Sinep mõjutab meie organismi mitmel moel. Esimesena annab sinepisuutäiest märku keel, mis tajub tavaliselt kibedat või mõru maitset. Seejärel ergutab sinep nii sülje, maomahla kui ka sapi nõristust. Ja lõpuks: sinepi toimel püsib toit kauem maos ning seedimine on põhjalikum. Pealegi on sinepiga maitsestatud söögil veel üks eelis: nimelt pidurdub tänu teravale maitseainele toidu riknemine.

Ammusest ajast on eestlastel komme süüa rasvast sealiha ja sülti sinepiga. Et kõnealune maitsestaja toimib emulgaatorina, mis soodustab rasvade lagunemist väikesteks, seedimisele paremini alluvateks piisakesteks, siis oli valik igati õnnestunud. Kuid sinepit saab kasutada paljude kastmete koostises ning eri roogade maitsestamiseks. Selle maitseaine emulgaatorvõimeid rakendatakse ka toiduainetööstuses. Näiteks majoneesile ja salatikastmetele lisatud sinep soodustab vee- ja õliosade koospüsimist. Rasvaste toidunõude pesemisel on vees lahustunud sinepipulbrist samuti abi – rasv uhutakse minema ja mikroobid hävivad.

Vana hea vene sinep

Meil on toidu maitsestamiseks kõige rohkem kasutatud sarepta sinepi seemnete külmpressimise jäägina saadud sinepipulbrit. Selle segamisel sooja veega valmib eriti kibe vene sinep. Paraku oli see aastakümnete vältel sageli ainus sinepitoode, mida poest osta võis. Ainuvalitseja seisuses tegi vene sinep tarbijatele ka paar karuteenet. Paljudel inimestel kujunes loomulik vastumeelsus sinepi kibeda maitse suhtes ja nii ei teagi nad, et tänapäeval on müügil ka mahedamaitselisi ning isegi magusaid sinepisegusid.

Väike pole Eestimaal nendegi inimeste hulk, kes tänu vene sinepile loevad sobivaks vaid kõrvetavat-kibedat toidulisandit, põlates ära kõik teised maitsevarjundid. Loomulikult ei piirdutud vene sinepi valmistamisel ainult vee ja sinepipulbriga, segule lisati veel õli, äädikat, soola ja suhkrut. Kodutingimustes rikastati sinepisegu isegi mee, õunapüree ja vürtsidega. Kuid teravalt kibe maitse iseloomustab vene sinepit alati. Põhjus on selles, et soojas vesikeskkonnas tekib sinepipulbri eelühenditest eriti terava lõhna ja maitsega allüülsinepiõli.

Samasuguse biokeemilise koostisega on ka musta sinepi seemnetest valmistatud pulber. Ainult kibedust on mõnevõrra vähem. Kuid kibedusel ehk teisisõnu sinepiõlil on häid külgi: tal on teatud põletikuvastane toime, ta soodustab seedimist ja hävitab mikroobe. Kahjuks ei erista sinepiõli meile kasulikke ega kahjulikke baktereid, vaid surmab ühtviisi mõlemaid.

Kõige vähem kibedad on valge sinepi seemnetest valmistatud tooted, kuid üksjagu mõrud on needki. Muide, kõik ei saagi sinepit tarbida – mõned on sinepi vastu allergilised.

Urmas Kokassaar

Prof Mihkel Zilmer

Konjakisinep

Soome

170 g

31.-

Konjakiga maitsestatud kange sinep, valmistatud sinepipulbrist koduse retsepti järgi.

Pisut magus, meenutab nii välimuselt kui ka maitselt hoopis mett. Pehme, kreemjas konsistents, rikas maitsebukett, sobib isegi leiva peale.

Dijoni sinepid

Prantsusmaa

230 g

60.-

Meesinep sisaldab 8% mett. Sinepid sobivad nii kastmete kui ka liharoogade maitsestamiseks ning marineerimiseks.

Meesinep on terav, pikantne, magusa maitsega, täiesti oma nime vääriline. Klassikaline sinep on eestipäraselt kange, hapukas, pisut rafineerituma maitsega, värv on harjumatult hele.

Spilva sinepid

Läti

140 g/190 g

8.-/13.-

Prantsuse sinep on mõeldud mahedamaks kastmeks võileibadele ja hamburgeritele, teine, klassikaline, liharoogade maitsestamiseks ja marineerimiseks.

Klassikaline sinep on hästi kange maitsega, vänge mädarõika mekiga. Prantsuse sinep on hapukas, suhteliselt mahe, kooremaitsega, oodatud keelekõrvetus jääb saabumata.

Kannusinepid

Kreeka

250 g

10.-

Terava- ja mahedamaitseline kannusinep sobivad mõlemad nii liharoogade kõrvale, leivakatteks kui ka marinaadi valmistamiseks.

Suhteliselt traditsioonilise maitsega sinepid, mitte väga vänged, veidi hapukad. Kes eriti sinepit ei armasta, sellele sobivad. Suureteraline, ideaalne jõuluprae maitsestamiseks.

Vene sinep

Eesti

100 g

6.-

Hästi kange sinep, sobib nii lihatoitude kõrvale, leivakatteks kui ka hamburgeritele.

Alguses tundub hästi mahe, aga pärast lööb välja hästi kange maitse, tungib ninna ja silma. Tugev lõhn ja traditsiooniline sinepivärv.

Meira sinepid

Soome

125 g/300 g

8.-/12.-

Tuline sinep ja küüslaugumaitseline sinep sobivad toidu juurde – hamburgerist jõulukalkunini.

Sinepid meenutavad pigem sinepikastet kui teravamaitselist sinepit. Küllaltki magusad, võib julgelt panna leiva peale. Küüslaugusinepis

päris palju küüslauku. Head, kerged, mahedad.

Põltsamaa sinep

Eesti

75 g

6.-

Kange sinep on traditsiooniline maitseaine, mis sobib igaks puhuks.

Eesti oma sinep on nii kange, et võtab silmist vee välja, klassikaliselt tugev ja õiget värvi. Peab kodus kindlasti olema.

Turu sinep

Soome

125 g

16.-

Kange sinep sobib eelkõige lihatoitude maitsestamiseks ning marineerimiseks.

Klassikaline sinep, üpris kange, mõjub usaldusväärsena. Eriti hea lihatoitude kõrvale, jättes suu tükiks ajaks õhetama.

testi koostas Melly Rüga

fotod: Priit Grepp