Eile pärastlõunal saabus Tallinna täna maailmatuuriga "Nightlife" lauluväljakul esinev briti tantsupopi tandem Pet Shop Boys, mis oma 15 tipusolekuaastaga on üle trumbanud kõik teised sarnased duod nagu OMD, Erasure jt.

Laulja Neil Tennant (45) ja klahvpillimängija Chris Lowe (40) on Briti intelligentse, eneseiroonilise popi sünonüümiks. PSB pole kunagi häbenenud kommertsi teha ja on selle oma trumbiks välja mänginud. Tennanti briti aktsent, PSB-i iroonilised laulutekstid tabasid sajandilõpu yuppie elutunnetust. Bänd on sündipoppi liitnud mõjuvõimsalt suure orkestri kõlasid. Duo on teinud kavereid Elvis Presley, George Gershwini ja U2 lugudele, laulnud koos Liza Minnelli, Robbie Williamsi ja Kylie Minoguega.

Ka on PSB-l olnud nutti uute rütmidega mõõdukalt kaasa minna, oma isikupära kaotamata.

PSB-i 1990. aastal ilmu-nud album "Behavior" oli kantud Berliini müüri langemise järel muutunud maailmatunnetusest. Mosk-vas ja Peterburis käis duo ammu ära, nüüd on järg Balti riikide käes. Tallinna saabus PSB Tel Avivist ja suundub siit Vilniusse ja Riiga.

Pool tonni showd

"Nightlife" tuuril kõlavad enamuses palad sügisel tuuri käivitanud samanimeliselt albumid ja valik hitte varasemalt seitsmelt originaalalbumilt.

Pet Shop Boysi seadis Tallinnas esinemise tingimuseks suure lava ja kvaliteetse tehnika koos selleks puhuks Eestisse toodavate videoprojektoritega. Kontserti saadab vägev valgus-show. Kokku toob bänd kohale pool tonni lavashows kasutatavat videotehnikat.

Laval on suurem ekraan kui kinos Kosmos. Hiigel-ekraan paikneb lava kes-kel, selle laius on 14 ja kõrgus 7,5 meetrit. Ekraanile näitavad pilti kaks projektorit, kumbki kaalub 125 kilogrammi. Ekraanil näeb laval toimuvat segiläbi Andrew Bramley seatud videomiksiga PSB video-graafiast.

Peo avab BrainStorm

Lauluväljak avab väravad ja piletikassad kell 17. Kell 20 astub lavale soojendusbänd BrainStorm ja kell 21 algab Pet Shop Boysi kontsert.

950-kroonise VIP-pileti ostjad istuvad parima vaa-teväljaga tribüünil, mida varjab katus. 200-kohalisele tribüünile müüakse ainult 50 piletit. VIP-pileti omanikele avab kontserdi kor-raldaja BDG Oru väravate juures murul telgi, kus võib õllekappa kokku lüüa Läti menubändiga BrainStorm, aga võib-olla ka Neil Tennanti ja Chris Loweiga.

Pärast Pet Shop Boysi esinemist lauluväljakul jätkub afterparty klubis Hollywood, kuhu kontserdipileti omanikud pääsevad tasuta.

Kontserdi tõenäoline kava

For Your Own Good

West End Girls

Discoteca / One Day Well Be Free

Being Boring

Closer to Heaven

Can You Forgive Her?

Only the Wind

What Have I Done to Deserve This?

New York City Boy

Left to My Own Devices

Young Offender

Vampires

You Only Tell Me You Love Me When Youre Drunk

Se a vida e

I Dont Know What You Want But I Cant Give It Any More

Always On My Mind

Shamless

Opportunities (Lets Make Lots of Money)

Its a Sin / I Will Survive

Its Alright

Go West

Footsteps

PBS kodulehekülje andmed

BrainStorm kihutab kiirteel

Suurepärase kontsertbändina tuntud läti BrainStorm annab täna õhtul kell 20 Tallinna lauluväljakul esimese eurovisioonijärge show Eestis.

"Kui meie eurovisioonijärgne populaarsus Eestis tähendab, et õhtusele kontserdile tuleb palju rahvast, on see lausa suurepärane," ütles BrainStormi laulja Renars Kaupers (25) Eesti Päevalehele.

Pet Shop Boysi soojendusbändi tiitel Kaupersile väga ei meeldi. "Ütleme parem, et BrainStorm on kontserdi osaline, lihtsalt Pet Shop Boys mängib hiljem kui meie," naeris ta.

BrainStorm saabus äsja Inglismaalt ja pärast Tallinna sõidab tagasi Londonisse, et valmistada ette singli "My Star" ilmumist 26. juunil. Pärast eurovisiooni on bänd uppunud intervjuu- ja kontsertpakkumistesse, läti popmuusika hullustus tabas lisaks Eestile Soomet, Rootsit ja Belgiat.

