“No kuidas ta siis ei saa Eestis toimuda, kui seda on kinnitanud valitsus ja rahandusminister Siim Kallas isiklikult, et vajalik raha ürituse läbiviimiseks leitakse,” lausus ringhäälingunõukogu (RHN) esimees Isamaaliitu kuuluv Tiit Sinissaar. “Võin täie kindlusega kinnitada, et järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimub Eestis ja ei kusagil mujal.”

Rahvaliitu kuuluva RHN-i liikme Villu Reiljani sõnul on RHN mures, et Eurovisiooni lauluvõistluse toimumise üle on tekkinud nii suur aÏiotaaÏ.

TELEJUHI VÄITED EKSITASID AVALIKKUST. “Kui oleks suudetud säilitada külma pead, poleks ilmselt üldse päevakorda tekkinud küsimus, et Eesti ei suuda korraldada Eurovisiooni,” ütles Reiljan.

Ühtlasi otsustas RHN eilsel erakorralisel istungil vabandada avalikkuse ees seoses tekkinud väärarusaamadega, mida võimendas ETV juhatuse esimehe Aare Urmi öeldu. Urm kinnitas avalikkusele, et kui valitsus ETV laenu ei garanteeri, Eesti Eurovisiooni lauluvõistlust ei korralda.

“Palume avalikkuse ees vabandust selle pärast, et Eesti Televisiooni juhatuse esimees Aare Urm on teinud eksitavaid, vasturääkivaid ja nii ETV, ringhäälingunõukogu kui kogu Eesti mainet kahjustavaid avaldusi,” lausus Sinissaar.

Ringhäälingunõukogu liikme Andres Jõesaare sõnul on kahetsusväärne, et eestlased on osutunud mõningates seisukohtades väga emotsionaalseteks inimesteks.

“Ajakirjandus on muidugi asja ka võimendanud, kuid on kahetsusväärne, et ETV juhid on niimoodi käitunud,” lausus Jõesaar.

KAASVASTUTAB KA RINGHÄÄLINGUNÕUKOGU. Reiljani sõnul on juhtunus väike kaasvastutus ka RHN-il, kes pidanuks tegutsema aktiivsemalt, kui segadused ETV ümber puhkesid.

Sinissaar ei soovinud lähemalt kommenteerida, kui pikalt nõukogu eile Urmi küsimust istungil arutas. “Ma usun, et me võib-olla jätkame mõnikord hiljem selle küsimuse arutamist,” lisas ta.

RHN-i istungil Urmi umbusaldamine kõneks ei tulnud, sest telejuht ei viibinud koosolekul. Reglemendi kohaselt ei saa umbusaldamist ilma asjaosalise kohalviibimiseta arutada.

RHN kavatseb Urmiga kohtuda esmaspäeval ja tekkinud probleeme arutada.

“Mis siin Eesti elus on välistatud,” vastas Sinissaar küsimusele, kas Urmi umbusaldamine võib kõne alla tulla mõnel järgmisel istungil. “Mitte miski.”

Jõesaare kinnitusel pole praegusel hetkel RHN-il plaanis Urmile umbusaldust hakata avaldama.