Vanemuises hiilgas “Mägede iluduskuningannas” Herta Elviste, Rakvere Teatri “Connemara. Üksildane lääs” paistis silma nõtke ansamblitunnetusega.

Lavastaja Jaanus Rohumaale on “Inishmaani igerik” pärast Rakvere lavastust juba teine kord McDonaghi tegelaste pisut äraspidine maailm lavale võluda. Rakveres etendunud “Connemarast” meenuvad tumedad ja kalgid toonid, mis jõuliselt ka välja mängiti.

ÜHTLASI HELGE JA NUKKER. Enne jõule Linnateatris esietendunud Igeriku-Billy loost õhkub eelkõige soojust ja rahvalikku huumorit, mille all ometi sütena hõõgub saareelanike üksinduse traagika, nende suured ja väikesed saladused.

Rohumaad, keda varem on kaldutud pidama ka moralistiks ja näpuganäitajaks, pole põhjust seekord niisuguse tundlikkuse pärast sarjata. Pigem vastupidi: vaid vaevu äratuntavalt jääb kaheks ja pooleks tunniks kuraasika saarerahva sügavusse vibreerima igaühe haige hing. Ei dramaatilisi passaaÏe ega paisutatud emotsioone. Rohumaa lükib meeldivalt kummalise kergusega ritta humoorikad pildikesed-dialoogid, millest tasahilju ja kiht-kihina koorub ühe vigase noormehe ning tegelikult kogu saareühiskonna traagiline lugu.

Lavastuse eeltutvustuses viidatakse sündmustele aastal 1934, mil Iirimaa läänerannikul asuvasse Arani saarestikku saabub dokumentaalfilmi tegema ameerika reÏissöör Robert Flaherty. Uudis levib kulutulena ka Inishmaani saare elanike seas ja nii noored kui vanad sõidavad võtteplatsile kokku, lootuses filmis osaleda. Iga hinna eest on filmimispaika otsustanud sõita ka Billy Claven, hüüdnimega Igerik, kes näeb selles ainsat võimalust Inishmaanist minema pääseda…

METSUR ÜLLATAB. Ühe väärtkihi talletab lavastusse idee “tõlkida” McDonaghi tekst Hiiu murdesse (toimetanud Margus Tabor ja Jaanus Rohumaa), andes iiri loole kummastavalt lähendava ja sooja tonaalsuse. Too võte tekitas ka ketserliku mõtte: McDonaghi dramaturgia näib praeguses Eesti teatris asendavat tühjana haigutavat ni‰‰i, kus tegelikult peaksid asuma meie minevikku kajastavad kaasaegsed omanäidendid.

“Igeriku” trupp pakub nauditavat ansamblimängu, patt oleks kedagi eraldi esile tõsta. Kuigi tahaks ju pikemalt rääkida õekesepaari Eileeni (Ene Järvis) ja Kate’i (Helene Vannari) tõrges-koomilisest kokkuhoidmisvaimust või 90-aastase joodikust vanaproua Mamma O’Dougali ilmasambalikust vastupanuvõimest – Marje Metsurilt üllatusroll!

Katariina-Lauk-Tamm mängib Helen McCormickit välisest jõulisusest hoolimata siiski põneva sordiini all, minimalistlik lähenemine sobib ka Andres Raagile Igeriku Billy rollis.

Hiiusaarelikku gammat täiendavad Margus Tabori laia joonega mängitud külakroonik (tänases tähenduses Kroonika erikorrespondent) Jonnytoru ja karmi meremehe Pisibobby nahka vaimukalt pugenud Indrek Sammul. Saareelanike värvikasse seltskonda sulanduvad ka Andres Otsa Doktor ja teatritudeng Alo Kõrve Bartley McCormick. Küllap trupp pisut bravuurikale algusele etenduste käigus ka rahulikumad toonid leiab.

”Inishmaani igerik”Linnateatris 10., 12. ja 15. jaan k 18