu asukohta."

Lisaks enesetutvustusele on leheküljel ka Sakariase pilt, millelt vaatab vastu pruuniks päevitunud näo ja kiilaks pöetud peaga maikasärki kandev mees.

"Tänan teid minule kulutatud aja eest ning soovin kõike paremat," kirjutab Sakarias lõpetuseks.

Antti Oolo