“Kui meile konkreetset rahastamisskeemi ei pakuta, ei jää muud üle, kui jaanipäevast pildi näitamine lõpetada,” lausus ETV juhatuse esimees Aare Urm. “Me lihtsalt ei saa elada üle oma võimete.”

Urm avaldas lootust, et riigitelevisioon nii äärmuslikku sammu tegema ei pea. “Meie taotlusele oli suureks abiks ka Eurovisiooni lauluvõistlus, mis oli omamoodi katalüsaator rahaasjade üle peetavate läbirääkimiste paranemiseks,” lausus telejuht.

Möödunud reedel jõudsid rahandusministeeriumi ja ETV esindajad kokkuleppele, et ETV rahavajadus on esialgse 77 miljoni krooni asemel 30–40 miljonit krooni. Sellegipoolest ei toeta rahandusministeerium ETV laenu garanteerimist.

TÖÖTAJAIL EI ÕNNESTUNUD PALGATÕUSU SAADA. Samas võib riigitelevisioon pildi näitamise lõpetada varemgi, sest alates möödunud reedest pole ETV töötajatel riikliku lepitaja otsuse kohaselt töörahu säilitamise kohustust.

“Meil on nüüd antud vastaspoole mõjutamiseks õigus hoiatusstreik korraldada ja me peame loomulikult kaaluma kuidas ja millal seda teha,” lausus Ringhäälingu Töötajate Ametiliidu (RTAL) juhatuse esimees ja peausaldusisik Marika Tuus.

Tuusi sõnul kogunevad ETV töötajad nädala lõpus nõupidamisele, kus otsustatakse hoiatusstreigi korraldamise vajalikkus.

Äärmusliku sammu kaalumist ajendasid möödunud reedel kollektiivlepingu sõlmimise üle peetud läbirääkimised, kus ETV töötajatel ei õnnestunud juhtkonnale läbi suruda ühtegi oma nõudmist.

“Olime enne läbirääkimisi valmis taganema enamikest nõudmistest, kui juhtkond oleks kasvõi mõneski punktis meile vastu tulnud, kuid ülevaltpoolt ei tulnud millimeetristki järeleandmist,” rääkis Tuus. “Nad tegid selle asemel oma variandi kollektiivlepingust, mis oli sõna otseses mõttes karikatuur.”

TALO TEATAB VÄLISMAA ORGANISATSIOONIDELE. Tuusi sõnul taganenuks töötajad 15-protsendilise palgatõusu nõudmisest, kui ETV arvestaks palkade maksmisel elukalliduse tõusu ja korrutaks palganumbri igal aastal läbi tarbijahinnaindeksiga.

“Kui kirjutaksin sellisele otsusele alla, oleksin ebapädev, kuna mul pole mingit garantiid, et riigieelarvest vastav summa igal aastal eraldataks,” lausus ETV juht Aare Urm. “Meil ei ole võimalik töötajatele vastu tulla punktides, mis toovad meile lisakohustusi.”

Tuusi sõnul polnud juhtkond valmis isegi raamatukogu lahtioleku aega pikendama ja laste jõulupidu korraldama, asendades viimase jõulupakkide jagamisega.

ETV töötajate toetamisega ühines möödunud reedel ka teenistujate ametiühinguliit TALO, mis peab põhjendatuks Eesti avalik-õiguslikus televisioonis kujunenud olukorrast rahvusvaheliste ametiühinguorganisatsioonide teavitamist.

Samuti soovitakse olukorrast teavitada peaminister Mart Laari, et ta kutsuks kokku vastavateemalise ümarlaua.

Kolm viimast aastat palgatõusuta tegutsenud ETV-s töötab ligi 400 inimest, neist pooled on ametiühingu liikmed.