Õnneks kohtab kirjandusteoste dramatiseeringute kõrval esietendustekavas ka uusi eesti näidendeid. Nii Draamateater kui ka Linnateater avavadki hooaja algupäranditega.

Kruusvall ja Tätte

Draamateater alustab 22. septembril, kui Mikk Mikiver toob väiksesse saali Jaan Kruusvalli tänapäeva-draama "Mäletused. Ainult ei tea millest".

Tandemi Kruusvall & Mikiver ("Pilvede värvide", "Vaikuse vallamaja") uuslavastus on tundetoonilt lähedane nende eelmisele ühistööle "Hullumeelne professor. Tema elukäik". Ka "Mälestuste" tekst on napp ja lihvitud. Selleski loos on maja keset metsa, tegelasteks mees ja naine, Mattias ja Naima. Ja eriskummaline kolmas, Aednik.

Sedagi lugu kannab lõpuni sõnastamata suhete pinge. Kolme tegelase mälestuste ja tulevikupiltide kaudu paotuvad varjatud hirmud ja igatsused. Igapäevaseid jutukatkeid ja tegemisi pingestab teadmine, et käib haige naise elu lõppvaatus.

Mikiver on kokku pannud põneva trupi: Draamateatris mängivad külalisena Epp Eespäev ja Madis Kalmet, kes viimasel ajal rohkem Pariisi õhku hinganud. Aednik on Guido Kangur.

Linnateatris esietendub 9. septembril Jaan Tätte värske näidend "Sild". Nagu "Ristumises peateega", seob Tätte ka siin nukrat poeetilisust võllahuumoriga. Tegelased on Tüdruk ja Poiss. Tätte uues tänapäeva mõistuloos mängib peaosa Liina Olmaru, kellele mõeldes autor selle näidendi kirjutaski. Poissi mängib Tätte ise ja lavastab Jaanus Rohumaa.

Linnateatri taevalaval käivad proovid Goethe tragöödiaga "Clavigo", mille lavastab noor sakslanna Andrea Moses. Nimitegelast, enesekeskset ja hoolimatut kar-jäärihimulist luuletajat mängib Marko Matvere. Tema armsama Marie Beaumarchais osas on selles haavatud tunnete loos Piret Kalda.

Järge ootab menukas iirlane Martin McDonagh, kelle "Inishmaani lonkuri" lavastab Linnateatris Rohumaa. Eesti publikul on ettekujutus McDonaghist Rakvere "Connemara" ja Vanemuise "Mägede iluduskuninganna" järgi.

Tom Jones ja Eliza

Esietenduste rea avab laupäeval Rakvere Teater, kus Üllar Saaremäe toob mitmendat hooaega menuka "Pipi" kõrvale Astrid Lindgreni lastedetektiivi "Meisterdetektiiv Blomkvisti".

8. septembril tuleb Rakveres noorelt lavastajalt Urmas Lennukilt välja vana hea Tennessee Williamsi

"Iguaani öö". Mehhiko troopikas möllavate kirgede loos on peaosades Marika Vaarik (Maxine), Üllar Saaremäe (Shannon) ja Tiina Mälberg (Hannah). "Kurva kohviku ballaadi" peaosa eest kevadel aasta näitlejanna tiitli saanud Vaarik mängib uueski lavastuses hotellipidajat. "Connemara" pastori rolli eest kiidusõnu teeninud Saaremäe on "Iguaani öös" mõneti sarnases, ummikus ekspastori rollis.

Vanemuine alustab "Tom Jonesiga". Henry Fieldingi seiklusromaani lavastab Jaan Tooming, kes üle pika aja pöördub puhta armastuslooga vaatemängu juurde. Mõistagi ei puudu siin toomingalik kõiksusetasand. Peaosades näitab Vanemuine uusi näitlejaid Tambet Tuisku ja Kersti Heinlood.

Ugala annab avalöögi

Shaw "Pygmalioniga". Katri Kaasik-Aaslavi lavastuses on lilleneiu Eliza Doolittle Merle Palmiste ja professor Higgins Tõnu Tepandi. "Huvitav on jälgida, kuhu see vanapoisist professori ja prügikasti-tüdruku suhe jõuab. Nii mehe ja naise kui ka õpetaja ja õpilase tasan-dil," ütles lavastaja.

