Homseks pannakse väljakul püsti lavakarp, kuid valgus- ja helitehnika jõuab Helsingist kohale reedel, kui tehakse ka esimesed tehnilised proovid.

Eestlasi huvitab, kas Tina Turneri vaatemäng trumpab üle varem nähtud Michael Jacksoni ja Rolling Stonesi suurkontserdid.

"Võrrelda neid ei saa, sest Tina Turner ise on enneolematu," ütles kontserdi tootmisjuht Aivar Sirelpuu. Tema on üles pannud ka Jacksoni ja Rollingute lava ning olnud samas ametis juba Rock Summeri aegadel.

Sirelpuu ei taha välja lubada enneolematut vaatemängu. Pelgalt lava suuruse ja detsibellidega enam eestlast ei üllata, ennekõike maksab ikkagi esineja ainukordsus. "Esmatähtis pole ju see, kui suurt lava õnnestub eesti rahval näha. Väärtus on Tina Turner ja tema live-bänd," kinnitas Sirelpuu.

"Kui Jacksonil oli suhteliselt staatiline lava ja efekt oli rohkem viidud video-showle ning Rollingute efekt oli huvitavatel dekoratsioonidel ja ka publiku hulka ulatunud sillal, siis Turneri kontsert mängib rohkem tema enda esinemissäral, selle imidzhi ehedusel – olla selles vanuses ja lõpp heas vormis!" sõnas Sirelpuu.

Pesumasinad kaasas

Roskilde festivali sarnaste õnnetuste vältimiseks piiratakse ka seekord lavaesine publikuala umbes 25 meetri kauguselt turvaaiaga. Et tagumised inimesed esimestele peale ei valguks. Sissepääs sellele alale on kõigile vaba, aga korrakaitsjad jälgivad, et sinna ohtlikult palju rahvast ei trügiks.

Täht ise nõudvat riietusruumi viietärnise hotelli tasemel vannitoaga. "Viietärnist vannituba laululaval pole ega tule. Olemas on korralik puhas vannituba, ise-asi, kas tädi seda kasutab, sest ta elab niigi lukshotellis. Kui ta tahab siin kümmelda, siis on tal see võimalus olemas, aga mina pole küll näinud ühtegi artisti, kes oleks tahtnud laululaval dushi all käia. Kõik tulevad platsile, esinevad ja lähevad ära," ütles Sirelpuu.

Eile juhendas lavaehitust 21 välismaa asjatundjat. Ka oli kohal Turneri meeskonna toitlustusspetsialist, kes eesti kolleegi saatel poodidest head ja paremat ostis.

Turneri meeskonna jaoks püstitakse laulukaare taha eraldi telk. "Neil on kaasas oma toitlustusettevõte. Samuti kogu meeskonna tarbeks neli pesumasinat, mis peseb ära kogu raske tööga mustaks läinud pesu," muheles Sirelpuu.

Tõeline lisapala

Turneri Euroopa-tuuri lõpetab ametlikult kolmapäevase Helsingi kontserdi järgne afterparty. Helsingi lisakontserdilt neljapäeval lendab Turner otse Tallinna.

Praegustel andmetel tahab staar jääda Eestisse paariks päevaks, võttes oma erandlikku põiget Ida-Euroopasse kui eksootilist puhkusereisi. Pärast lühikest vaheaega jätkub tema maailmatuur septembri lõpus juba Ameerikas. Turneri internetikülje andmetel lõpetab staar turnee 16. detsembril Havail Honolulus.

Tahumatul pole ohtu olla võlts

Tina Turner esitab lahku-miskontserdil läbilõike kogu oma loomingust, pakkudes vaheldumisi erinevaid meeleolusid.

Viimasel kahel kümnendil staari üldtuntuks teinud tantsuhittide kõrval kõlab klassika (Marvin Gay, Otis Redding), osa lugusid laulab ta ise klaveri taga istudes. Lisapalade hulgas kõlavad ka varased jõulised rockilood nagu "Proud Mary" jt.

Tina karjääri varasemate aastate muusikast teab tänane laiem publik vähem kui ta toonasest raskest elust. See, kuidas verinoor Tina ta lavale toonud elukaaslaselt Ikeilt üha peksa sai, on andnud ainet rohkem kui üheks filmiks.

