"Vihastasin tõeliselt, kui sattusin hiljuti kuulma, kuidas üks eesti muusikaprodutsent raadios ütles: eesti muusikat ei kuula ju keegi!," rääkis Mägi kontserdi tõukejõust. "See eesti ala-väärsuskompleks mis-nüüd-meie-vaat-mis-välismaal-tehakse on endiselt liiga suur."

Mägi suurkontserdi mõttele tulid pärimusmuusika festivali kogemusega korraldajad Ando Kiviberg, Marek Rätsep, Ants Johanson. "Tahame pakkuda hirmkallite väljamaa artistide ja puuviljade kõrvale lõpuks ka midagi eestimaist."

"Koit" on Viljandi folgi-tiimi esimene suurkontsert. "See on meie teadlik samm popmuusika mängumaale," ütles Kiviberg. Tahame tõestada, et eesti muusika on absoluutselt konkurentsivõi-meline." Ja kes sobiks selleks paremini kui Tõnis Mägi, üks meie väheseid kogu-rahva-lauljaid. Ka ei leia Mägi kõrvale ühtki teist tenorit, kelle repertuaaris järjest suurema osa moodustavad tema enda laulud (kui kadunud Urmas Alender välja arvata).

"Mäks on üks ja ainus maailmas, mitte mingi eesti Joe Cocker," raius Kiviberg. Ta vihjas tiitlile, millega Mägi "pärjati" pärast seda, kui ta Cockeri Tallinna-kontserti soojendas.

"Täielik live, ei mingeid minidiske!" kinnitas Kiviberg. Tema sõnul on Mäks selline artist, kel fonogrammiga esinedes energiat silmnähtavalt üle jääb, nii et ta laval rahmeldama hakkab. Nii juhtus 1996. aastal "kolme tenori" tuuril.

Mägi ise ütles, et võrreldes ta talvise, peamiselt viimaste aastate lauludele keskendunud teatrikontsertide sarjaga "Jäljed", tuleb Tartu lauluväljakul "Koit" täiesti teistsugune.

"Laulan eesti lugusid, suurelt osalt enda omi, sekka kaks Gennadit – Daniel ja Podelski," vihjas laulja. Ühelt 1970-ndate vabadusideoloogia keeles kõnelev "Laul verelilledest", teiselt "Unistus", mille 1960-ndate menufilmis "Vallatud kur-vid" laulis tuntuks Georg Ots. Mägi lubas, et sel puhtal eesti kontserdil tuleb publikule veel teisigi üllatusi.

Mõistagi ei jää kuulmata Mägi laulva revolutsiooni aegsed isamaalised laulud "Ilus oled isamaa", "Aed". Üle kümnendi kõlab rahvahulga ees taas legendaarne vabadushümn "Koit".

Korraldajate sõnul saadab lauljat eesti parim koosseis: Tallinna Filharmoonikud Tarmo Leinatamme juhatamisel, seaded tegid Tõnu Kõrvits ja Erkki-Sven Tüür.

Ka lubavad korraldajad Tartu lauluväljakule rajatud lavalt parimat helitehnika ja valgusparki. Meie popmuusika kuninga päralt on sama lava, mida eelmisel õhul kasutab inglaste Symphonic Queen ja millel aasta tagasi esines José Carreras.

Lava kõrvale püstitatakse kaks 4 x 6 meetri suurust ekraani, rezhissööripuldis on Jaanus Nõgisto. "Ühegi eesti muusiku kontserdil pole midagi sellist varem tehtud," lisas Kiviberg.

Vabaõhukontserdisaal mahutab 9000 inimest, kohad on nummerdatud. Piletid maksavad sõltuvalt lava kaugusest 50–290 krooni. Sissepääsul pakutakse pokaal Põltsamaa verivärsket Lossiveini 28. Muide, sama marki pakub president oma vastuvõttudel. Eile õhtul oli müüdud kolmandik pileteid.

"Kas kunagi veel sarnast kontserti tuleb, sõltub sellest, kuidas pühapäeval läheb," lisas Kiviberg. Nii on Mägi kontsert omamoodi proovilepanek, kas rahvas on eesti kontserdiks küps. "Edaspidi võiks rohkem rõhuda mitte niivõrd esinejale kuivõrd heliloojale, miks mitte teha kontsert Arne Oidi loomingust!"

Kontsert

KOIT

Tõnis Mägi

Kaasa teevad: Tallinna Filharmoonikud, Tarmo Leinatamm, Riho Sibul, Meelis Unt, Tiit Kikas, Robert Jürjendal, Toomas Lunge jt

Valguskunstnik: Maldar Mikk Kuusk

Arvutikunstnik: Maksim Surin

20. augustil kell 20

Tartu lauluväljakul

sissepääs kell 18

koos vaheajaga kestab kontsert ligi kolm tundi