Käitumine sõltub palju sellest, mismoodi koer ründab, kas ta on argusest agressiivne või tahab näidata üleolekut või kaitsta oma territooriumi, nendib koeri koolitav loomaarst Veiko Salk. Tema sõnul on argusest tulenev agressiivsus koera käitumisest ja ilmest näha. Enesekindla koera saba on tavaliselt püsti, juhul muidugi kui ta tõug seda võimaldab. Ara koera saba on pigem taha sirutatud või jalge vahel. Arg tuleb ligi klähvides ja uriseb, tal on karv turris ja kõrvad lidus, toob Salk näiteid.

Ara puhul on kindlaim moodus võtta ise sisse julge asend ning näidata mingil määral agressiivsust üles. Ähvardada ei tohi, kuid koerale tuleb kindla pilguga otsa vaadata. Selline koer pole tavaliselt ohtlik, kuid võib siiski näksata kui selja pöörate või ise argust välja näitate.

Kui tegu on lihtalt kurja koeraga, siis päris kindlalt päästvat head kaitsevahendit ei olegi, kõik sõltub olukorrast. Kindlasti tuleb rahulikult seista ja mitte koerale otsa vaadata . Salgu sõnul on parem kui pilk on maas, ise saab ju samal ajal silmanurgast toimuvat jälgida. "Otsa vaatamine on loomariigis kindel konflikti tunnus," ütleb Salk.

Malle Pajula