“Jutu järgi võis aru saada, et Hispaania kandist,” räägib üks mööda läinutest. “Kuid nende pealik näis üsna omamaa moega ja Siivo oli ka kohal.”

Hispaanias läks kuumaks

Järgmisel päeval olid lõunamaa mehed läinud ja Siivo oli käe kaela sidunud. Kohe pärast seda sai ka maja uue omaniku. Ajakirjanduse andmeil on ta Siivo Silvesest mitte vähem tuntud mees. Omaaegses Linnuvabriku jõugus madalamatelt kohtadelt alustanud ja eestlaste Hispaanias Marbellas asuva koloonia üheks olulisemaks juhiks tõusnud Toomas Helin, 34.

“Tõepoolest tuli Helin Hispaaniast ära, kui seal jalge all kuumaks läks ja ostis endale Nõmmele maja, minu teada Metsa tänavale,” kinnitab SL Õhtulehele Tallinna allilmaga lähedalt seotud inimene. “Tallinnas käis Imre Arakas talle ja Janek Kukele teed valmistamas ning nüüd on nad mõlemad kaitsepolitseiga ka leppinud,” lisab ta.

Jutus on nii palju tõde, et omal ajal tagaotsitavaks kuulutatud Helinit kaitsepolitsei enam taga ei otsi. Helinit kahtlustati nimelt pommiplahvatuse korraldamises 26. augustil 1993.

“Kahtlust äratas see, et Helin ja Kukk lahkusid Eestist mõni aeg pärast plahvatust. Kuid asja uurimisel ilmnes, et nemad ei olnud selle plahvatuse tellijad ega teostajad - tegelikud mehed lasti järgnevatel aastatel allilma võimuvõitluses maha ning korraldaja (Robert Pohlak) istub trellide taga. Kukk oli mees, kes kandis - ise seda teadmata - kullerina lõhkeainekohvrit, Helin on sellestki süüst prii,” kinnitati politseiallikaist.

Kuid kümmekond Linnuvabriku rühmituse liiget käis augustipauku eemalt vaatamas. Teiste seas oli SL Õhtulehe andmeil ka Helin. Seaduskuuleka kodanikuna võinuks ta varakult plahvatusest korravalvureid teavitada. Kuid kaheksakümnendatel mitu korda karistatud meest ei saa kahtlustada liigses sõpruses korravalvuritega ei siis ega praegu.

Väikese mehe tee Ferrarini

Tol ajal ei olnud Helin küll kuigi mõjuvõimas mees, tema kodulinnas Pärnus iseloomustatakse teda tänaseni kui lihtsalt tänavakaklejat, ja kui Linnuvabriku kamba liikmed end välismaale põgenedes Tallinnas alanud “suurpuhastusest” päästsid, siis läks ka Helin. Algul Rootsi ja siis Hispaaniasse, Marbella päikeserannikule.

Seal tegi ta peadpööritava tõusu, mis tipnes Ferrari ja basseiniga suvilaga. Kuid ka Eestis tekkisid Toomas Helinil huvid - ta on väidetavalt seotud siinse kasiino- ja kinnisvaraäriga.

Nõmme maja on kitsukese tänava servas kõrge raudaia ja dolomiitmüüristu taha peidetud. Postkast äratab iga möödakõndija tähelepanu oma kroonitud katusega, kuid aimata, kas miljonite eest ostetud majas keegi elab või mitte lihtmöödakõndija ei saa - aknad on läbipaistmatust tumedast klaasist.

Tohutu prügikast on ääreni täis, kuid garaaþitee korralikult puhastatud.

“Tükk aega pole kedagi liikumas näinud,” väidavad ümberkaudsed elanikud, kes pole tõtt öeldes ka Ferrarit liikumas näinud. “Ehitusmehed siin möllasid, võib-olla on remont ikka veel pooleli.”

“Minu teada on Helin küll praegu Eestis ja pole Marbellasse tagasi läinud. Seal ju tegijaid mehi hetkel polegi,” räägib SL Õhtulehele allilmaallikas.

Parematel päevadel elas Marbellas poolsada huvitava minevikuga eestlast, kellest kõik küll polnud endisest Linnuvabriku kambast. Eestist värvati uusi mehi ja naisi juurde - olid ju peamisteks tegevusaladeks lõbumajandus ning suurematele narkorühmitustele osutatavad kulleriteenused. Soome politsei väitel tegutseb Eesti koloonia Moskva-lähedase Solntsevo järgi endale nime saanud maffiarühmituse kaitsel.

Hispaania politsei pole viimase ajani eestlaste tegevusse oluliselt sekkunud. Äsja võeti paarkümmend meest ööpäevaks vahi alla, kuid kõik nad lasti vabadusse ja kedagi ei saadetud Eestisse välja.