Vale. Kiilaspäisust ei põhjusta üks kindel geen, vaid geenide kombinatsioon ja nende mõjud kuhjuvad. Mida rohkem on teie suguvõsas säravaid pealagesid, seda suurem on ka teie risk. Kõige paremaks peegliks on lähimad meessugulased: isa, vennad ja onud.

Kiiresti kasvavad juuksed on tugevamad

Vale. Kuigi kiire juuksekasv võib anda üldiselt tunnistust heast tervisest, ei saa juuste kasvukiiruse järgi ennustada, millal nad teid maha jätavad.

Juuste harjamine on kasulikum kui kammimine

Vale. Paljud mehed usuvad, et harjamine tõstab peanaha toonust, parandab vereringet ja juuksejuurte toitumist. Kuid ükski uuring pole seda kinnitanud.

Peanahk tahab aegajalt korralikku loputamist

Vale. Hooldusvahendite tootjad soovitavad küll puhastada peanahka kõõma ja rasu jääkidest. Kuid pole tõestatud ei karvanääpsude hoolitsetuse ega ummistumise seost kiilanemisega.

On olemas ravimeid juuste väljalangemise ennetamiseks

Õige. Kuid selliseid on ainult mõningaid. Apteegis on ilma retseptita saada Viviscali tabletid. On olemas ka Viviscali ‰ampoon, palsam ja juuksevedelik. Tablett sisaldab mereproteiini, looduslikku C-vitamiini ja räniühendeid, nende koosmõju stimuleerib karvanääpsu. Viviscali tooteid omavahel võrreldes – tablettide mõju on tõhusam, vedelike toime jääb ikkagi pindmiseks, eeskätt parandavad need peanaha verevarustust.

Kasutama peaks tablette vähemalt 6–8 kuud ja sõltuvalt kehakaalust päevas 2 kuni 3 tabletti. Neist ei maksa imet loota, ent mehe jaoks on suur asi seegi, kui õnnestub pärilikku paljanemist mõnigi aasta edasi lükata.

Föönitamine muudab juuksed rabedaks ja soodustab nende väljalangemist

Vale. Kiilanemise seisukohast pole mingit vahet, kuidas te juukseid kuivatate.

Loomsete rasvade rohke tarvitamine kiirendab kiilanemist

Õige. Rasvarohke toit soodustab testosterooni vallandumist vereringesse, mis suurendab riski juustest ilma jääda.

Sage dushi all käimine ja juuste ‰ampoonitamine kahjustab juukseid

Vale. Ei mööda koljut voolav vesi ega sage juustepesu ei kiirenda paljaku teket.

Alkohol, suitsetamine ja ebasportlikud eluviisid aitavad juustekaotusele kaasa

Õige. Kui teil on pärilik kiilanemisrisk, siis võivad ebatervislikud eluviisid, eriti suitsetamine, kindlasti kiirendada või süvendada juustekaotust.

Steroidid võivad kaasa tuua juuste enneaegse hõrenemise

Õige. Anaboolsete steroidide kasutamine suurendab selliste hormoonide hulka organismis, mis on seotud juuste väljalangemisega. Kui teil on kiilaspäisus geenides, siis näete esimesi kiilanemise märke juba kolm kuni kuus kuud pärast dopinguainete tarvituselevõttu. Mõnikord taastub juuksekasv pärast steroididest loobumist, kuid sagedamini on muutused pöördumatud.

Valgenahalisi mehi ohustab kiilaspäisus rohkem kui asiaate või aafriklasi

Õige. Osalt on põhjuseks geenid, osalt läänelikud toitumis- ja eluviisid.

Stress toob kaasa juuste väljalangemise

Õige. Kuid tavaliselt ei ole põhjuseks igapäevane stress, isegi kui see on pidevalt suur. Pigem langevad juuksed välja seoses selliste pöördeliste eluhetkedega nagu lahutus või lähedase surm. Ka karm dieet võib sellist mõju avaldada. Stress tekitab kiilanemist tõe-

näolisemalt siis, kui mehel on soodumus koldelisele juuksekaotusele. Koldeline juuksekaotus omakorda on tihti seotud allergilise taustaga, näiteks esineb seda meestel, kes kannatavad kevaditi allergiline nohu käes.

Ajakirja Men’s Health ja nahaarst Oksana Puuste soovituste põhjal.