Telefonisarnase asjakese külgedel on andurid. Patsient peab hoidma vasaku käe sõrme ühel, parema käe oma teisel anduril ning mõne hetke pärast ilmuvad ekraanile tema elektrokardiogramm, vererõhu näitaja, pulsisagedus jm andmed. Nii saab ta kõigepealt ise teavet oma tervise seisundi kohta. Pärast asetatakse terminal näiteks telefoniliiniga ühendatud alusele nagu telefon hargile, arvuti võtab ise mõne aja pärast arstiga ühendust ning edastab andmed andmetöötluskeskusesse. Kui patsiendi tervises on märgata nihkeid halvemuse poole, kutsub arst ta vastuvõtule varem kui rutiinse kontrolli päeval.

Esialgu on tegu Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogiaosakonnas alustatud katsetustega. Need peavad andma teavet, millised probleemid tekivad unikaalse telemeditsiiniprogrammi doc@HOME kasutamisel.

Doc@HOME on süsteem, millesse kuuluvad kirjeldatud pisike andmekogumisseade Docobo, avalik kommunikatsioonivõrk (telefon, Internet, mobiilside vm) ning keskne andmete talletamise ja töötlemise kompleks.

Eesti kapitalil põhinev rahvusvaheline telemeditsiinifirma Docobo Ltd on selle innovaatilise tervisehoolde programmi välja töötanud kõrgvererõhuhaigete jälgimiseks. Teistsuguse tarkvara korral võib seda kasutada näiteks suhkruhaiguse ja paljude teiste krooniliste haiguste kontrolli all hoidmiseks. “See on nagu arsti käepikendus teie kodus,” ütles Docobo juhatuse esimees Ardo Reinsalu.

“Kui krooniliste patsientide olukord on paremini jälgitav, jääb arstil rohkem aega raskete haigetega tegelemiseks,” märkis südamearst Margus Viigimaa.

Reinsalu lausus, et infotehnoloogia jõuab kiiresti ka meditsiinisüsteemi. Telemeditsiini suurimaks muudatuseks loetakse patsiendikeskset lähenemist. Koduse järelevalve ja kaughoolde vahendite abil on võimalik jälgida haigete igapäevaseid sümptomeid ja ennetada ohtlikke kriisiolukordi. See võimaldab tuleviku meditsiinis olulist kokkuhoidu.

Testimine Eestis kestab 6 kuni 12 kuud. Kuna doc@HOME on Euroopa Liidu poolt tunnustatud ja rahastatud, järgnevad tuleval aastal katsetused neljas Euroopa riigis. Tänavu jaanuaris sõlmis Docobo lepingu Euroopa Liidu komisjoniga, kes rahastab programmi väljatöötamist 16 miljoni krooni ulatuses.