15 aastat tipus olnud tandem avas Tallinna-kontserdi oma viimase albumi hitiga "I Dont Know What You Want But I Cant Give It Anymore". "Ma ei tea, mida te tahate, aga mul pole seda enam anda," laulis Neil Tennant ja pani seejärel publiku ometi enda pilli järgi näppu viskama. Sealhulgas ka plikad, kellele ta võiks vanuse poolest isaks olla. Publiku järgi otsustades teab PSB täpselt, mida pakkuda.

Vaatemängude rohkele, muusikärimeestele pankrottiennustavale suvele vaa-tamata tõid lemmikloomapoe poisid lauluväljakule üle 12 000 vaataja. Osa selles oli kindlasti soojendusbändiks kutsutud Läti BrainStormil. Naljaga pooleks võib vaielda, kes keda soojendas. Ent BrainStormi noorem näpuviskajate põlvkond jäi esiridadesse ka PSB ajaks ja teadis peast kaasa laulda 10-15 aasta vanuseid hitte.

Muige taga oli tunda ähvardavat tõsidust

Mõne jaoks jäi vaatemängu väheks. Laval olid vaid laulja Neil Tennant ja klahvpillimängija Chris Lowe ise, kolm kogukat mustanahalist taustalauljat, ja aeg-ajalt ekraani tagant välja valgustuvad klahvpillimängija ja trummari siluetid. Ei "Nightlifei"-imidzhi musti kulme, triibulisi seelikuid ega oranzhide parukatuustide vahetust. Tennant vahetas vaid tumeda ülikonna eakohase valge ülikonna ja musta kikilipsu vastu.

"Nightlife"-kontserti Stockholmi Globenis näinud kolleegi sõnul pakkus PSB seal suuremat vaatemängu, kostüümivahetuste, mustanahaliste tantsupoiste ja liikuvate lavapindadega. Prahas PSB kontserdil käinud kolleeg leidis omakorda, et Tallinna kontsert oli küll erinev, aga ei jäänud mõjult sealsele alla.

Üldjoontes vastas Tallinna-kontserdi ülesehitus bändi varasemate tuuride videotest nähtule.

Avaosas kruvisid pinget PSB kaks sümfoonilisema kõlavõimsusega manifesti – "Can You Forgive Her?" ja "Left to My Own Devices". Järgnes rahulik osa, kus Tennant esitas mõned tantsuhitid kitarri saatel ballaadidena ("Was It Worth It?", "You Only Tell Me You Love Me When Youre Drunk"). Tõestades, et PSB pole ainult efektse heliga stuudiobänd, vaid Tennant kannab lauljana välja ka tausta mürtsuta. Selles osas tuli ta isegi puhtamalt välja kui mõnes varasema tuuri videos.

Tempo kruvis uuesti üles "Young Offender". Siin toetas hiigelekraanil jooksev videoklipp otsepilti kõige jõulisemalt. Ekraanil videokordustes üha trellide taha mõistetud noor poiss oli kontrastis laval dändiülikonnas jalutava elunäinud Tennantiga. Ekraanil kappasid täkku täis hobused, pikk instrumentaalarendus Chris Loweilt vormis selle loo kontserdi kõrghetkeks.

Jäädes kindlaks oma kivikuju-imidzhile püsis Chris Lowe lavanurgas klahvpillide taga, lontides vaid ainsaks soolonumbriks "Paninaro" rambile ja tehes paar puusanõksu.

Kontsert arenes tõusujoones tantsuhittidega alates uusimast "New York City Boy", varasema leivanumbrini "Its A Sin", finaaliks ootuspäraselt "Go West" ekraanil rulluvate merelainete mühas. "Tallinn you are a great crowd," hõikas Tennant ja ajaliselt täpselt väljaarvestatud pidu oli läbi.

Kui Tennant "New York City Boy" ajal madrusevormi pressitud neegrimürakate vahel püüdliku muusikaliartistina tantsusamme seadis, tõi see mehe näkku eneseiroonilise muige.

Ent PSB üks sügavama põlvkondliku tunnetusega hümne, vanaks ja tüütuks muutumist pelgav "Being Boring" pühkis selle näolt, Kui Tennant laulis kümnendite jooksul enda kõrvalt kadunud sõpradest, oli mehel tõsi taga...

Loo "Being Boring" 1990. aasta videos vilksatasid muidu värvilaikudest ja kunstvideotest koosnenud programmis korraks ka Tennanti ja Lowei kümme aastat nooremad näod.

BrainStormi solist Renars Kaupers tõestas, et tema lavasarm ulatub lauluväljakult ka Lasnamäe nõlvani. Ent sellele vaatamata, enne eurovisooni Hollywoodis antud kontsert oli parem. Kaupers ise on öelnud, et kui bänd on plaadil on popilikum ja kontserdil rokilikum, siis Hollywoodis nähtu oli rajum kui laululaval.

BrainStorm võtab Eestis viimast

Hea poisina ei unustanud Kaupers tänada kõiki Eesti lapsi, emasid-isasid, vana-isasid-vanaemasid ja kasse-koeri eurovisioonil bändile antud maksimumpunktide eest.

Näib, et läti poisid on otsustanud võtta Eestilt selle suvega kõik, mis võtta annab. Vähe sellest, et neid näeb Tartu Õllemaratonil, laulavad nad "My Stari" ka Pirita jaanitule publikule – ühes rivis Push Upi, El Cumba, Boris Lehtlaane, Erich Kriegeri ja Märt Rannamäega.