Valitsus teeb avalduse Bandaranaike surma kohta teisipäeva jooksul, ütlesid ametnikud Reutersile.

Bandaranaike on Sri Lanka presidendi Chandrika Kumaratunga ema. Ta sai esmakordselt Sri Lanka valitsusjuhiks 40 aastat tagasi ja oli sellel ametikohal kolm korda.

Srilankalaste poolt hellitlevalt proua B.-ks hüütud Bandaranaike astus 10. augustil tagasi kehta tervise tõttu. Oma viimased eluaastad veetis ta kõndimisvõimetuna ratastoolis.

Bandaranaike asemel määrati peaministriks opositsioonijuht Ratnasiri Wickremanayke ja mõned päevad pärast seda kuulutas Kumaratunga välja parlamendivalimised, kuna opositsioon oli teda sundinud tagasi võtma uue põhiseaduse, millega ta lootis Sri Lanka pikaleveninud kodusõda lõpetada.

Bandaranaike sai peaministriks 1960. aasta 21. juulil, pärast seda, kui budistlik munk 1959. aasta septembris tema valitsusjuhist abikaasa Solomoni mõrvas. Solomoni poolehoidjad kutsusid lese Solomoni asutatud Vabaduspartei uueks liidriks ning Bandaranaike juhtimisel võideti 1960. aasta üldvalimised. Bandaranaike oli peaministriks 12 aastat 1977. aastani, mil võeti vastu uus põhiseadus ja peaministri amet muutus presidndi täitevvõimu kõrval peamiselt tseremoniaalseks.

Bandaranaike jätkas Solomoni natsionaliseerimispoliitikat ning võttis tarvitusele äärmuslikke meetmeid, mis põhjalikult muutsid Sri Lanka poliitilist ja majandusmaastikku.

Endise presidendi Junius Jayawardene valitsus heitis 1980. aastal Bandaranaike parlamendist välja ja võttis talt viieks aastaks kodanikuõigused.

Peale Kumaratunga on Bandaranaikel poliitikust poeg Anura, kes juhib opisitsioonilist Ühendatud Rahvusparteid, ning teine tütar Sunethra.