Perli andmebaasil oli oma aja kohta väga soolane hind – 30-50 000 krooni ja kui autor seda meediaettevõtetele pakkumas käis, tärkas otsekohe ka politsei huvi. Aktuaalne Kaamera demonstreeris andmebaasi kasutamist sadadele tuhandetele eestlastele ja Imre Perlist sai ühe hetkega kuulus inimene.

Kohe algas ka aastaid kestnud komejant, mille jooksul politseinikud tegid nägu, nagu otsiksid nad Imre Perlit ja Imre Perli tegi nägu, nagu varjaks ta ennast politsei eest. Tegelikult ei pööranud nad teineteisele mingit tähelepanu ja Perli liikus oma silmatorkavate autodega rahulikult avalikkuses ringi.

“Väiksekasvuline Eesti Bill Gates jäi politseile vahele juhuslikult,” kirjutas Eesti Ekspress 1997. aasta septembris. Ja kuigi Perli andmebaasid olid laialt levinud, jäi kohtumõistmine Perli üle ära, kuna “politsei ei suutnud leida ühtegi Perli andmebaasi”.

Tegelik põhjus oli see, et politsei ei tahtnud mingil tingimusel Perli üle kohtuprotsessi alustada. Siis oleks avalikuks tulnud, et kurikuulsa superandmebaasi loomine algas just politseiameti tellimusel Imre Perlile, kes pidi koostama ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud andmebaasi.

Sadade tuhandete kroonide ja luksusautodega harjunud Perli langes infomaailma ühe põhireegli ohvriks, mis ütleb, et info väärtus kahaneb ajas, kuni muutub nulliks. Seadusega pahuksisse sattununa polnud tal enam võimalik oma andmebaasi värskete andmetega täiendada. Tema elutööd kopeeriti halastamatult. Heast teenistusest haisu ninna saanud häkkerid asusid oma käe peal andmebaase looma. Praegu saab sarnase ketta Kadaka turult juba kõigest 100 dollari ehk 1600 krooni eest. Tõsi küll, oluliselt kehvema kui Perli oma.

Perli üritas rahateenimist jätkata uimastite sünteesimisel, kuid teda tabasid mitmed äpardused. Arvutigeeniusest ei saanud karmi narkoparunit.

Imre Perli oli esimene, kelle koostatud andmebaas näitas Eestis teed tulevikumaailmale, kus kõik teavad kõigi kohta kõike. Ka Eesti riigil on aega avalikustada kõik andmebaasid ning muutuda maailmas esimeseks “totaalselt läbipaistvaks riigiks”. Sest kui midagi pole varjatud, siis pole karta ka avalikuks tulemist. Puhka rahus, Imre Perli! Olgu taevased andmebaasid sulle põnevad!