"Ta oli hea vanaema. Ea poolest kõbus, tore, lõbus ja mõistuse juures. Küllap ta oleks kümme aastat veel otsagi pannud," räägib lapselaps Anneli oma ootamatu elulõpuga vanaemast.

Vana-aasta lõpus käis Helmi väimees Keila Vana-Apteegis ämma retseptiga talle digoxininimelisi südametablette ostmas. Kogenud, 32 aastat ravimeid väljastanud farmatseut Luule ulatas aga mehele kogemata neli korda kangemate tablettidega digoksiini purgikese.

Eksitus võis tuleneda sellest, et lahjemaid tablette sisaldava purgikese etiketile on märgitud 62,5 mikrogrammi ja kangematele 0,25 milligrammi.

Vanaema viiakse haiglasse

Pime vanadaam sõi väimehe toodud tablette ning muutus päev-päevalt silmanähtavalt kummalisemaks.

"Vanaema oli nagu halvatud. Ei liigutanud, ei rääkinud. 15. jaanuari õhtul helistas ema ja ütles, et memm viidi Keila haiglasse," räägib lapselaps Anneli. Kui Anneli ise haiglasse jõudis, lebas vanaema viienda korruse üksikpalatis voodi külge aheldatuna. "Öeldi, et talle oli psühhoos peale tulnud. Aga mis tunne võib pimedal inimesel olla, kui ta on kinni seotud?" imestab Anneli ja võbistab õlgu.

22. jaanuari õhtul kell kuus vanaema suri. Keila haigla arstide sõnul põhjustas surma krooniline isheemiatõbi, veresoonkonna lubjastumine ja südamepuudulikkus.

Apteek tunnistab oma süüd

Keila Vana-Apteegi juhataja Ester Tiru sõnul müüsid nad tõepoolest farmatseudi süül vanamemme tarbeks neli korda kangemaid digoksiini tablette.

"Meil pole enda kaitseks midagi öelda ja see jääb meile kõigile elu lõpuni meelde," tunnistab Tiru alandlikult. "Tean seda juhtumit väga põhjalikult. Kui too vanainimene haiglasse sattus, läksin teda ka ise vaatama ja tunnistasin kohe, et vist meie süül on juhtunud midagi hullu. Et vist meie töötaja on süüdi, et see vanadaam siin on."

Helmi raviarst lohutas paanikas Tirut, et nelja päevaga pestakse ravim vanamemme organismist välja ja pöördumatuid tagajärgi see ei jäta. Süümepiinades Tiru käis vanakest vabatahtlikult haiglas vaatamas ja hooldamas.

"Ta oli väga tore inimene. Rääkisime palju ja mulle tundus, et me leppisime ära. Kui sain teada, et ta ikkagi suri, oli see mulle väga ootamatu."

"Kohutav üleelamine. Mitte üheski apteegis ei tohiks kunagi midagi sellist juhtuda. Vabandasime perekonna ees ja nad mõistsid meid. Eksimine on inimlik," ohkab süümepiinades vaevlev Tiru.

Tiru peab ennast leebeks apteegijuhatajaks. Valet arstirohtu müünud Luule töötab Keila Vanas-Apteegis farmatseudina edasi. Ainus, mida juhataja teha võis, oli saata Luule sunniviisiliselt silmaarsti juurde.

"Me ei tea tänapäevani, kuidas või miks Luule eksis. Kas see oli inimlik näpukas, haiged silmad või rutiin," on apteegi juhataja valeravimi müümise pärast õnnetu.

Kõik oleneb haigusloost

Keila haigla peaarsti Riivo Kotkase sõnul sattus vanadaam Helmi haiglasse põhjusel, et tal oli apteegist saadud kangema ravimi manustamisel tekkinud tervisehäire.

"Kuid see ei olnud tema surma põhjus. Siia sattudes polnud digitaalise nivoo tema veres kuigi kõrge. Naisel oli ju süda haige, hiljem jäi veel kopsupõletikku." Küsimusele, kas digoksiin võib tappa, vastas Kotkas: "Haritud tohter ütleb, et võib küll. Oleneb aga haigusloost."

Ravimiameti apteekide osakonna juhataja Kaidi Vendla sõnul on lähedastel võimalus politseisse minna ja apteegi vastu kriminaalasja algatamist taotleda. "Otseselt ei saa öelda, et digoksiin põhjustas surma. Seda on väga raske tõestada," nentis Vendla.

Elupäästja üleannustamine

Liiga suur annus digoksiini: Mürgistuse sümptomid arenevad järk-järgult. Suurim oht on südame rütmihäired, mis võivad põhjustada vatsakeste virvenduse või blokaadist tingitud asüstoolia tõttu surma.

Eesti apteekides müüakse lahjemaid, 62,5mikrogrammise digoxinisisaldusega 100 tabletti sisaldavaid ja kangemaid 50 tabletiseid 0,25 milligrammi digoksiini sisaldavaid, ent täpselt samasuguse kuju ja disainiga pisikesi purgikesi. Vahe on vaid sõnades digoksiin ja digoxin ning tablettide kanguses: 0,25milligrammises purgis on neli korda kangemad südamerohud kui 62,5 mikrogrammistes. Ladina keeles on mõlemal tumepruunil purgil kiri digoxinum.

Kirsti VAINKÜLA