Eesti arstidel ja patsientidel on praegu võimalik osaleda ulatuslikus rahvusvahelises uuringus, mis püüab selgitada, kas genitaalherpest põhjustava viiruse vastane ravim Valtrex aitab vähendada nakkuse ülekannet haigelt inimeselt tervele. Airi Põdra selgitusel saavad uuringus osaleda paarid, kus üks partneritest põeb genitaalherpest ja teine on terve.

IGAL KAHEKSANDAL RASEDAL. Doktor Põder märkis, et nimetatud uuringuga on seni liitunud erinevatest riikidest üle kogu maailma juba umbes 1500 paari. Lisaks sellele, et uuringu käigus saab põhjaliku teavet oma haiguse kohta, on osalejatel võimalus saada ka tasuta ravi 12 kuu jooksul. Oma rahakoti peal läheks selline ravi väga kalliks.

Arsti selgitusel on haigus levikuviisilt aidsisarnane - seda kannavad paljud inimesed, kuid viirusekandjatest haigestub vaid iga viies. Väga ohtlik on haigus vastsündinuile, kellele sünnituse ajal saadud nakkus võib osutuda surmavaks. Paari aasta tagune Tallinna rasedate uuring näitas, et haigust tekitava viiruse HSV-2 vastased antikehad olid veres igal kaheksandal lapseootajal.

SOOVIJAD OODATUD. Nagu ka paljude teiste viirushaiguste puhul, ei ole meditsiin võimeline organismist nakkust välja ravima. Siiski pole patsiendil vaja vaevelda, sest herpesviiruse vastu on olemas toimivad ravimid, mille kasutamine aitab leevendada vaevusi ja lühendada haigushoo kestvust. Oskuslik ravi on väga tähtis rasedatele ning parandab oluliselt nende inimeste elukvaliteeti, kes on hädas sagedasti korduvate haigushoogudega.

Airi Põdra sõnul on praegu genitaalherpese uuringud teoksil Tartu Ülikooli nahahaiguste kliinikus ja Tallinna Magdaleena Haiglas. Neil, kes sooviksid lülituda uuringusse, tuleks võtta ühendust Airi Põdraga 050 58 949 argipäeviti kell 12-14.

Genitaalherpes

* Genitaalherpes on tihti esinev viirusinfektsioon,mis levib peamiselt sugulisel teel. Viimasel kümnendil on see haigus muutunud üheks kõige sagedamini esinevaks sugulisel teel levivaks infektsiooniks maailmas.

* Tekitajad. Haigust põhjustavad herpesviiruse perekonna kaks liiget: HSV-1 ehk inimese lihtherpesviirus tüüp 1 ja HSV-2 ehk inimese lihtherpesviirus tüüp 2. Enamasti on genitaalherpese korral süüdlaseks HSV-2. HSV-1 põhjustab eelkõige nn külmaville huultel ja limaskestadel.

* Levik. On riike, kus HSV-2 vastased antikehad on leitud iga viienda inimese verest. See ei tähenda aga sugugi, et nendes maades iga viies elanik põeks genitaalherpest. Uuringud näitavad, et umbes 80 protsenti nendest inimestest, kelle veres HSV-2 on positiivne, pole ise sellest vähimalgi määral teadlikud, sest haigus pole neil elu jooksul kordagi avaldunud.

* Haiguse kulg. Haigusel on kolm võimalikku arengut: ühekordne haigushoog; korduvad hood lühema või pikema aja järel; haigus ei avaldu kordagi, kuigi vastav viirus on organismis olemas.

* Nii arstile kui patsiendile teeb muret eeskätt sageli korduv herpes. Siiski pole meeleheiteks põhjust, sest genitaalherpes pole eluohtlik ja õige ravi korral paraneb patsient üsna kiiresti.

* Tunnused. Herpesehoo tunnuseks on väga valulikud villid ja haavandid suguelunditel.Tavaliselt kaasnevad üldine nõrkus, palavik, peavalu, halb enesetunne ja lihasvalud. Haige inimene võib nakatada ka oma seksuaalpartneri.

Allikas: Airi Põder, Tartu Ülikooli Kliinikumi nahahaiguste kliiniku arst-õppejõud

KOMMENTAAR

Anu Jõesaar, Eesti Päevaleht

Abordipillid võidukäigul

Möödunud nädalal teatas Ameerika Ühendriikide ravimi-amet, et pikka aega kestnud abordivaidlustes on taas peale jäänud need, kes kaitsevad naiste õigust soovimatu rasedus katkestada. Ameeriklannad said loa kasutada abordi esilekutsumiseks tablettide abi.

Õigupoolest on tegu ka poliitilise otsusega, sest abordipillid on üks teemasid, milles USA peamised presidendikandidaadid on teineteisele vastandunud. Demokraatide kandidaat Al Gore toetab abordipillide lubamist, tema vabariiklasest rivaal George W. Bush aga on nende vastu. Veel enam, Bushi ekspresidendist isa ise keelas 11 aastat tagasi Ühendriikides abordipillid ära.

