Telekas on puldiga. Olen mugav, ei viitsi teleka juurde minna ja tugitoolist on hea rihtida. Kanaleid on ligi sada. Piisab.

Kui palju pildikasti vaatate?

Mul on vaba aega üldiselt vähe, aga minuga on nii, et kui ma korraks teleka ette istun, siis ma jäängi sinna. Teleka õnnetus on see, et ta sunnib ennast jälgima. Olen suusad juba ära unustanud, vanasti sai ikka vabal ajal suusatamas käidud. Ei julge arvutit ostagi, ma kardan, et siis ei jõua enam suvel jalgrattaga ka sõitma.

Millest tunneksite televisiooni kadudes kõige rohkem puudust?

Telekas on minu suurim abimees – ma kasutan telekat tüüpide joonistamiseks. Sealt saab head elusat materjali. Paljud portreteerivad inimesi foto järgi, aga mulle meeldib inimene liikumises, karakter tuleb haarata käigupealt. Kui poliitik poseerib, siis ta näitleb, aga kui ta televisioonis räägib, siis ta ei märka ennast kogu aeg kontrollida. Mul on blokk kogu aeg telekat vaadates käeulatuses, olen teinud näiteks Pavarottist ühe kontserdi ajal kaheksa visandit.

Aga mida televaatajana enim hindate?

Ennekõike pean lugu uudistest ja dokumentaalsaadetest. Raadiost võib uudiseid kuulata, aga kui sündmusi näeb pildiga, siis ta muutub faktiks, see on nagu tõsielu. Kultuurisündmustest peaks rohkem ülevaateid olema, ise ei jõua ju igal pool käia. Ja nalja tahaks rohkem! Aga nalja on muidugi raske teha ka.

Millise kanalid uudised parimad on?

Olen ikka vanast harjumusest Aktuaalse Kaamera mees olnud, aga viimasel olen TV3 omi ka vaadanud. Nad on praegu võrdlemisi tasavägised.

Eesti parimad saatejuhid?

Mulle istuvad Kahvli mehed (Kiur Aarma ja Hannes Võrno – VV). Neil on värske lähenemine ja Kahvel on hea saade. Annaks jumal, et tase ei lange.

Aga kes kanalit vahetama paneb?

Mõni muutub tõesti natuke ebameeldivaks Näiteks palju austatud Reet Linnagi – särtsakas ja kõik, aga oleks ta nüüd natukenegi sisukam.

Suur osa eestlastest elab kaasa tõsielusarjale “Õnne 13”. Teie?

Ma niimoodi möödaminnes olen seda vaadanud, parem igatahes kui “Kired”, see on liiga tühi. “Õnne” on meie omadest kõige asjalikum, aga kirglik vaataja pole kunagi olnud.

Saab teleri ees üldse lõõgastuda?

Saab, aga meiegi kipume liiga Ameerika moodi minema. Üks USA tuttav pani oma telekale automaatlülitaja peale, ta vaatab igal õhtul ainult oma veerand tundi uudiseid ja mitte kriipsugi rohkem. Mul on lausa hirm, et meie meedia päris nendesuguseks muutub.

Kuidas teile tundub, kas Eesti telekanalid peavad vaatajat lollimaks kui ta on?

Mul on küll selline tunne, et peavad. Ajakirjandus üldse peab ja sellest on kahju. Infot annab meedia liiga vähe, televisioonis on reklaami ka rohkem kui infot. Lolle on muidugi külluses, kuid ega lollidest ei maksa lähtuda.

Eestlane hakkab üldiselt harjuma, et reklaam on televisiooni loomulik osa. Kuivõrd ta teid häirib?

Reklaam häirib mind, eriti kui on näidatakse pikalt. Öeldakse küll, et hea köögis ära käia, aga kui ma ikka midagi jälgin, siis tahan ühe jutiga vaadata. Muide, Ameerikas tehakse reklaami juba nii kavalalt, et daam läheb filmis vanni ja siis tuleb seebireklaam otsa.

Telekava jälgiteõ

Regulaarselt. Telekava on väga kasulik, märgin saated punasega ära ja siis muudkui surfan. Ja väga hea, et filme natuke lahti räägitakse, üks tumm pealkiri ei ütle ju mitte midagi. Mida nutikamalt lahti seletatud, seda parem. Kui üldse midagi ei ole kirjutatud, siis ma tavaliselt ei vaatagi.

Villem VALME