“On arste, kes teevad isegi kakskümmend visiiti päevas,” kirjeldab Samarüütel oma kolleegide ränkraskeid tööpäevi.

Kas arstid ise haigeks ei jää? “Neil pole selleks aega,” muigab peaarsti asetäitja. “Loomulikult on ka arstid inimesed ja mõni ikka haigestub. Aga mulle tundub, et arstid on päevast päeva haigeid külastades viirustest nii läbi pargitud, et nad on viirusnakkuste suhtes praktiliselt immuunsed.”

Epideemiat veel pole

Tervisekaitseinspektsiooni andmeil murdsid ägedad hingamisteede viirusnakkused Eestis läinud nädalaga voodisse 19 667 inimest. Gripi diagnoosisid arstid neist 4356 tõbisel. Päris ehtsas gripis vaevlejaid ei pruugi aga tegelikult nii palju olla, sest enamik diagnoose on pandud ilma laboratoorse kinnituseta.

Ehkki möödunud aastaga võrreldes on hingamisteede viirustesse haigestunuid praegu rohkem, ei ole ajakirjanduses üles piitsutatud gripiepideemiast veel põhjust rääkida.

“Epideemia on emotsionaalne mõiste,” filosofeerib tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens algatuseks. “Üliharuldase haiguse puhul võib epideemiaks nimetada juba kahte-kolme järjestikust haigestumisjuhtumit. Gripiepideemiast on siiski veel vara rääkida,” täpsustab ta.

Praegu haigestub 100 000 elanikust grippi keskmiselt 301. Kuni see suhtarv jääb alla 400, ei tohiks Eestis möllavat haigestumislainet veel kuidagi erakorraliseks või katastroofiliseks pidada.

Tallinnas rohkem, Saaremaal vähem

Kõige rohkem haigeid on Tallinnas. Läinud nädalaga tuli neid juurde 5375, kellest grippi jäi 1627 inimest. Tavalisest rohkem on haigeid ka Viru- ja Viljandimaal. Suure-Jaani gümnaasium oli läinud nädalal haiguspuhangu tõttu suletud kaks päeva, Jõhvi gümnaasium kolm päeva. Kaks sealset algklassi jäid suletuks ka selleks nädalaks.

Ka Viljandimaa Kildu põhikool pani haiguste pärast oma uksed selleks nädalaks kinni. Õpilased peavad ärajäänud koolipäevad hiljem järele tegema.

Vähem on külmetusviiruseid Saare-, Võru- ja Valgamaal.

Arst tuleb iga kutse peale

“Koduvisiite teeme ka laupäeviti ja pühapäeviti,” kinnitab doktor Virgu Samarüütel Lasnamäe polikliinikust. “Kui on ikka palavik, kutsutakse arst tavaliselt koju. Kohale läheme iga kutse puhul. Siiski palume neil inimestel, kes ei põe viirusnakkust või kelle tervis veel kuidagi kannatab, arsti natuke oodata. Kuni meil kibekiire aeg mööda saab,” paneb ta haigestunutele südamele.

Haigusleht antakse tõbiseks jäänule sel päeval, mil arst haige üle vaatab. Kas koduvisiidil või polikliinikus. Aastas tohib ka ilma arstitõendita kolm päeva töölt puududa, kuid palka nende päevade eest ei maksta.

Jaan VÄLJAOTS