Lõpuks selja sirgeks löönud ja mehest lahkunud Tina teadvustus paljude jaoks alles 1984, kui tema laul

"Whats Love Got To Do With It!" ja album "Private Dancer" küpse lauljatari fööniksina tuhast edetabelite tippu tõstsid. Mõistagi kõlavad Tallinnas ka videopildist tantsulise siresäärena pähekulunud Tina leivanumbrid – "The Best", "We Dont Need Another Hero" jt.

Peksa saanud armastusest ja selja sirgu löömisest laulab täht tänaseni. Ka seekordse turnee nimialbumil "Twenty Four Seven", mille löövaim hitt on "When the Heartache Is Over".

Turneri lavakarjääri ehib koostöö selliste meestega nagu Mick Jagger, Eric Clapton, David Bowie jt.

Tahumatu lauljatari fenomeni võtavad hästi kokku read: "Ill never be a diamond, but Ill never be fake. / Minust ei saa kunagi teemanti, aga selle-eest pole ma ka kunagi võlts."

Laval on kokku neliteist inimest. Lisaks bändile kaks taustalauljat, kes tantsivad ja kolm tantsijat, kes ka laulavad. Göteborgis Turneri kontserti näinud kolleegi sõnul on Turnerist üle poole noorematel taustalauljatel-tantsijatel endiselt kõvasti tegemist, et diiva tempos püsida.

Novembris 61-aastaseks saav Turner on nimetanud, et see jääb tema viimaseks suureks staadionidetuuriks. "Tahan muuta oma tööharjumusi," on ta samas lisanud, et ei välista ta väiksemaid üleastumisi – päris kõrvale astumise plaane ta veel ei pea. "I will be out there... Teen kindlapeale midagi muud, ma ei tea, millal ma lõpetada kavatsen."

Meelis Kapstas

Laubre kolmas suurlöök

Kontserdi korraldaja Lauri Laubre, millised on teie oma muljed Tina Turneri kontserdilt?

Olen mitut Turneri varasemat kontserti näinud, aga selle tuuri oma veel mitte.

Kas pidu tuleb vägevam kui Jacksonil ja Rollingutel, kelle samuti teie Eestisse tõite?

Nende kolme muusikastiilid on nii erinevad. Kui ütlen, et tuleb, siis pärast leidub ikka keegi, kes ütleb, et Laubre ajas jama. Aga võin väita, et ta on eelnevatega samas suurusjärgus ja mõ-neti ka vingem, võimsam.

Kas publik näeb võrreldes varasemate lauluväljaku kontsertidega midagi esimest korda?

Kindlasti. Tina Turnerit.

Kas staari pillimeeste hulgas leiab ka raudvara või on tema ümber kasvanud kõik uued tegijad?

Pillimeeste seltskond on peaaegu sama, kes on saatnud teda eelmistel tuuridel, aga on ka nooremaid.

Millal Turner Eestisse saabub ja kauaks jääb?

Vähemalt päev enne kontserti, kui isegi mitte varem ja jääb Eestisse vähemalt kolmeks-neljaks päevaks.

Kes selle aja sisustab?

See on üks minu kohustusi. Ütleme nii, et Tina puhkab, veedab aega rahulikult ja kindlasti tahab tutvuda kohalike oludega.

Prognoosite, et kuna Tur-neri Tallinna kontsert on ainus Ida-Euroopas, tuleb ehk kolmandik publikut naaberriikidest?

Jah, tänase seisuga on Tallinna tulemas Lätist-Leedust üle kümne tuhande inimese, palju on välismaalasi ka mujalt Euroopast.

Võin öelda, et platsile tuleb vähemalt 45 000 inimest.

Mis otsustas soojendus-lauljana Maarja kasuks?

Maarja on praktiliselt ainus edukas eesti välismainega artist. Tal on selja taga väga hea plaadifirma ja välja tulemas uus plaat. Prae-gugi teeb ta Rootsis proove.

Kes ta kava kokku paneb?

Ta tegeleb endaga ise. Jõudumööda aitan ka mina ja ta plaadifirma esindajad.

Meelis Kapstas

Tina Turner Tallinnas

WORLD TOUR 2000 TWENTY FOUR SEVEN

Laupäeval, 12. augustil Tallinna lauluväljakul

Väravad avatakse kell 14

VIP telk avatud kell 15-01, telgis bänd kell 17-20

Soojendusartist Maarja kl 20

Tina Turner umbes kell 21, Ilutulestik umbes kell 23.30

Piletid Piletilevi ja Piletikeskuste müügipunktides ja Shelli tanklates 585 krooni, kontserdipäeval kohapeal 650 krooni