Kosmosehõngulise nimega tablett RU 486 on küll olemas olnud juba kümmekond aastat, kuid seda on naistel kasutada lubanud vaid üksikud riigid: lisaks Hiinale, kus raseduse katkestamine on tavaline asi, ka Rootsi, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Väidetavalt on Euroopa naised kümne kasutusaastaga pidanud tabletti küllalt mugavaks meetodiks, nii et praegu valib tableti iga teine varase raseduse katkestamise kasuks otsustanud eurooplanna.

Kuuldused sellisest toredast tabletist on Eestiski huvi tekitanud. Eriti mehed kipuvad mõtlema abordipillist kui ühest väga lihtsast vahendist, mis lahendab hoobilt nende põhilised elumured.

Nii see asi päriselt ei ole. Naistearst Kai Haldre selgitab tableti toimemehhanismi tänase lehe terviseküljel ja rõhutab, et see on ennekõike terviseprobleemidest hästi teadliku naise valik. See nõuab palju rohkem arsti juures käimist kui raseduse kirurgiline katkestamine, head nõustamist ja koostööd naistearstiga.

Viagra jõudis Ameerikast Eestisse poole aastaga. RU 486 pole Euroopast meieni jõudnud kümne aastaga. Kuid ükskord on ta kohal ometi. Võimalik, et pill toob hetkeks kaasa laine, mis paneb mehi-naisi taas innustuma abordist kui pereplaneerimisvahendist. Probleemiks on ka meie naiste suhteliselt madal seksuaalharidus, sagedased suguhaigused ja vähene hool oma tervise pärast. Ent teisalt pole meil põhjust vaadata viltu aborditableti võidukäigule, sest see pill pole ju midagi muud kui alternatiiv kirurgilisele abordile.

KÜSI ARSTILT

Aborditabletid ka Eestis kasutusele?

Kai Haldre, naistearst

"Seni on nn aborditablett olnud lubatud Rootsis, Suurbritannias, Prantsusmaal ja Hiinas. Minu arvates tuleks seda vaadelda kui ühte valikuvõimalust ja selles mõttes tasub seda toetada, et mida rohkem valikuvõimalusi, seda parem naistele.

Aga ma ei paisutaks ka mingit eufooriat, sest kindlasti ei ole abordipill mingi imerohi. Pole nii, et võtan tableti ja olen murest vaba. See on lihtsalt üks võimalus raseduse katkestamiseks teiste kõrval.

RU 486 abiga tohib katkestada varast rasedust, viimasest menstruatsioonist ei tohi olla möödas rohkem kui 7 nädalat. Suurbritannias on küll lubatud kuni 9 nädalat, aga tüsistuste hulk on siis kohe suurem.

Tableti toimimist tunneb naine nii, nagu oleks tal iseeneslik raseduse katkemine. Lugejad, kes on selle omal nahal läbi elanud, kujutavad hästi ette, et see tähendab valu ja palju kauem kestvat vereeritust kui kirurgilise abordi järel. Kõigeks selleks peab olema valmis.

Seega on pilli kasutuselevõtu puhul ongi hästi tähtis nõustamise ja arstliku kontrolli osa. See on teadliku patsiendi abordivahend. Pärast peab käima mitu korda järelkontrollil, et teha kindlaks, kas rasedus on ikkagi täielikult katkenud. Niisiis tuleb arsti külastamist tuleb pilli kasutamise puhul rohkem kui kirurgilise abordi puhul. Rootsis võetakse naine isegi haiglasse, et katkemine toimuks arstide kontrolli all.

On põhjust mainida sedagi, et tableti abil katkestamine läheb enamikus riikides rohkem maksma kui kirurgiline abort. 48 tundi pärast RU 486 võtmist tuleb tuppe panna veel üks teine ravim. Kogu see ravi maksab näiteks Rootsis kokku 800 Rootsi krooni ehk ligi 1500 Eesti krooni. USAs on räägitud ravimikomplekti hinnast 300 dollarit ehk umbes 5300 krooni, mis on ligikaudu sama kallis kui kirurgiline abort.

Aga kui kõik õigesti teha, on efektiivsus 95-96 protsenti. 2-3 naisel sajast tuleb emakas üle puhastada ja vähem kui ühel juhul sajast võib rasedus kasvama jääda."

Jäta arstile küsimus

Kui teil on arstidele küsimusi, mis pakuksid huvi ka teistele lugejatele, saatke need aadressil Narva mnt 13, Tallinn 10151 või elu@epl.ee.

Vähinädala avalikud loengud

9.oktoobril kell 14 Võrumaa haigla ambulatoorse osakonna saalis Võru, Jüri 19A ning 10. oktoobril kell 13 Tartus Lõuna-Eesti vähiühingus Tiigi 11 2. korruse saalis

Loeng "Toitumine ja vähktõbi" prof Selma Teesalu ning sõnavõtt "Vähinädal – miks, milleks? dr. Kai Suija.

11. oktoober kell 12 Rakveres, Tallinna tn. 30 loeng "Vähk ja toitumine" dr Tiiu-Liis Tigane Eesti onkoloogiakeskusest

"Vähk ja ravimtaimed" Olli Tõnurist, Lääne-Virumaa vähihaigete ühenduse esinaine.

12. oktoober kell 19 Eesti onkoloogiakeskuse arstide loengud "Naised vähi vastu" Harjumaal, Kehra MTÜ keskuses. Esinevad prof, dr. med Väino Rätsep ja Linda Mägi.