"Oleme tõelisel kiirteel," ütles Kaupers."Kui raamatu kirjutaksime, oleks pealkiri "Kolm minutit, mis muutsid BrainStormi maa-ilma".

Kaupers lisas, et Brain-

Stormil on hea meel anda oma positiivset energiat üha rohkematele inimestele. "Samas loodame väga hoida end kõige negatiivse eest, mida raha ja kuulsus kaasa toovad," tunnistas ta.

"Et Eestis üleöö meie vastu nii suurt huvi tuntakse, on äärmiselt tore, aga meie jaoks väga suur üllatus. Siinsamas kõrval Lätis oleme tegutsenud kümme aastat ja nüüd äkki tuli suur populaarsus naabrite juures. Ju siis on praegu õige aeg."

BrainStormi plaadifirma EMI esindaja sõnul on kõik Eesti poed BrainStormi plaatidest tühjaks ostetud, saadaval on singel. Albumi uus tiraazh tuleb juuni keskel. Täna kell kaks jagab BrainStorm Kristiine keskuses autogramme.

Romi Erlach

Neil Tennant tunneb Eesti ajalugu

Nii täpset vastust nagu Neil Tennant küsimusele: mida te teate Eestist, ei suuda tõenäoliselt anda isegi mõni Eesti ajalooeksami sooritaja. Mees teadis, et Teisest maailmasõjast 1991. aastani kuulus Eesti Nõukogude Liidu koosseisu, enne sõda oli iseseisev ning veel enne seda Venemaa impeeriumi osa. Nooruses muusikaajakirjanikuna alustanud Tennant loeb palju ajalooraamatuid.

Pet Shop Boys on esinenud varem nii Moskvas kui Peterburis, Berliinis, Prahas, Budapestis, Zagrebis ja veel mõnes teiseski endise idabloki osas. Küsimusele, milline etapp talle muusika loomisel kõige rohkem meeldib, vastas Tennant: "Teen kõike rõõmuga, kuid kõige suuremat rahuldust pakub ikkagi muusika kirjutamine. Samas armastan ma ka väga live-esinemisi, eriti uutesse maailma paikadesse sattumist."

Telefoniintervjuu tegemise ajal oli duo esimest korda elus Iisraelis, kus nad on juba aastaid väga populaarsed. "Pärast Eestit läheme Leetu-Lätti, kus me pole samuti varem käinud nagu ka Poolas ja Kreekas."

PSB on alati mänginud tugevalt oma imago-muutustele. "Loome iga plaadi juurde välise imidzhi, mis sobib kokku plaadil oleva muusikaga," selgitas Tennant. "Artisti välimus mõjutab ja tihti isegi muudab seda, kuidas teda kuulatakse. Me pole end esitlenud sugugi lihtsal ega isegi kõige inimsõbralikumal viisil. Oleme loonud endast lausa hirmuäratavaid kujusid, vahel ka totakaid, kuid see kõik käib asja juurde."

"Ideed sünnivad ikka meie endi peades, kuid kasutame loomulikult ka professionaalide abi, näiteks kahe viimase plaadi imago juures oleme töötanud koos Londoni disaineri Ian McNeilliga," kõneles Tennant.

Enne kui Tennantist kuulus muusik sai, kirjutas ta Briti noorte muusikaajakirjale Smash Hits. "Hea on see, et mul pole edu ja kuulsuse nimel tegelikult kunagi õieti midagi ohverdada tulnud," jutustas ta. "Olen lapsest saati muusikaäris töötada tahtnud ja teadsin, mis sellega kaasas käib. Õnneks pole meie kuulsuse suurus selline, mis meist avalikkuse orjad teeks."

Tennant tunnistas, et kuulab väga erinevat muusikat – tänapäeva poppi, kuigi viimasel ajal mitte eriti palju, ambienti ja tantsumuusikat, aga ka klassikat ja vahel vanemaid plaate. "Muide, mulle meeldib väga Arvo Pärdi muusika! Viimane plaat, mille ostsin, oli Ameerika räppar Dr Dre uus album. Kõige esimene plaat oli aga Sandy Shaw "Girl Dont Come". See on singel ja meeldib mulle tänaseni".

Mida peab Tennant PSB loomingust kõige mäletamisväärsemaks? "Ma ei usu, et mul kunagi endal valida õnnestub, sest see on nagunii West End Girls! Aga mul on selle üle hea meel."

Pet Shop Boysi laulupealkirjad venivad aina pikemaks. "Mulle meeldib, kui pealkiri kõlab nagu lause, mida inimene oma kaaslasele öelda võiks. Näiteks nagu "I dont know what you want but I cant give it anymore" (Ma ei tea, mida sa tahad, aga ma ei saa sulle seda enam anda)."

Tallinna toob duo uue show, mis on kujundatud spetsiaalselt suurte välilavade jaoks: sinna kuulub palju videomaterjali, laval on mitu pillimeest, kolm taustalauljat.

Elektra, Raadio 2

tervikintervjuu kõlab

täna kell 8.10 Raadio 2-s