Kuus aastat soojust

“Linnaril ei ole meie elus mingit staatust, me ei suhtle,” ütleb Kreitzberg muretult ning lubab endale naerusähvatuse. Pisut tõsisemaks läheb tema hääletoon pärast küsimust - kas ka siis mitte, kui saate presidendiks ja teie elukaaslane on teise mehe naine?

“See abielu vormistamine ei võta ju kaua aega,” on Kreitzberg asja uurinud. Nagu varnast võtta on tal mitu näidet: “Soome president Tarja Halonen abiellus naabrimehega pärast seda, kui oli presidendiks saanud. Või Schröder! (Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder - toim.) Tema abiellus juba neljandat korda. Abiellumine on formaalsus, meil läheb Sirjega suurepäraselt. Kindlasti paremini neist, kellel need paberid on,” kuulutab Kreitzberg. Ta toonitab kuldseid sõnu nagu “paber kedagi kinni ei pea” ning “see on ettevõtmise küsimus.”

Peeter ja Sirje elavad koos juba kuuendat aastat, neist kaks viimast kahekesi Lasnamäel kolmetoalises korteris. Mõni aeg tagasi katsetasid nad seltsiliseks võtta koera, kuid Sirje allergia tõttu oli sunnitud kõikide parimate tõugude järeltulija Peetri tütre juurde kolima.

“Mina olen lahutatud juba neliteist aastat. Minu abielu Viiviga hakkas küll palju aastaid varem mõranema,” pihib Kreitzberg. Esimene abielu kestis kuusteist aastat ning sellest abielust nägi ilmavalgust kolm last. Paraku oli Peetri noorem tütar Liina kõigest kaheaastane, kui isa pere juurest lõplikult lahkus. Elu Tartus viis Peetri kokku saksa filoloogi ja tollal veel kooliõpilaste ema Sirje Priimäega.

“Loomulikult olen seda meelt, et presidendi institutsioonil võiks abielu tava olla kaugele ulatuv. Igal juhul - kui presidendiks saan, peab ära abielluma,” lubab Kreitzberg. Kui aga tähed pole sügisel filosoofiadoktor Kreitzbergi poolt?

“Ilma selleta tõenäoliselt ka ikka. Ei teagi täpselt, miks see on tegemata jäänud - ilmselt miski ei ole taga ajanud. Ütleme nii, et täiesti võimalik, et selle aastanumbri sees me abiellume.”

Võtate Sirje ära?

“Ta on juba ammu võetud,” muigab Kreitzberg.

Sirje vajab samuti muutust

Sirje Priimägi on Tallinna pedagoogikaülikooli haridus-uuringute instituudi direktor ja Tartu ülikooli pedagoogika-osakonna õppejõud. Neil päevil on käimas rahvusvaheline konverents ja Sirje on väga hõivatud. “Eile (üleeile - toim.) õhtust kestab hullumeelne ratas, mis on muidugi väga tore ja huvitav, aga energia poolest kõikenõudev,” ütleb Sirje sissejuhatuseks.

“Oma isikliku elu kohta saan öelda niipalju, et praegune olukord kesta ei või, pean seda muutmist vajavaks. Arvan, et teen oma eluotsused ja muutused lähiajal. Ütleme, selle aasta sees, sest nii aasta kui ka elu kestavad loodetavasti pärast presidendivalimisigi,” ütleb Sirje Priimägi. Kui kaugel lahutusasjad Linnariga ja kas üldse kuskil on, sellele Sirje vastata ei taha.

Pedagoogikaülikooli reklaami- ja meediaosakonna juhataja Linnar Priimägi hoiatab ette, et tühja-tähja kohta temalt küsida ei maksa. “Minu intervjuud on väga kallid, teil ei ole seda raha, tunnistage,” põhjendab Linnar keeldumist, miks ta ei saa Peeter Kreitzbergi ja oma seadusliku abikaasa teemal sõna võtta.

Täna õhtul istub Peeter Kreitzberg TV1 stuudios Urmas Oti turmtule all. Ta on valmis, et tema perekonnaasjadest räägitakse. “Ma ei karda, aga kuidas ma ütlengi - ma teeks sel ajal meelsamini mõnda teist asja,” muheleb Kreitzberg.


Hindab lapsi

Kreitzberg peab lapsi olulisemaks kui abielu. Vanem tütar Kaja on 29aastane balletitantsija ja poeg Priit on 26aastane arvutispetsialist, 16aastane tütar Liina elab Tartus ema juures. Isana on Peeter Kreitzberg eeskujulik ning toetab last jõudsalt. Tütar Kaja 4aastane tütar on Peeter Kreitzbergist ka vanaisa teinud.

Kirsti Vainküla