Instituuti pidava mittetulundusühingu Ühendus Koolitusabi juhatuse isamaaliitlasest esimees Tiiu Hints ütles Postimehele, et kooli hoone ostuks aadressil Põhja puiestee 27 laenas Hansapank ühendusele neljaks aastaks 3,6 miljonit krooni.

Hints palus instituudi nõukogu liiget Jaanus Reisneri appi, pidamaks Hansapangaga kõnelusi majalaenu tähtaja pikendamise või maksepuhkuse üle. Kõnelused Hansapangaga jäid venima ja lõppesid äraütlemisega. Hiljem kinnitas Reisner Hintsile, et saatis Eesti Talleksi juhid uurima, kas saab kooli aidata.

Hiljem faksis Eesti Talleks koolile maja võõrandamise lepingu projekti, mille järgi oleks omand üle läinud 400.000 krooni eest koos laenukohustuse ülevõtmisega. Kool pidanuks hoone uuelt omanikult tagasi rentima. Kooli tegevjuhtide hinnangul on kava näol tegu omandada Pindi Kinnisvara poolt seitsmemiljoniliseks hinnatud maja kolme miljon krooniga.

Isamaaliidu juhatusse kuuluv AS Esma Auto nõukogu esimees Jaanus Reisner lükkas tagasi kõik Hintsi väited, nagu seonduksid instituudi probleemid tema või tuttavate äritegelaste huvidega. "Üritasin tõepoolest siiralt kooli aidata," rääkis ta. "Palusin tuttavatel ärimeestel - ka Eesti Talleksist - vaadata, mida majaga võiks teha. Kuid mingite tõsiste kõnelusteni kooliga see ei jõudnudki."

Reisneri sõnul ei pea vett Hintsi hinnang, et Põhja puiestee kolmekorruselise koolimaja näol on tegemist väga atraktiivse kinnisvaraobjektiga. "Vastupidi, seal pole mingit parkimisvõimalust. Koolimajaks ta sobib, kuid vajaks suuri investeeringuid ja käib instituudile kahjuks üle jõu."

Haridusminister otsustas 28. mail tühistada Majandusõiguse ja Poliitika Instituudi (MÕPI) koolitusloa, sest õppetöö toimub MTÜle Ühendus Koolitusabi kuuluvas MÕPIs ilma koolitusloata. Koolitusluba on väljastatud hoopis MTÜle Erakool Majandusõiguse ja Poliitika Instituut, teatas ETAle haridusministeeriumi peaekspert Hillar Bauman.

Riikliku järelevalve käigus tuvastatud asjaoludest ning Tallinna linnakohtu registriosakonna ja justiitsministeeriumi registrikeskuse esitatud andmetest selgub, et Majandusõiguse ja Poliitika Instituudi koolitusluba on kõrgkooli esitatud ebaõigete andmete alusel antud olematule juriidilisele isikule.

Riiklik järelevalve avastas aprillis kooli 887.676kroonise maksevõla.

"Kõik teavad, et erakoole tuleb vähendada, ja nüüd otsustati meist alustada," ütles Üliõpilaslehele kooli prorektor Viive Külaots.

Rahaliste raskuste tõttu lükkas MÕPI märtsis akrediteerimise edasi. Kool loobus päev enne komisjoni tulekut, varuks liialt väike raamatukogu, maksevõlg ja kehv olukord kooli filiaalis Kohtla-Järvel.

Hints ütles, et kui Hansapank pikendanuks kooli hoonele võetud laenu tagasimaksegraafikut, saanuks nad segaduse lahendada. Meil on umbes 2.463.000 krooni 5,5 miljonist ära makstud, aga ei mingit vastutulekut, ütles Hints.

Haridusministeeriumi ekspert Maiki Udam tõi MÕPI puhul välja just õppe nõrkuse. "See on tüüpiline argument erakoolidel, et tahetakse nende maja," ütles ta.

Kool on saatnud haridusminister Tõnis Lukasele kirju, kus kirjeldavad segaduse põhjuseid ning lubavad kandeid kõrgkooli omaniku osas muuta. Samuti valmistab advokaat Paul Varul ette hagi haridusministeeriumi vastu, lisas Hints. Koolijuhid pöördusid ka eksharidusminister Peeter Kreitzbergi poole, kes on suurima parlamendipartei Keskerakonna abiesimees ja Riigikogu asespiiker.

"Olen aru saanud, et seal on käimas mingid väga kummalised protsessid," ütles Kreitzberg. Riigikogu Keskfraktsiooni liikmed saatsid eelmisel nädalal haridusminister Lukasele olukorra kohta ka mitu kirjalikku küsimust.

Vastates Sotsiaalteaduste Erakõrgkooli Veritas kutsele, on kooli ridadesse üle läinud juba ligi sada MajandusÕiguse ja Poliitika Instituudi tudengit.