Olgu pealegi, et esitus oli veel toores ja tehniliste apsudega. Maailma esiettekanne ehk peaproov see ju oligi. Tina Turner lõpetas oma Euroopa-turnee Tallinnas, Symphonic Queen alustas Tartust. Uhke ja hää seegi.

See, kuidas Queen omal ajal laval möllas, jäi siin nägemata. Tuleb leppida, et rockilegend jõudis Eestisse tagantjärele, 21. sajandi segus – West Endi muusikalilauljate ja sümfooniaorkestriga, muusikaliteatrit meenutavas lavastuses. Neli kostüüme vahetavat solisti etendasid kahe noore armastaja heitlusi veiderkurjade tegelastega. Rasked Mercury fännid jätsid ilmselt targu Tartusse tulemata.

Soolod kõlasid hästi

Freddie laulud olid jaotatud kahele mees- ja kahele naishäälele. Mehed olid hullemas olukorras, sest sattusid tahes-tahtmata võrdlusse Mercury endaga.

Freddie imagole sarnaselt tunkedesse ja maikasse topitud, blondi tukaga Dean Collinsil oli päris hästi kõlanud kohti keskregistris. Ent pigem George Michaeli tüüpi pehme tämbriga lauljal jäi Mercury hääleulatusest päris mitme laulu jaoks puudu.

Ja ikkagi kõlasid paremini soolod kui solistide ansamblilaul (Queeni vokaalharmoonia on veel saavutamatum suurus). Alles lõpulauludes ("We Are the Champions" ja lisapalana korratud "We Will Rock You") tekkis nelja laulja vahel publikule pinget pakkuvat võistlushasarti. Ent muidu tõusis, nii kvartetis kui solistina, algusest peale esile Paulette Ivory. Mustanahalise lauljanna tõlgendus tõi Queeni muusikast välja souli ja spirituaali kõla ("Innuendo", "Save Me"). Ivory näide kinnitab, et mida vabamalt-loovamalt originaalist eemalduda, seda huvitavam on tulemus. Mustade muusika kõlapilti toetas ka tumedanahaliste taustalaul-jate trio.

Naised hoidsid pinget

N.-ö sümfoonilisus on Queeni muusikas olemas, nii et selle esitamine suure orkestri ja kooriga pole ise-enesest üllatav. Dirigent Martin Yatesi (kahasse John Colemaniga) seaded olid maitsekad, tihedad, ent mõõdukad – arvestatud laiale publikule. Vähem inter-

preteerivad, rohkem ühest muusikakeelest teise ülekandvad.

Läbilõiget Queeni 20 aastast pakkunud kontserdi avapooles tekitasid fiilingut 1980-ndate Queeni laiatarbehitid "The Kind of Magic" ja "Radio Ga Ga". Orkester ja koor võidutsesid vaheaja eel mängitud palas "Its a Hard Life".

Avapooles orkestri ja koori alla jäänud solistide hääled tulid paremini esile alles pärast vaheaega. Teine pool algas mõjusa instrumentaalse eelmänguga "Who Wants To Live Forever" ja arenes tõusujoones. "Somebody to Love" mängis välja avapooles Ivory varju jäänud Sally Ann Tripletti hääle võimsuse.

Naiste esilolek hoidis pinget üleval. See langes, kui kontserdi teine pool läks meeste kätte. Võrdluseks meenus Helsingis nähtud sarnane ABBA-suurkontsert. Seal oli vastupidi. Kuna ABBA-naiste vokaal on järeleaimamatu, kõlasid paremini meessolistide tõlgendused.

ABBA-st kümme aastat kauem tegutsenud Queen seisab ühelt pool tänasele publikule lähemal. Kuid kui Symphonic Queeni ettevalmistamisel ei osalenud vist ükski Queeni elusliige, siis ABBA-tandemi Andersson & Ulvaeuse kontserdil oli nende juuresolek tänapäevas tuntav. Laval olid väljas vanad ABBA-pillimehed, solis-tide nelikuks Andersson & Ulvaeusega ABBA-järgsete muusikalidega seotud lauljad.

Tehnika vedas alt

Estonia teatri dirigent Erki Pehk:

Professionaalset muljet varjutas tehnika küündimatus nii heli kui ka ekraani osas. Kontserdi teise poole lõpuks sai helitehnika enam-vähem toimima, aga muidu ääretult hea tenori mikrofon jupsis kuni lõpuni. Ka videoekraani mees kas ei leidnud parasjagu mängivat solisti üles või oli see jällegi valgustamata, nii et ikkagi midagi ei näinud. Dirigent oli väga hea, samuti solistid, ja ERSO ning koor said ka hakkama.

Estonia Teari dirigent Elmo Tiisvald:

Kõige parema mulje jättis orkestratsioon, dirigent oli ka hea, aga tema teise arranzheerijaga kahasse tehtud seade oli väga professionaalne. Ka Rootsi rockgrupp oli tasemel, eriti trummimees.

Kontsert

SYMPHONIC QUEEN

Another Kind of Magic

West End International (London)

Dirigent: Martin Yates

Solistid: Dean Collinson, Paulette Ivory, Sally Ann Triplett, James Graeme

Kaasa tegid: taustalauljate trio Elextravox (London), ansambel Elektramania (Rootsi), ERSO, Oratooriumikoor

Tartu laululaval 19. augustil