Peeter Volkonski teeb Ugalas proove Ostrovski komöödiaga "Kuum süda" ja Kaarin Raid toob Viljandis välja menutüki "Harold ja Maude". Üle 20 aasta tagasi mängisid iginoore vanadaami ja noore mehe sõpruse lugu Velda Otsus ja Urmas Kibuspuu või Kalju Orro. See oli noore lavastaja Merle Karusoo üks esimesi töid Draamateatris. Ugalas on nimiosades Leila Säälik ja Aarne Soro.

Tuleval nädalal Tallinnas mängiv Endla jõuab esimese esietenduseni oktoobris Tammsaare "Elu ja armastusega". Rudolfi ja Irma suhet interpreteerib eesti teatri teenekaim Tammsaare-lavastaja Raivo Trass. Pahelise poissmehe Rudolf Ikka rollis on Ugala teatri Endla vastu vahetanud Andres Lepik, maalt linna "üksiku juurde teenijaks" sattunud Irma Vainu on Ireen Kennik.

Üllar Saaremäe lavastab Endlas külalisena Victor Hugo heroilise draama "Hernani". Aadlipäritolu mägiröövli nimiosa mängib Tõnno Linnas, kuri kuningas Carlos on Sepo Seeman ja rauk Jüri Vlassov. Intriigi käivitavat kaunitari kehastab Piret Laurimaa.

Vanalinnastuudios on sel sügisel kõik uus. Eino Baskin pärandas teatri peanäitejuhtimise poeg Roman Baskinile ja uuele direktorile Jüri Järvetile. Eelmisel hooajal lõpuks teatrile antud Sakala 3 majas käib ümber-ehitus – omaaegse poliitharidusmaja saal saab teatrisaaliks ja keldrikorruse puhvet sajakohaliseks väikeseks saaliks.

Suur saal avatakse 10. oktoobril teatri 20. sünnipäevaks Toomas Kalli estraadikavaga "Juubelitort", mille lavastab Eino Baskin. Roman Baskin toob välja Lygre komöödia "Kähku igavikku".

Estonia jõuab esimese esietenduseni 6. oktoobril, kui laval näeb J. Straussi operetti "Öö Veneetsias", Monika Wiesleri lavastuses. Varem on austerlanna Estonias välja toonud "Viini vere" ja "Nahkhiire". Tuleval nädalal näitab Estonia Duke Ellingtoni muusikale seatud mustanahalise koreograafi Russell Adamsoni jazzballetti "In the Mood", kus vokaalsolistina teeb kaasa Hedvig Hanson. Oktoobri avanädalal rõõmustab teater publikut operetipäevadega, mille raames näeb seitset opereti- ja muusikalilavastust.

Mai Murdmaa teeb Estonias lastele jõuludeks uue lavastuse Tshaikovski "Pähklipurejast". Ooperipoolelt pakub Estonia välja kolm valitsejalugu: Verdi "Don Carlo" ja "Macbeth" ning Mussorgski "Boriss Godunov".

Konkurss Lontu kohale

Ain Prosa toob sel hooajal Draamateatris lavale Lindgreni raamatu "Rasmus, Pontus ja Lontu", kus poisse mängivad Taavi Teplenkov ja Tiit Sukk. Kõige pingelisem on aga konkurss Lontu kohale, kuhu pürib üle 40 krantsi. Uuel nädalal on kavas kõik kutsud kokku kutsuda, et lavastaja saaks suure publiku ees kontrollida nende lavanärvi.

EPL

Hooaja avaesietendused

2.09. A. Lindgren "Meisterdetektiiv Blomkvist" – Rakvere Teater, lavastaja Üllar Saaremäe

8.09. T. Williams "Iguaani öö" – Rakvere Teater, Urmas Lennuk

9.09. J. Tätte "Sild" – Linnateater, Jaanus Rohumaa

16.09. H. Fielding – O.Tooming "Tom Jones" – Vanemuine, Jaan Tooming

22.09. J. Kruusvall "Mälestused: ainult ei tea millest" – Draamateater, Mikk Mikiver

22.09. J.W. Goethe "Clavigo" – Linnateater, Andrea Moses (Saksa)

30.09. G.B. Shaw "Pygmalion" – Ugala, Katri Kaasik-Aaslav

6.10. R. Strauss "Öö Veneetsias" – Estonia

10.10. T. Kall "Juubelitort" – Vanalinnastuudio, Eino Baskin

21.10. A.H. Tammsaare – P. Tammearu "Elu ja armastus" – Endla, Raivo Trass

28.10. A.I.S. Lygre "Kähku igavikku" – Vanalinnastuudio, Roman Baskin

29.10. A. Lindgren "Rasmus, Pontus ja Lontu" – Draamateater, Ain Prosa