"Sõbral on firma, käin seal puid langetamas. Ja naine teenib mul ka," otsib ta vastuseid küsimusele, kuidas on võimalik umbes 4000kroonise kuupalgaga kokku saada 70 000 krooni autoraha. Liiatigi, kui politseinik töö kõrvalt muid ameteid tegelikult pidada ei tohi?

Oma lapselapse Ain Soone jutu peale hakkab kasuvanaema Helju naerma. Pisaratega pooleks. Siidist hommikumantlit kandev 86aastane vanaproua ütleb, et kuigi silmist on ta peaaegu pime, on tema vaimne tervis igati korras.

Pakkus lapselapsele autot

"Ega Ain polegi tegelikult minu lihane lapselaps. Olin abielus tema vanaisaga," täpsustab veebruaris leseks jäänud Helju. Voodihaigena sai ta pärast mehe surma aru, et üksi ta hakkama ei saa. Ja kutsus siis Aini kaksikvenna Raini enda juurde. Poisid on sündinud kümneminutiste vahedega.

"Arvasin, et võin neid mõlemaid usaldada. Tahtsin, et Rain hakkaks mind vähemalt korra päevas vaatamas käima. Bussidega poleks ta saanud seda teha," arvas Helju ja pakkus noormehele auto ostmiseks raha..

Aastatega oli vanapaar pensionidest ja maademüügist kogunud ligi 8000 dollarit. Et vanakesed panku ei usaldanud, hoidsid nad rahapakke rõduukse sees.

Dollar ei aegu

Abivalmis Rain oli plaaniga nõus, ent soovitas vanaemal raha hoopis panka panna. Kaks päeva pärast abikaasa surma andiski Helju Raini kätte täpselt 7920 dollarit, et see panka tema arvele pandaks.

Mõni tund hiljem Rävala puiestee pangakontoris välja antud tðekk näitab, nagu oleks Rain need 8000 dollarit seninägematult madala kursiga kroonideks vahetanud, ja vanaema pangaarvele laekus vaid 40 449 krooni.

"Küsisin siis, kus ülejäänud raha on. Rain kehitas õlgu ja ütles, et selles rõduukse vahel olnud rahapakis oli palju vanu ja aegunud kupüüre," räägib Helju. Dollarid aga ei aegu mitte kunagi.

Vanadaam ei hakanud tema arvates maailmaasju paremini jagava Rainiga vaidlema ja andis noormehele lubatud 30 000 krooni autoostuks ära. Sellest 10 000 krooni andis Rain oma vanemate nõudmise peale talle tagasi.

"Nüüd on nad mõlemad kadunud. Pidin endale hoopis hooldaja palkama," räägib Helju ja ahmib õhku. Tal on häbi eelkõige oma surnud abikaasa ees.

"Veel vahetult enne surma ütles mees, et ära sa poistega tegemist tee," mäletab Helju abikaasa viimast soovi. "Aga mina tahtsin olla inimlik ja tegin."

Politseinikul ka uus auto

Rain ostiski endale vanaemalt saadud raha eest auto - oma venna Aini vana Opel Ascona. Ja kohe ostis ka väikesepalgaline politseinik Ain endale uue, umbes 70 000 krooni maksva limusiini. 3. märtsil kanti 1991. aasta Audi 80 autoregistris Ain Soone nimele. Täpselt kaks nädalat pärast seda, kui poolpime kasuvanaema oli rõduukse vahele peidetud 7920 dollarit Raini kätte usaldanud.

Vanaema Helju arvab, et sai lapselaste käest petta. Valuutavahetuspunktid pakkusid kevadel kursiks umbes 14 krooni dollari eest. Seega olid 7920 dollarit väärt vähemalt 110 000 krooni. Mitte aga 40 000.

"Loll jutt! Asjad läksid lihtsalt kokku," ei lase uhke Audiga ringi sõitev politseiinspektor Ain end vanaema kahtlustest häirida. "Ja mis see üldse teie asi on?" uuris Ain Soone Õhtulehelt.

Asjaga on kursis ka kohalik politseikonstaabel. Heljut on juba hoiatatud: pime asi, tunnistajaid pole.


Poolpime vanaema palkas endale hooldaja

Helju Kivisild abiellus Ain ja Rain Soone vanaisa Rolandiga 64aastaselt, 1978. aastal. Tänavu veebruaris, pärast 21aastast kooselu suri Roland infarkti. Pärast mehe surma tegi Helju Rain Soonele ettepaneku, et too teda aitaks, ja pakkus raha auto ostmiseks. Rain sai 30 000 krooni lubatud autoraha. Pärast seda pole vanaema teda näinud. 3. märtsil ostis Raini kaksikvend Ain Soone endale 1991. aasta, umbes 70 000 krooni maksva Audi 80. Oma vana Opel Ascona andis ta vend Rainile. Helju palkas endale hoopis hooldaja, pühib iga päev abikaasa tuhaurnilt tolmu ning ootab surma.


Viktor Siilats käib Ain Soonega kohut

Harju politseiinspektori Ain Soone on sama mees, keda Volvo-ärimees Viktor Siilats valesüüdistuse esitamise pärast kohtusse kaevata kavatseb. 27. oktoobri hilisõhtul veeti Sauel Info-Auto treileril Pärnust Tallinna tuliuut, 400 000 krooni maksvat sõiduautot Volvo S40. Harju politseipatrull peatas treileri ja nõudis dokumente. Need olid korras, ent koormaks olnud registreerimata Volvo kohta polnud ühtegi paberit. Politseinikud eskortisid autorongi tasulisse parklasse. Tuliuus Volvo pidanuks dokumentide esitamiseni sinna jääma. Lõpuks vormistas inspektor Ain Soone haldusdirektorile protokolli politseiniku korralduse eiramise ja võimuesindaja solvamise eest. Loo puänt on selles, et inspektor Soone nõudis treilerijuhilt dokumente, mida seaduse järgi ei peagi kaasas olema.

Kirsti VAINKÜLA